GP:s fotografer får prestigefyllda utmärkelser

I veckan som gick fick två av GP:s fotografer prestigefyllda utmärkelser i två stora internationella fototävlingar. Sienna International Photo Awards och College Photographer of the Year (CPOY). Här berättar de om bilderna som prisas.

ANNONS
|

Fotografen Nils Petter Nilsson var en av finalisterna i kategorin dokumentärt och fotojournalistik i Sienna International Photo Awards och fick utmärkelsen ”enastående konstverk” för sin bild på Frode och Anna Storåker som sitter på en bänk vid sin son Alexanders grav. Två månader tidigare hade deras son, som då bara var 16 år, gått bort i en uppmärksammad mopedolycka.

– Jag och reportern skulle möta föräldrarna på kyrkogården och vi hade diskuterat lite kring bilder och att vi skulle ta det lugnt med bilder direkt när vi kom dit med tanke på det känsliga ämnet. Men när vi kommer dit sitter de och äter frukost och jag bara kände att jag måste ta den bilden, säger han.

ANNONS

Valdes ut bland tiotusentals bilder

Familjen var helt okej med att bli fotade och Nils Petter säger att han direkt kände att han fångat något speciellt på bild.

– Det är bland det sorgligaste jag har sett. Det är så mycket våld och kriminalitet i samhället där folk råkar illa ut men det här var bara en otroligt tragisk olycka.

Fotografen Nils Petter Nilsson var en av finalisterna i kategorin dokumentärt och fotojournalistik i Sienna International Photo Awards och fick utmärkelsen ”enastående konstverk” för sin bild på Frode och Anna Storåker som sitter på en bänk vid sin son Alexanders grav.
Fotografen Nils Petter Nilsson var en av finalisterna i kategorin dokumentärt och fotojournalistik i Sienna International Photo Awards och fick utmärkelsen ”enastående konstverk” för sin bild på Frode och Anna Storåker som sitter på en bänk vid sin son Alexanders grav. Bild: Nils Petter Nilsson

Tiotusentals bilder skickas varje år in till Sienna International Photo Awards. Bland dessa har sedan ett 20-tal bilder i ett par olika kategorier valts ut av en jury. En av dessa blev alltså Nils Petters bild.

– Det känns jättekul. På ett personligt plan är det ju en uppmuntran att fortsätta kämpa på. All uppmärksamhet man får är ju bra. Sett över tid så visar det ju att man tar sitt jobb på allvar och att man är ambitiös, säger han.

Bildreportaget hyllas

Nils Petter Nilsson är dock inte ensam bland GP:s fotografer att få ta emot en utmärkelse i veckan. Paul Wennerholm pluggar vanligtvis fotojournalistik vid Nordens fotoskola men gör nu sin slutpraktik på GP. Nu tilldelades han en utmärkelse i kategorin ”Inrikes bildberättelse” för sitt fotoreportage om hjärtsjuka elvaåriga William Westermark i tävlingen College Photographer of the Year. Hela sitt liv har William kämpat med bland annat hjärtoperationer, hjärtstopp, livsuppehållande sjukvård och har tillbringat långa perioder på sjukhus. En trygg barndom med lek och skolgång har kommit i andra hand – tills William under hösten 2020 genomgick en kranskärlsoperation och livet plötsligt förändrades.

ANNONS

– Det känns jätteroligt att få denna utmärkelsen. Det här är ändå ett arbete som man har lagt väldigt mycket tid på och som man har värnat om att det ska bli bra. Att jag nu får ett erkännande i CPOY visar ju att det också höll på en internationell nivå, säger fotografen Paul Wennerholm.

Fotograf Paul Wennerholm tilldelades en utmärkelse i kategorin ”Inrikes bildberättelse” för sitt fotoreportage om hjärtsjuka elvaåriga William Westermark i tävlingen College Photographer of the Year.
Fotograf Paul Wennerholm tilldelades en utmärkelse i kategorin ”Inrikes bildberättelse” för sitt fotoreportage om hjärtsjuka elvaåriga William Westermark i tävlingen College Photographer of the Year. Bild: Anders Ylander

Reportaget var en del av hans examensarbete och det publicerades i GP i september i år.

– Det är extra kul att något som publicerades på GP under min praktik uppmärksammas.

Detta var ju ett längre fotoreportage men du har också arbetat med mycket snabbare nyheter här på GP. Vad föredrar du att jobba med?

– Dagstidning är faktiskt väldigt roligt för att man får göra både och. Jag tror att om jag enbart skulle jobba med längre fotoreportage hade det känts som att det gick för långsamt och hade jag enbart jobbat med snabba nyheter hade det varit tråkigt att inte får fördjupa sig. Så förhoppningen är väl att få göra både och i framtiden, säger Paul.

Här är bildserien på William Westermark som fick CPOY:s utmärkelse.

ANNONS