Näst störst – ändå vet vi nästan inget om Demokraterna

En gång är ingen gång, heter det. Två gånger, däremot, är en gonggong. Efter GP/Sifos andra lokala mätning inför valet i höst borde rimligtvis en rad varningsklockor ringa. Hos Socialdemokraterna. Men också hos väljarna – för vad vet ni egentligen om Demokraterna?

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vår förra mätning av hur göteborgarna skulle rösta i kommunvalet – som publicerades för en månad sedan – skakade om rejält. I stort sett varje mediekanal med minsta uns av politikbevakning har plockat upp resultatet.

Socialdemokraterna hamnade på 15,4 procent och många ställde sig, helt rimligt, frågan om man verkligen kunde dra några växlar av en enskild mätning.

Nu har en ny mätning landat – och den visar att Socialdemokraternas låga siffra inte var en engångsföreteelse. Det parti som varit Göteborgs samlande och styrande kraft under decennier får den här gången 15,7 procent – och det är lätt att peka på i vart fall några troliga orsaker till raset.

ANNONS

Socialdemokraterna kläms från alla håll

• Det rödgröna samarbetet framstår som allt mindre stabilt. Kanske som en följd av bytet av kommunstyrelseordförande under mandatperioden. I det vakuum som uppstod när Anneli Hulthén var på väg ut och Ann-Sofie Hermansson på väg in flyttade de andra partierna fram sina positioner så mycket att balansen gick förlorad.

• Vänsterpartiet anklagar allt oftare Socialdemokraterna för att ha rört sig högerut. Och på andra sidan blockgränsen finns en allt hårdare opposition, som hittat ett par frågor som biter i debatten – överfulla förskolor, missnöjda företagare och hemtjänstbrukare. Följden har blivit att Socialdemokraterna är klämda av attacker från alla håll.

• Som det stora och styrande partiet är det naturligt att Socialdemokraterna får skulden för det som upprör göteborgarna. Ja, jag tänker på Västlänken. Många göteborgare har inte bara svårt att se nyttan med tågtunneln – de ser hela hanteringen av frågan som det ultimata sveket och att det i huvudsak är Socialdemokraternas fel.

Vi vet lite om Demokraterna

Då vänder de blickarna mot andra, piggare och mer lockande alternativ – som inte har samma historiska belastning.

Och Demokraterna följer inte bara upp succésiffrorna från förra mätningen. Martin Wannholts nystartade parti stannar på en högre siffra än förra gången och är nu på decimalen lika stora som Socialdemokraterna. Förändringen från den förra mätningen är dock inom felmarginalen.

ANNONS

Men vad vet vi egentligen om partiet som nu är tre gånger så stort som Miljöpartiet och skulle få lika många stolar i fullmäktige som Socialdemokraterna om det var val i dag?

Uppriktigt sagt: ganska lite, bortsett från att partiets grundare tycker mycket illa om Västlänken.

Medan andra partier vid det här laget lagt fram sina valmanifest återfinns Demokraternas politik hittills endast samlad i en "att-göra-lista" på partiets hemsida.

Där det framgår att de vill anställa 300 personer som under polisens befäl ska jobba med att öka tryggheten i staden. Kostnaden på 2 miljarder kronor ska man hämta hem tack vare minskad brottslighet.

Väljarna har rätt att få svar

Man vill också införa tvålärarsystem i stadens skolor. Hur det ska finansieras nämns inte. Däremot kan man läsa sig till att barngrupperna ska minska och lönerna öka i förskolan. Även hemtjänsten ska få ökad bemanning och mer tid för brukarna.

Det är mycket till alla, men att höja skatten är inte aktuellt. Däremot ska stadens skulder saneras inom tre mandatperioder.

Kanske får Demokraterna ihop detta med hjälp av lösningar som inget annat parti hittat hittills.

Man kan rent av tycka att de borde redovisa hur det ska gå till före valdagen.

ANNONS