Alva Seljee har chans att vinna EM samma år som hon blev klar plåtslagare. Alla hennes motståndare i yrkes-EM är killar. "Det är en stor sak bara att få vara med", säger hon.
Alva Seljee har chans att vinna EM samma år som hon blev klar plåtslagare. Alla hennes motståndare i yrkes-EM är killar. "Det är en stor sak bara att få vara med", säger hon. Bild: Clas-Göran Sandblom

Alva kan bli hela Europas plåtslagarmästare

Alva Seljee visste knappt vad det innebar att vara plåtslagaren när hennes mamma tipsade henne om den utbildningen.
– Jag trodde det var ett mer konstnärligt hantverksjobb, men tycker ändå att jag hamnat rätt, säger 24-åringen, som i nästa vecka tävlar för Sverige i yrkes-EM i Budapest.

ANNONS
|

Alva visste att hon har en konstnärlig ådra och att hon är händig:

– På gymnasiet läste jag bild, form och musik. Jag har alltid fått hjälpa till hemma när vi byggt till eller fixat med annat. Särskilt när vi bodde vid Nya varvet. När jag väl testade yrket märkte att jag hade handlaget.

Då fick hon också upp ögonen för sådant som tidigare gått henne förbi.

– Jag såg alla fantastiska tak, en del i koppar: tornen, spirorna, formen. Jag hade aldrig gjort den reflektionen förut.

"Man måste vara väldigt noggrann, ett tak i plåt eller koppar ska hålla i många år", säger Alva.
"Man måste vara väldigt noggrann, ett tak i plåt eller koppar ska hålla i många år", säger Alva. Bild: Clas-Göran Sandblom

Plåtslagare anlitas bland annat för att lägga tak på kulturhistoriska byggnader. Alva sökte och fick jobb hos Er-Jill Byggnadsplåt i Mölnlycke.

ANNONS

– På deras hemsida hade jag sett många snygga koppartak och andra fina jobb, som de gjort, säger hon.

Händiga Alva Seljee med sin konstnärliga läggning stortrivs.

– Att jobba på olika slott tillhör mina favorituppdrag, det är kul att få vara med och restaurera sådant som gjordes för hundra år sedan. Av plåt kan man skapa vad som helst, säger hon.

Bara killar som EM-motståndare

Fast hon fick börja från grunden: att sätta fönsterbleck och stuprör.

Nu, efter två år, hanterar hon dorn, drivhammare, pelikansax, gradsax och hålsax, nittång, dubbelfalsjärn, mothåll, klubba och alla andra av skråets många redskap i detta kraftigt mansdominerade yrke.

– Jag har träffat någon enstaka tjej som också är plåtslagare. Alla motståndare i EM är killar. Även i deras hemländer är det ovanligt med tjejer, säger Alva, som är ensam i släkten att utöva detta hantverk.

I ett mötesrum på hennes arbetsplats hänger foton på kyrkor och andra byggnader som firman stolt visar upp för besökare.

– Att lägga tak på kyrkor är väldigt avancerat. Rent allmänt är det ett svårt yrke med mycket matte. Man måste ta till sig mycket information och vika plåten rätt så att regnvattnet rinner av, säger Alva.

Viktigt att vara noggrann

Plåtslageri jämförs ibland med sömnad. En plan plåt ska bredas ut, mätas, klippas, bockas och falsas för att passa ett torn, en skorsten eller ett sluttande tak. Regnvatten kan ställa till mycket elände.

ANNONS

– Man måste vara väldigt noggrann, ett tak i plåt eller koppar ska hålla i många år.

Arbetskamraterna håller förstås tummarna för Alva inför EM-tävlingen i Budapest.
Arbetskamraterna håller förstås tummarna för Alva inför EM-tävlingen i Budapest. Bild: Clas-Göran Sandblom

Just nu arbetar Alva med att renovera Avenyn 1, i hörnet Kungsportsavenyn och Parkgatan. Sex våningar medräknat lägenheterna i takkupolerna. Det är högt mellan golv och tak i varje plan.

– Vi lägger ett stort koppartak där. Väderskyddet gör att det känns som att arbeta i ett tält, nästan som inomhus. Säkerheten är förstås hög.

Projektet, renovering av taket och fasaderna, har hållit på i ett år.

– Vi har kommit halvvägs.

På firman finns en träningsstation speciellt för Alva. Inför EM tränar hon varje helg och vissa vardagar.

Företagets vd, Daniel Eriksson, är inte bara hennes chef. Han är hennes expert, tränare och ska vara en av domarna i tävlingen.

– Allt från hastigheten till finishen ska bedömas, Alvas styrka är att hon är noga med detaljerna, berömmer Daniel Eriksson.

"Stor sak bara att få vara med"

De tävlande kommer att ha ungefär sju timmar på sig varje tävlingsdag.

Är du nervös inför tävlingen, Alva?

– Nja, det är ändå lite pirrigt. Detta ska bli det snyggaste jag gjort och gå otroligt fort.

Vad skulle det betyda för dig att vinna?

– Det är en stor sak bara att få vara med. Helt galet att jag bara för några år sedan knappt visste vad det innebär att vara plåtslagare och nu står inför detta, konstaterar Alva som blev färdig plåtslagare så sent som i februari.

ANNONS

– Häftigt att jag faktiskt kan bli Europamästare samma år!

Alva Seljee

Ålder: 24 år.

Bor: Vid Rambergsvallen på Hisingen i Göteborg.

Yrke: Plåtslagare.

Familj: Sambon Patrik Kullberg, mamma Lena Westling Seljee, pappa Mattias Seljee, brodern Alfred Seljee och systern Lisa Turminen.

Intressen: "Att gå på spelningar, plocka svamp och visats i skogen. Nu fokuserar jag på EM”.

Fakta: Yrkes-EM

Tävlingarna avgörs i Budapest 26-28 september. Ungdomar från 28 länder tävlar i 40 yrken.

Hemsida: www.euroskills2018.com

Fler deltagare från Västsverige: Anna Lee, frisör, Göteborg, Lukas Johansson, träarbetare, Grästorp och Niklas Ekelöw, automatteknik, Onsala.

2016 hölls tävlingarna i Göteborg. Svenska medaljer då: guld, silver och brons – två av varje valör.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS