Kristianstad mästare efter förlängningsrysare

Kristianstad slog Malmö med 23–22 efter förlängning i SM-finalen och blev mästare för fjärde året i rad.

|

Kristianstad ledde för det mesta under finalen i Scandinavium, men Malmö kom i fatt till 20–20 efter 60 minuter.

– Malmö spelade jättebra, berömmer Viktor Hallén.

Upphämtningen gav Malmö ett litet mentalt överläge inför förlängningens 2x5 minuter, trodde man.

– Ja, de hade lite uppåtmoment, medger Viktor Hallén.

– Men man vet att det är tio minuter. Det går jättesnabbt i en förlängning. Det handlar bara om att få en bra start, beskriver han.

Ryckte igen

Helge Freiman och Albin Lagergren, med sitt sjätte mål, gav Kristianstad en ny ledning med 22–20 i förlängningen, som blev lika målfattig som matchen i stort.

Adam Lönn reducerade för Malmö, innan Viktor Hallén sköt sitt fjärde mål som gav det avgörande överläget.

Hallén, som normalt håller till på vänsterkanten, var inne centralt på linjen när chansen dök upp.

– Jag får ett inspel av Albin och tänker inte så mycket. Det är mest att bollen ska in, säger Viktor Hallén.

Efter det hann Binai Aziz reducera, och Malmö fick ett frikast i absolut sista sekunden – men Anton Blickhammars skott gick i den täckande Kristianstad-muren.

Därmed blev det inget guld för HK Malmö i klubbens första SM-final, trots bra insatser av bland andra 40-årige målvakten Dan Beutler och vänsterhänte skytten Linus Persson. Den senare lämnar nu klubben och flyttar till franska US Ivry.

Spelade med skada

Linus Persson skadades vid vänster knä på träningen dagen före finalen, men spelade ändå och gjorde sex mål.

– Det är en smäll på lite mjukdelar, och låret. Det är bara smärta, säger Persson och beskriver hur han stördes i vissa rörelser.

– Men adrenalinet tar bort rätt mycket smärta, lägger han till.

Linus Persson tycker att finallagen är jämna på pappret.

– Det är jävligt kul att vi tog oss till final, men det är surt nu när vi var så nära och förlorade på mållinjen, säger han.

Hellre fem matcher

Kristianstad kan ta sats mot ett femte raka SM-guld nästa säsong. I så fall vill årets segerskytt Viktor Hallén helst spela en finalserie om bäst av fem matcher, precis som i kvartsfinal och semifinal, i stället för upplägget med en avgörande finalmatch som varit rådande sedan 2005.

Diskussioner i ämnet pågår, och senast på måndag väntas klubbarnas organisation Svensk elithandboll säga sitt till Svenska handbollförbundet i frågan.

– Det blir mer rättvist egentligen, om man avgör över fler matcher, tycker Viktor Hallén.

Fakta: SM-finaler, herrar