Socialdemokraterna måste göra mer för att stärka sjukförsäkringen

Sjukförsäkringen är föremål för en ständig debatt och dragkamp. Under 2021 har S-regeringen lagt fram flera nödvändiga förändringar för att stärka sjukförsäkringen. Men det är inte nog. Det största problemet är rehabiliteringskedjan, som inte syftar till att ge någon riktig rehabilitering utan som vill tvinga den som varit sjuk att ställa om och ta vilket jobb som helst. Detta gör inte människor friskare, skriver Lisa Gemmel och Daniel Suhonen, Tankesmedjan Katalys.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I dag publicerar det fackliga idéinstitutet Katalys rapporten ”Rehabkedjan måste brytas”. Den visar hur regeringen och Försäkringskassan mellan 2015 och 2020 använt regleringsbrev och interna riktlinjer för att tolka lagstiftningen på ett sätt som ökar avslagen, och därmed utförsäkringarna, för att minska kostnaderna i sjukförsäkringen.

Efter tretton år med rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen och åtta år av socialdemokratiskt ledda regeringar, är rehabiliteringskedjan fortfarande en bärande del i sjukförsäkringen. Rehabiliteringskedjan har inte gjort människor friskare men lett till ökade utförsäkringar och tveksamma bedömningar från Försäkringskassan.

Fokus på omställning

I stället för att fokusera på rehabilitering och återgång i arbetet, har Försäkringskassans fokus varit omställning – att den som Försäkringskassan anser har arbetsförmåga ska söka ett jobb på öppna arbetsmarknaden. Ofta har det hänvisats till arbeten med så låga krav att de inte existerar.

ANNONS

Under förra mandatperioden införde dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll det så kallade 9,0-målet, ämnat att minska antalet sjukskrivningsdagar. Målet ledde till kraftigt antal ökade avslag och därmed fler utförsäkringar. Även rehabiliteringskedjans utformning och dess fokus på att människor ska in i omställning i stället för rehabilitering bidrar till att människor utförsäkras.

I stället för att de utförsäkrade hamnar i omställning, det vill säga söker nytt jobb, går de flesta tillbaka till arbete de blev sjukskrivna från, men inte på heltid. Nästan en tredjedel blir dessutom sjukskrivna igen inom nio till tolv månader. Rehabiliteringskedjan gör inte människor friskare, utan tvingar dem ut i arbete.

Viktig förändring

I början på februari kom goda nyheter: färre blir utförsäkrade från sjukförsäkringen efter ett halvår. Det är en seger för alla dem som slagits mot felaktiga tolkningar av lagstiftningen och fått läkarintyg avfärdade för att det saknas ”objektiva fynd”. Detta tack vare förändringar i lagstiftningen som gör det enklare att få behålla sjukpenningen efter 180 dagar. Det är en viktig förändring som gör riktig skillnad för många människor.

De förändringar som S-regeringen lagt fram under socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, ger mer pengar i plånboken för sjukskrivna och ger fler rätt till sjukpenning efter dag 180, kommer öka kostnaderna i sjukförsäkringen markant. Strandhälls 9,0-mål infördes som en reaktion på att sjukförsäkringen kostade för mycket. Vad kommer hända under kommande mandatperiod vid en S-regering om kostnaderna för sjukförsäkringen skenar? Historien talar för att vi får se nya drastiska åtstramningar av sjukförsäkringen.

ANNONS

Socialdemokraterna måste bestämma sig – antingen för partiet en politik där sjukförsäkringen får kosta pengar, eller en politik där sjuktalen pressas ner för att få sjukförsäkringen att kosta mindre

För att få en sjukförsäkring som står på de sjukas sida behövs en omfattande reformering av sjukförsäkringen menar Katalys. Enskilda drabbas hårt av den fyrkantiga prövning som rehabiliteringskedjan innebär. Den behöver avskaffas.

Vi ser också att rehabiliteringen måste stärkas. Försäkringskassan misslyckas idag med sitt rehabiliteringsuppdrag. Målet måste vara att så många som möjligt rehabiliteras.

Slutligen måste karensavdraget avskaffas och arbetsmiljöarbetet stärkas. Frånvaro från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå, men skälet ska vara en god arbetsmiljö och förebyggande arbete, inte att det är svårt att beviljas sjukpenning för den som är sjuk. Satsningar på arbetsmiljö behövs, vilket bland annat kräver att Arbetsmiljöverket stärks och att arbetsgivare får utbildning och stöd. För en dräglig arbetsmiljö i välfärden behövs även fler medarbetare och rimliga scheman.

Måste bestämma sig

Lappandet och lagandet av en dysfunktionell rehabiliteringskedja i sjukförsäkringen måste upphöra. Socialdemokraterna måste bestämma sig – antingen för partiet en politik där sjukförsäkringen får kosta pengar, eller en politik där sjuktalen pressas ner för att få sjukförsäkringen att kosta mindre. Det går inte att göra både och. Väljarna förtjänar att veta vilken sjukförsäkring de får om de röstar på Socialdemokraterna i valet i september. Allt annat är ett stort svek.

ANNONS

Lisa Gemmel, rapportförfattare

Daniel Suhonen, chef fackliga idéinstitutet Katalys

ANNONS