Elever bjuds in till brandstationen i Lundby för utbildningsdagar med blåljuspersonal. Till höger: Thomas Olsson, stationsledare hos Räddningstjänsten i Storgöteborg.
Elever bjuds in till brandstationen i Lundby för utbildningsdagar med blåljuspersonal. Till höger: Thomas Olsson, stationsledare hos Räddningstjänsten i Storgöteborg. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg

Pilotprojekt med blåljuspersonal i Göteborg

Under en veckas tid har polisen, ambulanspersonal, räddningstjänsten och kollektivtrafiken haft ett samarbete med fyra olika skolor från Biskopsgården för att nå ut till ungdomar.
– Man såg bitvis att vissa av eleverna var skärrade. Det handlar om att skapa förståelse för vårt arbete helt enkelt, säger Thomas Olsson, stationsledare hos räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
|

I måndags startade ett pilotprojekt i Göteborg. Genom att bjuda in elever från fyra olika skolor i Biskopsgården till brandstationen i Lundby hoppades blåljuspersonal i Göteborg kunna bygga upp nya relationer och sprida kunskap.

– Det är elever från årskurs åtta som vi har bjudit in till dialog och interaktiva övningar för att försöka stärka våra relationerna, säger Thomas Olsson.

Under veckan som gått har eleverna fått möjlighet att ställa frågor, se på filmer och delta i olika arbetsövningar under förmiddagarna.

– Det här har varit en möjlighet för oss att nå ut till elever och förklara hur vi arbetar och skapa en ömsesidig förståelse. Det är ofta lätt att man bara ser en uniform som står framför en och glömmer av att det finns en person där bakom, säger han och fortsätter:

ANNONS

– När det kommer till stenkastning på blåljuspersonal till exempel så är min uppfattning att vi har fått många ungdomar att förstå vilka det är som egentligen skadas. Vad konsekvensen av ett handlande kan bli, för vi är ju på plats för att hjälpa någon, säger han.

"Bättre än förväntat"

Tack vare kollektivtrafikens samarbete har eleverna kunnat ta sig obehindrat fram och tillbaka mellan skolorna och Lundbys brandstation för att ta del av utbildningsdagarna.

– Det har krävts en hel del logistiks arbete för det här samarbetet och för att koordinera alla parter. Men vår förhoppning är att fördelarna av utbildningsarbetet kommer att överväga de resurser som har avvarats för att ordna de här dagarna, säger Thomas Olsson.

Från organisationernas sida har det funnits två poliser, två personer från ambulansen och två från räddningstjänsten på plats. Responsen från eleverna var enligt Thomas Olsson bättre än förväntat.

– Efter förmiddagarna på stationen har vi åkt ut och käkat lunch med eleverna på deras skolor. Här har eleverna haft ytterligare möjligheter att ställa frågor och bli nyfikna. Vilket har öppnat upp för jättebra dialoger och det känns som att vi har nått fram väldigt bra.

"Vissa var skärrade"

I projektet finns även fyra forskare från Göteborgs universitet som gör ett arbete med kriminologi och sociologi. Med hjälp av olika enkäter ska data samlas in och mätas kring utbildningsdagarna för att undersöka om arbetet gett någon effekt.

ANNONS

– Beroende på om det faller ut bra så kommer vi kanske att utöka det här arbetet så att det innefattar hela Göteborg. Förmodligen så kommer vissa områden prioriteras där vi behöver komma närmare vissa ungdomar och skapa den här ömsesidiga respekten.

Totalt har ungefär 200 elever deltagit under utbildningsdagarna.

– På ett personligt plan känner jag att vi har nått fram till de här ungdomarna och att vi byggt en förståelse för våra yrken och även hur eleverna känner och upplever saker. Det är den stora vinningen. Att vi nått så många personer, säger han.

På utbildningen har bara verkliga exempel används som på olika sätt påverkat arbetet för blåljuspersonalen. Vilken Thomas Olsson tror har bidragit till att nå fram till eleverna.

– Det förvånade mig hur snabbt de reflekterade över konsekvenserna. Man såg bitvis att vissa av eleverna var skärrade. Det handlar om att skapa förståelse för vårt arbete helt enkelt. Det är därför denna veckan har varit så viktigt, säger han.

ANNONS