"Västlänken är elefanten i rummet"

Det blev intensiv debatt och heta ordväxlingar när GP Live höll debatt på Stenhammarsalen. Martin Wannholt (D) pratade om ett "demokratiskt underskott" – och Jörgen Fogelklou (SD) ville se tuffare tag från rättsväsendet.
– Den som inte sköter sig ska in bakom lås och bom, sade han när segregationsfrågor skulle diskuteras.

ANNONS
|

På tisdagskvällen var det dags för valdebatt med GP Live. Elva politiker hade bjudits in till Stenhammarsalen – och när frågor om trygghet och segregation i Göteborg kom på tapeten hettade det till ordentligt. Jörgen Fogelklou (SD) förespråkade tuffare tag från rättsväsendet.

LÄS MER:GP Live höll valdebatt i Stenhammarsalen

– Vi kan bygga 300 kamelfarmar, det kommer inte att hjälpa någonting. De som inte sköter sig ska lagföras och in bakom lås och bom, sade han.

Jonas Ransgård (M) konstaterade att "områden där kvinnor drar sig för att gå ut efter mörkrets inbrott inte betyder trygghet för mig". Ann-Sofie Hermansson (S) påpekade behovet av att skapa framtidstro i utsatta områden.

ANNONS

– Brottsligheten går faktiskt ned enligt statistiken, även om vi har haft problem och det kommer fortsätta att ske skjutningar, sade hon.

LÄS MER:GP:s valexpert: "Resurserna är den stora elefanten i rummet"

I debatten om skolan underströk Hermansson att samma förväntningar ska gälla alla, oavsett stadsdel. Jörgen Fogelklou ansåg att lärarnas auktoritet i klassrummet behöver stärkas.

– Lärare sitter för mycket med administrativa sysslor. Låt lärarna vara auktoriteter i klassrummet. Vill en lärare ha mobilförbud ska läraren ha rätt att säga det, sade han.

"Västlänken är elefanten i rummet"

Även GP/Sifos färska och omskakande opinionsundersökning diskuterades i Stenhammarsalen – en mätning där Socialdemokraterna landade på 15,4 procent, 7 procentenheter under sitt väljarstöd från valet 2014. Ann-Sofie Hermansson medgav att hon förvånats av siffrorna.

– Men man ska inte låta sig styras av opinionssiffror. Det kommer komma fler mätningar, och vi har stora förhoppningar på ett bra valresultat.

Martin Wannholt, vars Demokraterna landade på 13,9 procent, var desto nöjdare med mätningen. Han menade att väljarnas reaktion beror på ett "stort demokratiskt underskott i Göteborg".

– Det handlar om allt från utsatta områden till elefanten i rummet: Västlänken. Vi har människor som flytt från 184 länder från korruption och kriminalitet. Sedan utsätts de för samma sak här i Göteborg, i förorten.

Missnöje med hemtjänsten

Wannholt menade att skandaler inom Göteborgs stad skapat ett behov av något nytt i politiken. Jonas Ransgård (M) pekade på låga resultat bland annat vad gäller hur nöjda äldre i Göteborg är med sin hemtjänst.

ANNONS

– Av 290 kommuner hamnar vi på plats 283 där. Det finns ett stort missnöje med hur Göteborg sköts idag, sade Ransgård.

Martin Wannholt gick ett steg längre.

– Samtidigt som näringslivet går bättre än någonsin kan man nästan säga att kommunen går sämre än någonsin.

LÄS MER:Räkna med ett annat tonläge – den lokala valrörelsen är igång

Ann-Sofie Hermansson medgav att det finns problem i Göteborg, bland annat vad gäller jämlikhet och kriminalitet. Men hon instämde inte i Wannholts bild av att kommunen går sämre än någonsin.

– Jag är inte villig att hålla med om det. Vi har våra utmaningar, men fantastiskt mycket går bra här i stan, sade Hermansson.

"Stäng BRG – ge pengarna till förskolan"

Politikerna fick även tillfälle att diskutera välfärdsfrågor, bland annat den ofta debatterade och kritiserade Lagen om valfrihetssystem (LOV). Daniel Bernmar (V) påpekade att fler kommuner lämnat systemet än tillkommit under det senaste året.

David Lega (KD) och Helene Odenjung (L) talade däremot om behovet att få göra sina egna val även sent i livet.

– Jag kommer inte gilla isterband när jag är 80 heller. Vi måste få påverka våra liv i så stor utsträckning som möjligt, sade Lega.

LÄS MER:Katastrofsiffror för S i Göteborg

Demokraternas Martin Wannholt tog i sin tur chansen att återigen prata om upplevt slöseri inom Göteborgs stad. Wannholt nämnde bland annat att omkring 50 heltidstjänster ägnas åt planering av linbanan, och menade att det finns en hel del resurser att flytta på.

ANNONS

– Stäng BRG (Business Region Göteborg). Då får vi 50 miljoner vi kan flytta rakt in i förskolan, sade Wannholt.

ANNONS