Prins Daniel besökte Hvitfeldtska och Handelshögskolan

Intresset var stort när när entreprenörer med Prins Daniel i spetsen besökte Hvitfeldtska gymnasiet och Handelshögskolan i Göteborg. Budskapet var tydligt: Våga sätt igång och se misslyckanden som värdefulla erfarenheter.

ANNONS
|

Korridorernapå Hvitfeldtska gymnasiet är fulla med ungdomar som står i grupper och hänger när Prins Daniel tillsammans med vakter och tre entreprenörer besöker skolan för att inspirera till eget företagande. Flera av eleverna kommer fram och ber om att få ta en bild tillsammans med prinsen. Prins Daniel ler mot kameran varje gång.

"Vill skapa ett bättre samhälle"

Tillsammans med kundserviceföretagetXzakts grundare och tidigare VD Gunilla von Platen, True Callers grundare och VD Alan Mamedi ochJonasNordlander som var med och startade den svenska auktionssajten Tradera och den ryska versionen Avito är prinsen på plats för att prata med ungdomar, spridainspiration och ingjuta mod att våga ta steget till att bli egen företagare.

ANNONS

– Jag är attraherad av den yngre generationen. De drivs av värderingar och vill skapa ett bättre samhälle. Entreprenörskap är ett utmärkt sätt att bidra till samhället, säger Prins Daniel.

Att våga

Han pratar passionerat om samtalen han, tillsammans med fler entreprenörer, har med ungdomar och studenter över hela landet. Genom att presentera förebilder och att i dialog möta gymnasieelever och universitets- och högskolestudenter är målsättningen att långsiktigt bidra till en kultur som främjar entreprenörskap.

– 40 procent av dagens ungdomar vill starta eget, men bara en liten del av dem kommer att våga ta steget. Vi vill inspirera till att alla de som vill ska våga.

Gunilla von Platen och Alan Mamedi är inne på samma spår – att våga. De får ofta frågor kring hur de har hanterat misslyckanden.

– Du kommer inte dö, utan blir en erfarenhet rikare, säger Alan Mamedi, VD för True caller.

–Ha någon som tror på dig, någon som du alltid kan ringa och gråta ut hos. Jag hade min bästa väninna, tillägger Gunilla von Platen.

Ett steg närmre drömmen

Efteråt är det de konkreta tipsen som eleverna, som lyssnat på föreläsningen och som suttit med på de lite mindre "runda borden"-samtalen, fått störst intryck av. För Mathilda Cagius, i årskurs tre,känns hennes dröm lite närmre nu än vid frukosten samma dag.

ANNONS

– Att misslyckanden är lärdomar tyckte jag var väldigt bra sagt. Jag tänker att jag ska starta en webbshop och vara återförsäljare av kläder, för att i framtiden skapa mitt egna klädmärke. Jag känner lite mer att jag vågar satsa och köra på min idé nu.

Gustav Hilmersson, i årskurs två, tyckte att det var en bra blandning på inspiratörerna –med flera som verkar digitalt och Prins Daniel som jobbat med att starta och driva ett gym.

Vad är det som locka med entreprenörskap framför en fast tjänst?

– Jag vill driva och vara chef för någonting jag brinner för och ha anställda som brinner för samma sak. Jag vill skapa ett bra företag, säger Mathilda Cagius.

– Jag vill kunna välja min tid lite mer, känna eget ansvar och påverka samhället, säger Gustav Hilmersson och tillägger:

– Sedan är det klart att det är rätt häftigt att träffa prins Daniel, en representant för Sverige.

Kunglig glans

AttPrins Daniel besökte skolan uppskattades av många elever, även om de inte visste varför han var där. Mohammad Mosapoor och kompisarna Morteza Yousefi och Mostafa Alizada tog alla en selfie med prinsen.

– Vi visste inte att han skulle prata här, säger Mohammad Mosapoor.

Ingen av killarna har tänkt på att starta eget, men nickar medhållande när Morteza Yousefi säger att det var kul att träffa prinsen samtidigt som de alla visar upp sina bilder.

ANNONS

– Det är coolt att han är prins och så. Han är vår kompis.

Prins Daniel Fellowship

Prins Daniels Fellowshipvill inspirera unga människor till entreprenörskap och stötta unga entreprenörer, bland annat genom föreläsningar, runda bord-samtal ochmentorskapsprogram.

Projektet lanserades 2013 och är ett långsiktigt samarbete mellan Prins Daniel, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) samt framstående entreprenörer och företagsledare.

Projektet vill bidra till en mer gynnsam kultur för entreprenörskap en mer tillåtande attityd till risk och misslyckande.

Källa: iva.se

ANNONS