Demonstrationen hölls i Göteborg den 30 september ifjol och avbröts efter att NMR vägrat att följa polisens uppmaningar. Nu åtalas nazistledaren Simon Engelin som sökte tillstånd för demonstrationen.
Demonstrationen hölls i Göteborg den 30 september ifjol och avbröts efter att NMR vägrat att följa polisens uppmaningar. Nu åtalas nazistledaren Simon Engelin som sökte tillstånd för demonstrationen.

NMR-ledare åtalas efter nazistmarschen

Simon Engelin, lokal gruppchef i Nordiska motståndsrörelsen, åtalas misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med nazistdemonstrationen som hölls i Göteborg den 30 september.
– Det finns totalt ett 15-tal ärenden om misstanke om ohörsamhet mot ordningsmakten från den här sammankomsten, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

ANNONS
|

Den 30 september demonstrerade flera hundra nazister i Göteborg. Demonstrationen avbröts tidigt då nazisterna i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg avvek från den demonstrationsväg de fått tillstånd att vandra längs.

Istället för att vandra den väg till Scandinavium som polisen hade angett försökte nazisterna istället att att vandra upp längs Örgrytevägen och förbi Svenska mässan under den pågående Bokmässan.

I samband med att NMR trotsade polisens order uppstod tumult. Ett 20-tal personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, misstankar som numera är avskrivna då förundersökningen har lagts ner på grund av att det inte har gått att styrka brott.

Samtidigt trycktes övriga nazister i NMR:s demonstrationståg tillbaka till Focushuset vid Fabriksgatan där polisen slog en järnring runt folkmassan.

ANNONS

Fler kan komma att åtalas

Nu åtalas en av de ledande personerna inom NMR, den lokala gruppledaren för Göteborg, Simon Engelin, för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten.

Engelin var den person från NMR som sökte tillstånd för demonstrationen. I samband med promenaden från Grafiskavägen, där NMR samlades den 30 september, misstänks Engelin för att ha stört den allmänna ordningen då han deltog i folksamlingen som avvek från den väg som NMR hade anvisats.

"Trots befallningen om återgå till anvisad väg, som uttrycktes i ord, gester och kroppsrörelser av polismännen på plats har Engelin trängt sig emellan och förbi polismännen", skriver åklagaren Ulrika Åberg in sin stämningsansökan.

Simon Engelin förnekar enligt stämningsansökan brott, men har enligt Åberg inte själv motiverat varför.

Enligt Ulrika Åberg kan fler nazister komma att åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Det finns totalt ett 15-tal ärenden om misstanke om ohörsamhet mot ordningsmakten från den här sammankomsten, sedan får vi se hur många som går att styrka och som kan leda till åtal, säger Åberg.

Åklagaren: "Visste vilken väg de fick vandra"

Brotten har enligt åklagaren skett i olika skeden under demonstrationen då medlemmar i NMR:s tåg vägrade att lyssna på polisens uppmaningar.

I bevisningen mot Simon Engelin finns bland annat videomaterial och den ansökan som lämnades in till polisen för att NMR skulle få tillstånd till att demonstrera.

ANNONS

– Ansökan visar väl om inte annat att han visste vilken väg de fick vandra. Men tillfället när han gör sig skyldig till brott enligt min mening är när han inte lyssnar på polisens uppmaningar när de säger stopp och tar sig emellan två polismän och struntar i deras befallning, säger Åberg.

ANNONS