Bomullens historia

ANNONS
|

Från frö till skörd

Bomullen kom till Sverige under Vikingatiden. Man har odlat bomull i Indien i stor skala i mer än 5000 år. Arabiska köpmän introducerade bomullskläder till Europa runt 800 e Kr . På 1500-talet var bomullen känd i hela världen. Då började också bomull att odlas i USA. När bomullsmaskinen uppfanns 1720 i England tog tillverkningen riktig fart.

De viktigaste producenterna av bomull är idag USA, Ryssland, Kina, Indien, Pakistan, Argentina, Peru, Turkiet, Egypten och Sudan.

ANNONS

Ifrågasatt odling

Bomullsodling är ifrågasatt

Tillsammans med ris och socker räknas bomullen till en av världens mest vattenkrävande grödor. Omfattande konstbevattning bidrar till brist på grund- och ytvatten i länder som kanske redan lider brist på vanligt dricksvatten. Dessutom påverkas djur och växter när deras vattendrag minskar.

Den konventionella bomullsodlingen kräver också mycket kemikalier. Enligt Världsnaturfonden upptar bomullsodlingen 2,5 procent av jordens odlade jordbruksmark men förbrukar ”oproportionerligt stor andel av den totala användningen av jordbrukskemikalier och inte mindre än 25 procent av den totala mängden insektsbekämpningsmedel. Människor som exponeras för kemikalierna utsätts för en stor hälsorisk och kan bli förgiftade”.

Bomullsodlingar har blivit hårt kritiserade för dåliga arbetsförhållanden, barnarbete och utsatthet för kemikalier. I höstas utkom boken Bomull En solkig historia där författaren Gunilla Ander åkte runt i olika länders bomullsproduktion och enligt egen utsaga fick se den dolda prislappen bakom billiga bomullsplagg.

Better Cotton Initiative BCI

Better Cotton Initiative BCI är en organisation som vill medverka till att den konventionella bomullsodlingen blir mindre skadlig för både miljön, människorna som arbetar i produktionen samt att det skall bli mer ekonomiskt att odla ekologisk bomull. H&M, Hemtex, Kappahl, Lindex, Gap, Adidas och Ikea är några av företagen som är med i BCI.

ANNONS

Källor: WWF, ekoklader.se.

ANNONS