Så blandade Caesar sin sallad i San Diego

ANNONS
|

En underbar sommarkväll vid hamnstråket i Helsingborg åt jag och några goda vänner en jättegod ceasarsallad på en uteservering. Jag har försökt kopiera den men har inte hittat något bra recept. Jag tror att den innehöll olika salladssorter, pastastrån, många kokta kycklingbitar, baconströssel, rostade brödkrutonger, parmesanflagor och en härlig dressing.

I förra veckan köpte jag en färdig caesarsallad i matbutiken. I den fanns grillad kyckling och bacon- och pinjenötter samt en god men något för fast dressing i en burk bredvid.

Nu undrar jag: vad innehåller en äkta caesarsallad och hur gör man dressingen?

Hälsningar Maj

Hej Maj

ANNONS

Kul fråga, caesarsallad råkar vara min absoluta älsklingsallad! Så du får min bok som tack för att jag får chansen att svara. Ursprunget till salladen brukar tillskrivas Caesar Cardini, som var hälften italienare och hälften mexikan. (Jag tycker att det är så bra med två kulturer i kroppen, stordåd skapas av blandningen).

Historien går att rätten kom till när maten tog slut i hans restaurang i San Diego, Kalifornien, under en nationaldagsfest troligen året 1924. Han använde det han hade kvar i köket, drog ihop en majonnäsbas och gjorde en show vid borden när han blandade salladen och strödde över parmesan och brödkrutonger.

I den ursprungliga dressingen tror man inte det fanns sardeller men jag har alltid den ingrediensen i min sås. Jag gillar den goda sältan de tillför. Cardini hade istället worchestershiresås. Enligt Cardinis dotter som har hjälpt till att återskapa rätten skulle salladsbladen vara hela, så att man lyfte upp dem med händerna i stjälken och åt dem.

Det finns många varianter och det exakta ursprunget är höljt i dunkel. Men i den ursprungliga salladen verkar det har det ingått:

Romansallad

Olivolja

Vitlök

Vitvinsvinäger

Ägg

Worchestershiresås

Parmesanost

Brödkrutonger

Salt och svartpeppar

Här kommer min variant som jag brukar göra. Jag har lite olika tillbehör som kycklingfilé, parmaskinka, tärnad rökt sidfläsk, kokt ägg med mera men tycker mycket om italiensk salsiccia – så här är en av mina älsklingsvarianter. Jag har för övrigt pasta till mycket, men aldrig i min caesarsallad. Hoppas denna smakar.

ANNONS

Caesarsallad med salsicciakorv

4-6 personer

350-400 g äkta italiensk rå, salsicciakorv

1-2 huvuden romansallad

200 g cocktail tomater

0,5 dl finriven, färskriven parmesan

1 dl hyvlad parmesan

1 rödlök

1-2 skivor italiensk lantbröd

Smör att steka i

1 sats majonnäs, se recept

1 äggula, rumsvarm

2 tsk vitvinsvinäger

1 knapp msk dijonsenap

1 dl olivolja

1 dl varmpressad rapsolja

1 krm worchestersås eller 2 st fint hackade sardeller

Salt och svartpeppar

Gör gärna så här:

Majonnäsen

Lägg alla ingredienserna utom oljan i en rundbottnad skål. Blanda oljorna i en kanna med hällpip. Vispa med elvisp på högsta fast och häll i oljan lite i taget tills majonnäsen bildas. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i den finrivna parmesanen och späd med lite kallt vatten till bra konsistens.

Dela korvarna 4 ggr på längden, stek dem i panna så att de blir genomstekta. Låt svalna något.

Bred ett tunt lager smör på brödskivorna. Dela i kuber och stek i torr panna.

Blanda salladen med nästan all dressing och lägg upp på ett fat, dela tomaterna, skär löken i tunna ringar och strö över. Lägg på korven och krutongerna, ringla över dressing och servera med lite nymalen svartpeppar på toppen.

ANNONS

Hej Alexandra

Vore tacksam om du kan tala om vad jag ska göra för att få toscasmeten knäckig. Jag gör precis som det står i receptet: Blandar ingredienserna och låter det hela koka upp. Smeten är hyftsat tjock när jag breder den på en paj eller kaka men blir sedan tunn och flytande.

Ett litet tips: Ofta använder man inte hela citronen. Så går det bra att placera återstoden i ett glas med den skurna sidan nedåt och citronen håller sig fräsch länge.

Vänliga hälsningar, Birgit Carlander

Hej Birgit

Tack för trevligt tips. Helt rätt! Man kan i princip ställa alla skurna grönsaker (tomat, gurka med mera) eller frukter med den skurna sidan nedåt på tallrik i kyl så torkar det inte.

När det gäller din toscakaka är det svårt att komma med ett exakt svar när jag inte sett ditt recept, men jag skulle tro att du tar ut kakan för tidigt ur ugnen. Efter du brett på den kokade knäcken och efterkör den i ugnen skall den få ganska ordentligt med färg och bubbla innan du tar ut den. Då borde den verkligen inte rinna. Hoppas det funkar för dig!

ANNONS