Äldreboendet Brogården i Lindome/Mölndal.
Äldreboendet Brogården i Lindome/Mölndal. Bild: Olof Ohlsson

KD avslutade privatdrift - anklagas för svek

För liten nattbemanning på det ena stället och oförmåga att ge plats åt alla med rätt till det på det andra. Det var bakgrunden till att den rödgrönblåa majoriteten i Mölndal avslutade privatdriften av två äldreboenden. Men i Alliansen talas om ett svek från KD.

ANNONS
|

Sedan början av 2011 drevs Brogårdens äldreboende av Attendo care. Alldeles i början av den nuvarande mandatperioden, i slutet av 2014, beslutades att driften skulle återgå till kommunen.

På den vinnande sidan stod kommunens nykomponerade S-V-MP-KD-majoritet. De lutade sig mot att räddningstjänsten krävt att Attendo höjde nattbemanningen, något som vårdbolaget överklagade.

"Brukarna var nöjda"

Moderaterna, Folkpartiet och Centern reserverade sig.

– Vi var jätteförbaskade på KD och tyckte att de svek oss, säger nämndens vice ordförande Margareta Krakowski (L).

– Attendo tyckte att det fanns tillräckligt med personal, och brukarna var nöjda med Attendo. Så jag såg ingen anledning att ta ifrån dem avtalet.

ANNONS

Hon tycker att det var en annan sak med Fässbergshemmet.

– Där fanns det brister och vi var alla eniga om att inte förlänga Vardagas avtal. Men vi ville att det skulle ut på en ny upphandling. Men Kristdemokraterna röstade med Socialdemokraterna där också.

Boendet hade sedan januari 2015 drivits av Vardaga Äldreomsorg AB (före detta Carema care). Vård- och omsorgsförvaltningen avstyrkte att avtalet förlängdes, främst med hänvisning till att Vardaga inte kunnat ta emot personer som kommunens biståndsenhet anvisat till hemmets korttidsboende.

Nämndens majoritet beslutade att Fässbergshemmet ska drivas av kommunen från januari 2019.

Hur många av de i dag privatanställda som följer med till kommunen är ännu oklart.

Kommunalarbetareförbundet i Mölndal har varit med på vårens möten på Fässbergshemmet och ska kalla till medlemsmöten i höst.

– Min förhoppning är att så många som möjligt av den nuvarande personalen stannar kvar, så att det blir en så smidig övergång som möjligt för de boende, säger ordförande Jeanette Johansson.

Ett privat boende kvar

I Mölndals kommun finns nu åtta äldreboenden, sedan det lilla Fallströmmens äldreboende med 26 platser lades ned för några veckor sedan. Av de åtta boendena kommer det nästa år bara finnas ett i privat drift. Detta är inget som kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S) beklagar:

ANNONS

– Får jag bestämma helt själv vill jag ha allt offentligt välfärdsarbete i kommunens egen regi. För det tror jag är den bästa kvalitetssäkringen. Men eftersom vi styr som vi gör, med andra partier, så måste vi förmodligen våga släppa in andra aktörer på banan.

Margareta Krakowski (L) tycker att det borde vara 50-50 fördelning av kommunal-entreprenaddrift av äldreomsorg, och gärna också annan kommunal verksamhet.

– Konkurrens mellan olika aktörer ger bättre kvalitet, också i kommunens egna verksamheter, anser hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS