Här raggar näringsministern "otrogna" väljare

Socialdemokraterna ser tjänstemannafackföreningarna, med alla dess medlemmar, som avgörande för vem som vinner höstens val. Näringsministern Mikael Damberg (S) mötte "de otrogna väljarna" i Krokslätt.
– De är många. Sedan brukar de vara ganska trendkänsliga, de brukar ha en näsa för vart det blåser.

ANNONS

Det är fikastund på it-infrastrukturbolaget Atea i Krokslätt. Närings- och innovationsministern Mikael Damberg har just suttit ned med företagsledningen och diskuterat hållbarhetsfrågor inom it-industrin. Snart ska han möta en väljargrupp som kan avgöra om det blir ett alliansstyre eller ett rödgrönt dito efter valet.

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, tenderar tjänstemännen, medelålders personer i karriären, att röra sig mellan blocken, och då specifikt mellan S och M.

Inte bestämt sig

Paul Greby är projektledare på Atea. Han har ännu inte bestämt vilket parti han ska rösta på.

– Man lyssnar ju på de budskap som framförs. Historiskt har jag rört mig mellan olika partier, men att vandra mellan Alliansen och ett vänsterblock är en betydligt större sak.

ANNONS

Samtidigt ser han inte blockpolitiken som lika självklar som tidigare.

Fackförbundet Unionen är involverad i ministerbesöket. Mikael Damberg säger att en anledning till att de här väljarna är så viktiga är just tjänstemannafackens storlek.

– De har ofta stort inflytande över vem som vinner valet. Tjänstemannafacken har vuxit väldigt mycket allt eftersom. Fler har fått gå på högskolor. Fler jobbar med utvecklingsfrågor.

Vill ha den debatten

Enligt professorn Henrik Ekengren Oscarsson är det de typiska höger-vänsterfrågorna, som välfärden, som lockar de här väljarna. Och det är just där Mikael Damberg vill ha debatten i valrörelsen.

– Den demografiska utmaningen vi står inför, med allt fler äldre, men också nästan ett decennium av underinvesteringar i skola och sjukvård, har lett till att vi har stora kvalitetsbrister. Då måste man orka prioritera de gemensamma investeringarna. Det tror jag många människor känner.

Han säger att svenskarna har vant sig vid hög kvalitet i välfärden.

– Nu när det går så bra och svenska folket har jobb kanske ytterligare jobbskatteavdrag inte är det mest prioriterade. Då kanske man tycker att skolan ska funka och att man ska vara trygg om man ska in på äldreomsorgen.

Samtalet mellan Atea-medarbetarna och näringsministern kom att handla om frågor om digitalisering och kompetensförsörjning. Mikael Damberg försökte också styra in på trygghetsfrågor, det han beskriver som "trygghet i en ny tid".

ANNONS

– Trygghet för den här gruppen handlar väldigt mycket om att man vet att man är på en bra arbetsplats och att man känner att man har rätt att få stöd om man behöver vidareutbilda sig.

– Nu går det så sjukt bra i Västsverige på arbetsmarknaden. Men man vet att det kommer sämre tider, då måste även de här grupperna känna att det finns trygghet för dem, säger han.

Tror samarbete lönar sig

Han tror att den här väljargruppen vill ha partier som samarbetar med varandra. Och att de vänder sig till stora, "trygga" partier.

– Moderaterna har valt en annan strategi den här gången. Fredrik Reinfeldt lanserade något nytt. Det var att inte ta strid om löner, och trygghet på jobbet. Nu ger man sig på LAS. Det är inte bara en fråga för arbetare.

Hur ser du på risken att andra frågor kommer i skymundan om taktik får styra inför valet?

– Jag tror inte att människor är så intresserade av taktik utan av innehåll. De som tror att man kan vinna val på taktik tror jag gör fel. Det är viktiga frågor som måste vinna valet. Jag tror att trygghetsfrågorna är de viktigast.

LÄS MER:Här är väljarna som kan avgöra valet

ANNONS