Mikael Knutsson

ANNONS
|

Så säger man inte om alla kampsporter. För Mikaels idrott är en sådan, fast inte lika farlig som en del andra. Grappling skulle kunna kallas "MMA light", för slag och sparkar tillåts inte.

- När jag inte längre elitsatsar kommer jag absolut att fortsätta som motionär, säger världsmästaren, det här är ganska skonsamt och fritt från skador.

Ändå är sporten hård. Vinner gör den som får motståndaren att dunka handen i brottarmattan och signalera att han ger upp. Vägen dit kan gå via strypning och brytning mot en led.

- När det knastrar till i leden brukar dom ge upp, konstaterar Mikael.

ANNONS

Schablonbilden av kampsportare stämmer knappast in på Mikael Knutsson. Han har en master i finansiell ekonomi och en i psykologi. Dessutom läser han filosofi. Hur karriären inom grapplingen fortsätter avgörs av huruvida det blir jobb i Zürich eller om han doktorerar i Trondheim, ämnet blir i så fall ekonomistyrning inom bank.

- Till EM i februari räknar jag i alla fall med att kunna satsa för fullt, säger han.

2007 flyttade Mikael från Vårgårda till Göteborg. Brottningsträningen med kompisarna på en presenning utlagd i gräset eller i en stallbox när det blev för kallt, de äventyren var ett minne blott.

I Göteborg sökte han sig till Gladius, klubben han fortfarande representerar.

För två år sedan mästerskapsdebuterade han vid EM och blev nia. Sedan dess har Mikael aldrig varit utanför prispallen: två VM-guld, två EM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons på sex starter!

Det här året är det allra bästa, med seger i både Världs- och Europamästerskapen.

I VM, som i sista stund flyttades från Moskva till Krakow, ställde deltagare från alla fem kontinenterna upp, vilket kanske visar hur utbredd den här sporten faktiskt är.

Mikael började mot ungraren Balazs Laczko, som gav upp efter två och en halv minut när Mikael var på väg att knäcka knät på honom.

ANNONS

Serben Uros Kulic väntade i kvartsfinalen, samme motståndare som svensken besegrat i EM-finalen tidigare. Där fick Knutsson utdelning på sin tuffa mjölksyreträning.

Ryssen Chasan Betelgeriev ledde semifinalen när en minut återstod.

- Han var groteskt stark, den starkaste människa jag mött och jag tänkte att "det här går inte", berättar Mikael, men så lämnade han en liten lucka och jag fick dit honom på ett knälås som tvingade honom att ge upp.

Finalen mot Sasa Milinkovic, Kroatien, var betydligt enklare.

- Det kändes tryggt hela vägen, säger Mikael.

Sporten kallas också submission wrestling ("ge-upp-brottning").

Detta är en hybrid inom kampsporten med kast, nedtagningar, balansbrytningar, strypningar och ledlås.

Det går ut på att få motståndaren att ge upp genom att banka i mattan.

Slag och sparkar är inte tillåtna.

Vinst fås via avslut (submission) eller domarpoäng.

"Släktingar" är brasiliansk jiu-jitsu, sambo och judo.

ANNONS