12 februari i år tog Ivar Arpi över som chefredaktör på nättidningen Bulletin efter Paulina Neuding. Sedan dess har konflikten mellan redaktionens medarbetare och ägarna trappats upp.
12 februari i år tog Ivar Arpi över som chefredaktör på nättidningen Bulletin efter Paulina Neuding. Sedan dess har konflikten mellan redaktionens medarbetare och ägarna trappats upp. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Bråket på Bulletin eskalerar mellan redaktion och ägare

Ett bråk rasar mellan nättidningen Bulletins redaktionsledning och ägarna om kontrollen över innehållet. Redaktionsledningen kräver nu att företagets vd avgår och bolagsstyrelsen ombildas.
– Det vore trevligt om jag fick vara kvar, för jag tror verkligen på Bulletin, säger chefredaktören Ivar Arpi.

ANNONS
|

I slutet av december 2020 lanserades Bulletin – en webbtidning inriktad på nyheter och samhällsdebatt med tonvikt på ledartexter och fördjupad utrikesanalys. Andra medier har beskrivit Bulletin som en nättidning med högerprofil. Själva kallar de sin ledarsida ”liberalkonservativ”.

LÄS MER:Ivar Arpi och Alice Teodorescus agerande hedrar dem

LÄS MER:Bulletin plagierade nyhetsartiklar

Tidningen grundades av trion Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Thomas Gür med Paulina Neuding som chefredaktör. I dag äger Sanandaji, Tholin och Atta Tarki 70 procent av aktierna i Bulletin AB.

Chefredaktör tvingades ta ”paus”

Bland de skribenter som värvades till tidningen märks politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måwe, kulturchefen Fredrik Ekelund/Marisol M, nyhetschefen Henrik Sjögren, ledarskribenten Per Gudmundson och Ivar Arpi, som från början var podd- och tv-ansvarig.

ANNONS

Den 12 februari, mindre än två månader efter lanseringen, slutade Neuding som chefredaktör. Officiellt för att hon behövde fokusera mer på utrikesbevakningen.

Av en artikel i branschtidningen Journalisten (9/3) framgår dock att hon fick ta en ”paus” på direkt uppmaning av Bulletins vd Pontus Tholin. Detta sedan de hade blivit oense om en krönika, som Neuding avpublicerat.

Protesterade i brev

De fem nämnda redaktionella medarbetarna på Bulletin protesterade i ett brev till styrelsen mot ägarnas behandling av Paulina Neuding.

”Flera av oss har lämnat fasta tjänster i tron om att Bulletin är en seriös satsning som tar det publicistiska ansvaret på stort allvar. Paulina Neuding, i rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare, var och är för oss garanten för kvalitet och trovärdighet.” skriver de bland annat och fortsätter:

”Vi är mycket oroade för den skada som riskerar att åsamkas projektet om inte Paulina Neudings och övriga chefers publicistiska integritet respekteras.”

LÄS MER:Ivar Arpi lämnar Svenska Dagbladet

Ivar Arpi tog över som chefredaktör 12 februari. 11 dagar senare avslöjade Dagens Nyheter att 20 artiklar på Bulletins sajt var rena plagiat. I samband med avslöjandet blev läget åter infekterat på Bulletin.

Konflikten tog ny fart

En av ägarna kritiserar öppet en av tidningens journalister på Facebook – vilket chockerar tidningens redaktion. För tidningen Journalisten berättar medarbetare på Bulletin att situationen nu är ”kaotisk”. De är kritiska mot arbetsmiljön, beskriver att de blivit tystade på möten med tidningsbolagets styrelseordförande, och flera uppger att de inte fått några skriftliga anställningskontrakt.

ANNONS

Ett nytt protestbrev har skickats från redaktionen till styrelsen, sex veckor efter det förra. I det nya brevet kräver redaktionen att vd Pontus Tholins avgår, samt att bolagsstyrelsen ombildas.

Är det realistiskt att ni får gehör för era krav?

– Jag kommer inte att uttala mig mer i den här frågan än vad jag redan gjort. Jag tror att det blir bäst att vi håller den fortsatta diskussionen internt och inte externt, säger Bulletins chefredaktör Ivar Arpi till GP.

Är du rädd för att också du ska tvingas avgå som chefredaktör för Bulletin?

– Man prenumererar ju inte på tjänster på det sättet, men det vore trevligt om jag fick vara kvar för jag tror verkligen på Bulletin, de skribenter vi har och vad vi skulle kunna bli. Så det vill jag gärna fortsätta att vara en del av. Med det sagt så finns det vissa saker som är grundläggande för mig när det gäller hur en tidning ska fungera.

Om konflikten förblir olöst – kommer ni då att fortsätta i egen regi?

– Det vill jag inte kommentera, det är i nuläget för mycket spekulation i det och jag tror på Bulletin. Nu vill jag i stället diskutera det här med styrelse och medarbetare internt för att så snart som möjligt få till en lösning.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Genusdoktrinen" av Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn

GP har utan resultat sökt Bulletins vd Pontus Tholin för en kommentar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS