EM-silver till Andreas Kramer

Sävedalens Andreas Kramer sprang hem sin första internationella mästerskapsmedalj när han tog silver på 800 meter under EM i Berlin.

|

Andreas Kramer imponerade stort på vägen till finalen och vann sitt heat i både försök och semifinal. Men i lördagens final på 800 meter fick han se sig besegrad - men bara av en löpare. Den 21-årige Sävedalens AIK-löparen sprang in som tvåa och tog med det sin första internationella mästerskapsmedalj.

– Det känns underbart! Jag är skitglad för mitt silver och trodde inte inför det här mästerskapet att jag skulle kunna ta medalj. Det här har jag drömt om, att ta medalj på ett seniormästerskap. Det är skitkul, säger en glad Andreas Kramer till SVT efter loppet.

"Kände mig stark"

Kramer hade en strulig inledning av loppet men tog tidigt ledningen. På sista varvet fick han se sig passerad av två löpare men Kramer gjorde sen ett starkt upplopp där han tog sig upp från tredje till andra plats och sprang i mål på tangerat svenskt rekord, 1,45.03.

– Jag ville gå upp som jag gjorde sen blev jag fälld två gånger i början. Såklart det stör lite men sen kände jag mig bra och sen kom Bosse med en tempohöjning och det var bara att hänga på där. Jag kände mig också stark och kunde spurta förbi på slutet och ta silvret, säger Kramer.

Polacken Adam Kszczot tog guldet på 1,44.59 och fransmannen Pierre-Ambroise Bosse, som drog stora delar av andra varvet, sprang hem bronset bakom Kramer.

Förra året tog han hem guldet på U23-EM men EM-silvret är den första svenska medaljen på medeldistans i ett seniormästerskap av en man sedan 1958 - och det är 72 år sedan Sverige tog en mästerskapsmedalj på 800 meter på herrsidan.

Tidigare i sommar, under GP-tävlingarna i Karlstad, förbättrade Andreas Kramer sitt eget svenska rekord, just 1,45.03. Exakt ett år tidigare, i Karlstad, sprang han för första gången på svensk rekord-tid.