Kvinnojourerna har fått nog

Våldtäkterna i Malmö, Fittja-fallet och alla kvinnors berättelser i #metoo. Kvinnojourerna har fått nog. Runtom i Sverige manifesterade kvinnor mot sexuellt våld på torsdagen.

ANNONS
|

På Gustaf Adolfs torg i Göteborg samlades ett 40-tal kvinnor i manifestationen som arrangerades av Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer.

Klockan tre på torsdagseftermiddagen brinner vita ljus på avsatsen runt statyn på torget. På kvinnornas plakat uppmanas till systerskap och att vara aktsam om dem man älskar.

Anna-Lena Mellqvist från Roks håller tal och säger att 56 procent av alla kvinnor blivit utsatta för sexuella trakasserier. 34 procent har utsatts för sexuellt våld.

– Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott. Av dem ledde endast tolv procent till dom. Vi som står här vet också att mörkertalet är stort och att de flesta sexövergrepp sker inom hemmets väggar och aldrig anmäls.

ANNONS

Fall läggs ned

Att så få av de fall av de som anmäls blir uppklarade beror på att polis och åklagare ofta lägger ned förundersökningar för att ”ord står mot ord”, säger Anna-Lena Mellqvist. När åtal väl väcks är ofta förundersökningen så undermålig att domstolen inte kan döma, menar Roks och pekar på fallet i Fittja där en kvinnan gruppvåldtagits. De misstänkta friades, men i domen riktades skarp kritik mot polisens insats.

– Men vi är inte neutrala. Vi står på kvinnornas sida, säger Anna -Lena Mellqvist. Och vi kräver att alla fäder, bröder, makar, arbetskamrater sluter upp med oss på bred front och slutar vara neutrala.

– Nu tar vi inte mer skit. Vi har fått nog.

"Viktigt initiativ"

Petra Baalbaki från organisationen Terraferm Göteborg är en av dem som deltar i manifestationen.

– Jag stöttar initiativet eftersom det är viktig att lyfta de här frågorna som ofta inte får så stor plats och som dessutom är skambelagda, säger hon.

Eva Westerholm från Alingsås sitter i Roks styrelse. Hon skulle själv åka till Stockholm för att delta där.

– En rad händelser på senaste tiden har visat att detta behövs. Inte minst har #metoo-rörelsen visat hur utbrett det sexuella våldet är.

ANNONS

Tydliga krav

Samtidigt som kunskapen om och inställningen till brotten har förändras ur ett längre perspektiv, finns det fortfarande mycket som måste bli bättre, säger Eva Westerholm.

– Anmälningsbenägenheten har ökat, men polisen har inte tillräckliga resurser och kunskaper så utredningarna hänger inte med.

Roks krav är tydliga. Polisen ska alltid utreda sexualbrott med största noggrannhet och professionalism och det måste till öronmärkta resurser för sexualbrottsutredningar. Kvinnojourerna vill också att alla polisdistrikt ska inrätta specialistgrupper för sexualbrott.

Fakta: Sexualbrott

Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott, varav 6 720 rubricerades som våldtäkt.

Av alla som utsatts för sexualbrott har sammanlagt drygt hälften (51 procent) utsatts minst två gånger under 2016.

Tjejer mellan 16 och 24 år är de som var mest utsatta för sexualbrott 2016

Tolv procent av alla utredda sexualbrott ledde till dom 2016.

689 av de brott som rubricerats våldtäkt blev uppklarade i rättsväsendet. Det är en minskning med tre procentenheter jämfört med 2015.

Källa: Roks

ANNONS