Ann-Sofie Hermansson (S) BILD: pressbild
Ann-Sofie Hermansson (S) BILD: pressbild

Hermansson: "Om det är något jag oroar mig över så är det parallella strukturer i samhället"

I ledarsidans intervjuserie med företrädare för partierna i göteborgspolitiken har turen kommit till Ann-Sofie Hermansson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har haft det tufft i mätningarna rent generellt jämfört med föregående valresultat, men i synnerhet har Socialdemokraterna i Göteborg haft allvarliga problem. Vad är det som händer?

- Vi har tappat ungefär i linje med partiet nationellt. Men jag har information som säger att vi ligger betydligt bättre till i opinionen än vad GP:s webbpanelsbaserade mätningar visar. Det är också så att i synnerhet populistiska partier brukar få bättre resultat i den typen webbundersökningar och att ett parti som S brukar missgynnas. Så jag har gott hopp om ett bra resultat, även om det såklart inte handlar om lika höga siffror som på Göran Johanssons tid.

ANNONS

Era väljare går till V och Demokraterna och bland äldre väljare var det senare partiet dubbelt så stort som S och M tillsammans, varför tror du att dessa partiet vinner så mycket på er bekostnad?

- Det är ju klart att det är Västlänken. Martin Wannholt (Dem) är inte dum, han förmår att kapitalisera på missnöjet, det är ju så en missnöjespopulist resonerar. Dessutom så är det naturligtvis så att det som kom med folkomröstningen i Göteborg, hanteringen av Västlänken och allt runt det har påverkar vårt parti. Sedan får jag säga att hanteringen av det hela inte varit jättebra, vare sig kommunikationsmässigt eller när vi mött folk. Vi har inte lyckats visa hur jäkla bra och viktigt det här är, i synnerhet för framtidens göteborgare.

Om det är något som präglat svenska storstäder de senaste decennierna så är det segregation. Beroende på var man bor i stan så påverkar det ens livschanser och möjligheter. Finns det, i backspegeln, något som du skulle ha gjort annorlunda för att förhindra att det blev som det blev i Göteborg?

- Det är ju inte unikt det som har hänt i Göteborg. Ja, exempelvis under kriget på Balkan. När det kom folk till Sverige då resonerade man givetvis att de som kom skulle placeras där det fanns tomma lägenheter. Där borde man ha tänkt om och tagit ett bredare grepp om frågan.

ANNONS

Och gjort?

- Inte placerat folk bara där de tomma lägenheterna fanns. Priset för det betalar vi av ännu idag. Men sedan är det inte heller så enkelt. Det har hänt många saker även de senaste fem åren.

Vad tänker du på då?

- Parallella samhällen, radikalisering och extremism. Diskussion runt evenemanget kring Burka Songs, med film och efterföljande samtal, blev ju snarast en kulturteoretisk debatt. Samtidigt har vi mammor i nordöstra Göteborg som på allvar sitter och oroar sig för att deras sönder ska radikaliseras. Detta är en utveckling som inte handlar om tjugo år utan fem år. Det är smärtsamt att erkänna att vi nog inte sett detta tillräckligt mycket i vitögat. Och i den här frågan kan jag önska, i likhet med när partierna enades emot NMR:s demonstration, en sorts blocköverskridande enighet. För om det är något jag oroar mig över så är det parallella strukturer i samhället.

Vad tänker ni göra åt det?

- Man får göra vad man kan. Man kan vara supertydlig med föreningsbidragen, villkoren för dem. För det finns vissa föreningar som går under radarn, de får skattemedel som de inte ska ha. Om det är så att de är i närheten av extremististiska rörelser då ska man inte ha pengar av stan. Jag tycker inte att det är så svårt att ställa de kraven. Nu har det blivit en diskussion i sig. Men vi har också frågan om skolor som måste fungera. Polisen behöver sina resurser.

ANNONS

Men det kommer ingen ifrågasätta, att det behövs trygghet, att skolorna ska fungera, och det är väl självklart för de flesta att kommunen inte ska ge pengar till extremister.

- Men som den politiska diskussionen gått i det sistnämnda, där måste jag säga att jag känt mig ensam. Helt i onödan! I den meningen är det skit att det är valrörelse för det här är frågor som vi skulle behöva gå i armkrok för, alla demokratiskt sinnade partier.Men förutom föreningar och trygghet. Du har de rent materiella omständigheterna. Utanförskapsområden fylls på med människor innan problemen i områdena är lösta ordentligt. Människor som inte sällan kommer från traditionella och religiösa kulturer.

- Att bygga ett jämlikt samhälle är inte raketforskning, det är ett långsiktigt arbete. Det handlar om att ungarna ska gå ut med godkända betyg. Att det ska finnas ett arbete att försörja sig på. Och att vi bygger bort trångboddheten.

Men långsiktigt har ju dessa saker blivit sämre. Klyftan mellan de som växer upp i innerstan och förorten har ju bara förstärkts på senare år.

- Nu ska jag inte skylla ifrån mig men jag vill ändå ta det något längre perspektivet. Vi vann vad man kan kalla för jämlikhetstävlingen i det här landet. Jämfört med många länder så blev inkomsterna mer jämlika och vi byggde välfärden. Ungefär fram tills 1990-talskrisen. Sedan ökade klyftorna igen, och det oavsett regering. Och så ser det ut i många andra västeuropeiska länder. Det är något vi gör idag som vi inte gör rätt trots att ambitionen är ett jämlikt samhälle. Därför tror jag att man behöver de här breda reformerna, som 1971-års borttagande av sambeskattningen.

ANNONS

Bland infödda så är arbetslösheten rätt låg och ojämlikheten likaså. Det är ju mellan utrikesfödda och inrikesfödda som den stora klyftan är. Vilken är den stora reformen som avhjälper det, och vad ska man göra lokalt?

- Lokalt lägger vi exempelvis 60 miljoner på en fritidssatsning, det är en pricksäker reform. Men alla socialdemokratiska politiker arbetar för jämlikhet. Det som är viktigt med den här reformen är att i vissa områden i så går färre än hälften på fritids - medan det är närmare hundra procent i västra Göteborg. Och det påverkar ju såklart språkutvecklingen. Finns det något som är pricksäkert i ett göteborgsperspektiv så är det den här satsningen.

- Sedan finns det, när det kommer såväl till den nationella- som europeiska nivån, frågan om den stora ojämlikheten som till och med IMF och OECD pekar på är hämmande för tillväxten. Även näringslivet lokalt fattar det här, om Göteborg inte hänger ihop då får de problem med kompetensförsörjningen på sikt. Och där ligger väl ändå kärnan, vid sidan av smarta satsningar, det är arbete och försörjning som är viktigt. Känslan av att lönen tickar in på kontot är oslagbar för självbilden. Och nu har vi också en arbetslöshet som har gått ned. Det är glädjande. Sedan har vi de som i de här områdena stått utanför arbetsmarknaden ett bra tag. Men vi har instiftat fyra kompetenscenter i stan som ska jobba med den här frågan.

ANNONS

Du tog rätt mycket politiska strider under våren, det var tidigare nämnda Burka Songs, det har varit alla diskussioner om hedersvåld, radikalisering men då även klyftorna i samhället. Diskussioner som vissa tycker är lite läskiga och suspekta - även inom ditt eget parti.

- Några har varit rätt förbannade. Och det får man ta. Men någonstans måste man dra gränsen. Vi har folk som faktiskt åkt och stridit för IS.

Och återvänt.

- Och som kan göra saker. Det är alltså mammorna i nordost det är synd om. Inte mig som får ta skit i den här debatten. Gud förbjude att det skulle hända något i stan. Vi har redan haft Drottninggatan. Tänk om det skulle hända något i Göteborg. Och om jag då inte gjort allt jag någonsin kan, i kraft av den makten som den här positionen ger.

- Vi har extremistiska rörelser i den här staden, och inte minst en religiöst motiverad extremism som är farlig. Och för att återvända till Burka Songs, de som deltog i samtalet efteråt, det var personer som i andra sammanhang försvarat terrorism och motarbetat anti-terrorismåtgärder. Och då måste man kunna sätta ned foten. Jag är väl medveten om att det är svårt att göra det på ett diplomatiskt och kirurgiskt precist vis. Man kommer alltid såra någon och göra någon förbannad. Men alternativet, att akta sig lite, så man undviker att bli kallad för rasist, det är inget alternativ för mig. Som sagt, jag skulle önska mig sällskap i den här diskussionen. Vi har varit för ängsliga även i mitt parti.

ANNONS

Du säger att det vore skönt att partierna slöt upp i de här frågorna. Vore det möjligt att styra staden med Helene Odenjung (L) och Jonas Ransgård (M)?

- Ja. Det är en av flera möjligheter. Men inte med SD. Där är det blankt nej. Vi har ingen aning om hur det ser ut efter valet. Och ska vi ta ansvar för att styra staden då får man vara öppen.

ANNONS