Partitopparna valspurtade i Göteborg: "Konstig situation"

Dagen innan Sveriges öde ska förseglas för fyra år framåt valde flera partitoppar att valspurta i Göteborg. Socialminister Annika Strandhäll (S) tror inte att det kommer stå klart hur landet ska styras på måndagen.
– Många svenskar kommer nog att uppleva att det blir en konstig situation, säger hon till GP.

ANNONS
|

Ömsom ösregn ömsom solsken. Väderleken var lika osäker som regeringsfrågan när flera partitoppar begav sig till Göteborg för att övertyga de sista osäkra väljarna om vilken riktning Sverige ska ta under kommande mandatperiod.

Socialminister Annika Strandhäll (S) inledde sin dag i Bergsjön, där hon är uppvuxen.

– Där handlar mycket om att mobilisera, i förra valet röstade hälften av Bergsjöborna, säger hon när GP träffar henne på Bananpiren och hälsofestivalen Prana, som var hennes andra anhalt.

Hon menar att årets valrörelse väsentligt skiljer sig från tidigare år.

– Det är en exceptionell valrörelse på väldigt många sätt. Ett är att vi har väldigt starka krafter som påverkar samtalsklimatet, man har flyttat gränsen för vad man kan säga i en valrörelse. Det finns en stark högerpopulistisk och extremistisk våg som påverkar även oss i Sverige, säger hon.

ANNONS
Annika Strandhäll tror inte att svenskarna kommer att veta vem som ska styra landet på måndagen.
Annika Strandhäll tror inte att svenskarna kommer att veta vem som ska styra landet på måndagen. Bild: Olof Ohlsson

Strandhäll, som är fullt medveten om S historiskt låga opinionssiffror, säger sig vara realistisk men försiktigt positiv till att få styra ytterligare en mandatperiod.

– Och skulle det visa sig inte bli fallet så kommer vi att bli en väldigt, väldigt tuff opposition.

Hon tror inte att väljarna får besked på måndagen om hur Sverige ska styras.

– Det känns väldigt märkligt och många svenskar kommer nog att uppleva att det blir en konstig situation, men för oss som varit involverade i det här så har man nog vant sig vid tanken, säger socialministern.

Björklund segerviss

Liberalernas partiledare Jan Björklund, som talade vid Kungsportsplatsen, var desto säkrare.

– Socialdemokraterna går sannolikt mot sitt sämsta val på 100 år, Sverige går mot ett regeringsskifte och jag ser fram emot att vara med och bilda en alliansregering på måndag, säger han.

Jan Björklund tillsammans med partikollegan Helene Odenjung.
Jan Björklund tillsammans med partikollegan Helene Odenjung. Bild: Olof Ohlsson

Han har dock inte undgått de senaste opinionsmätningarna, som pekar på att det kan bli extremt jämt mellan blocken. Björklund tänker dock inte sätta sig ned och diskutera ett blocköverskridande samarbete med Stefan Löfven om de rödgröna blir större utan att kunna bilda majoritet.

– Om det blir ett komplicerat läge så måste Alliansen gemensamt söka samförstånd över blockgränsen, men att bara Liberalerna skulle göra det är inte aktuellt, säger han.

ANNONS

Allianskollegan Ebba Busch Thor (KD), som talade vid Stenpiren, har på kort tid gått från uträknad till att vara den som ökar mest i förtroende bland partiledarna.

Kristdemokraternas David Lega och partiledaren Ebba Busch Thor höll torgmöte i Göteborg på lördagseftermiddagen.
Kristdemokraternas David Lega och partiledaren Ebba Busch Thor höll torgmöte i Göteborg på lördagseftermiddagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi har fått otroligt mycket hejarop genom den här valrörelsen och nu är det dags att omvandla dem till röster. Jag manade göteborgarna att rösta fram ett nytt ledarskap i Göteborg och vill lyfta fram det goda arbete David Lega gjort här för att vända äldreomsorgen. Men för det krävs röster, säger hon till GP.

Hon ser inte ens de rödgröna som en motståndare.

– Alliansen ska ställas mot S och ingenting annat. V och MP finns inte med som ett enat regeringsalternativ, säger Ebba Busch Thor.

"Vi är illa ute"

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) var också i Göteborg, för att delta i en global klimatmarsch anordnad av Jordens Vänner.

– Man märker att det finns en stor oro, vilket inte minst visar sig nu när klimatfrågan hamnat högst upp på dagordningen. Det finns skäl för det, för vi är illa ute, säger han.

LÄS MER:Ministerns angrepp på Demokraterna: "Genuint orolig"

Finansmarknadsminister Per Bolund och partikollegan Ulf Kamne.
Finansmarknadsminister Per Bolund och partikollegan Ulf Kamne. Bild: Olof Ohlsson

Bolund befarar en "ganska lång" tid av osäkerhet och menar att det bästa för Sverige vore att bryta blockpolitiken.

– Det kan bli svårt att bilda en regering, men min förhoppning är att alla partier är att beredda att ta ansvar även dagen efter valet, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag hoppas att man kan sätta sig ned och hitta gemensamma punkter som gör att man kan bilda en majoritetsregering, det är det som ger mest stabilitet. Då är jag också övertygad om att vi måste bryta blockpolitiken, vilket jag tror vore till gagn för Sverige.

Jimmie Åkesson talade vid Kungstorget i Göteborg.
Jimmie Åkesson talade vid Kungstorget i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson besökte Göteborg under lördagen. GP fick dock ingen pratstund med SD-ledaren, som möttes av både supportrar, motdemonstranter och tumult vid Kungstorget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS