Bruksområdet kan bebyggas till hösten

Sex fastighetsutvecklare ska tillsammans göra om det forna pappersbruksområdet i centrala Mölndal till 3 000 bostäder. "Det här är ett av Sveriges största igångvarande detaljplanearbeten", säger Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala Fastighets AB.

ANNONS
|

Pappersbruket gick i konkurs 2005. Omedelbart startade diskussionerna om vad det 24 hektar stora Forsåkersområdet skulle användas till framöver. Mölndals stad köpte marken 2009 och nu har politikerna gett klartecken till ett fördjupat samrådsarbete kring den största av två detaljplaner för området.

–Nu vill vi stämma av med allmänheten för att kunna få ytterligare inspel innan vi arbetar vidare för att ställa ut detaljplanen för granskning om knappt ett år, säger Bjarne Fjellanger.

Den andra, och mindre detaljplanen gäller området närmast Mölndals station och E6 kommer inte att bli klar förrän definitivt beslut fattas kring den framtida järnvägsdragningen för höghastighetståg. Mölndal, liksom det kommunala gemensamhetsorganet GR, har förespråkat en dragning via Mölndal vilket kommer att få effekt för Forsåkersområdets västra del.

ANNONS

I samband med att samrådsarbetet har nu nya illustrationsbilder tagits fram för att visa hur framtidens Forsåker kan ta sig.

–Vår målsättning är att kunna uppnå något som ser ut på det sättet. Det kommer säkert att bli vissa förändringar, men i stora drag visar bilderna framtidens Forsåker, säger Bjarne Fjellanger.

På den yta där pappersarbetare förr jobbade treskift ska det förutom 3 000 bostäder finnas plats för kontor, service, skola, förskola och eventuellt även ett gymnasium. Förhoppningen är enligt Bjarne Fjellanger, att de första bostäderna ska börja byggas 2019 för inflyttning 2020–2021.

–Än så länge följer vi tidsplanen, men snart behöver vi snäva in projektet. Exempelvis bestämma vad som ska vara i de industrilokaler som vi ska ha kvar. De står ju redan där, men ska givetvis restaureras och snyggas till, säger Patrik Karlsson (S), ordförande i Mölndala Fastighet.

Redan till hösten kommer det första bygget att påbörjas – innan den nya detaljplanen är klar.

–Det är en byggnad i utkanten av området som inte behöver någon ändrad plan. Huset på Kvarnbygatan 4 kommer, precis som i dag, att användas till kontor och kommersiell verksamhet. Vi planerar börja till hösten och gör det för att visa tydligt att något händer i Forsåker, säger Bjarne Fjellanger.

ANNONS

Förutom att få klart detaljplanen så väntar också fördelning av byggrätterna för de sju bostadsföretag som ingår i det konsortium som ansvarar för utvecklingen av området –Aspelin Ramm, Bygg Vesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam samt kommunala Mölndala Fastighet.

–Ingen vet i dag vilken byggrätt de får. Det är för att alla ska ta ansvar och se en helhet för hela Forsåker och inte bara för sin bit. Vi kommer att behålla cirka 20 procent av de framtida byggrätterna till andra aktörer som inte medverkar i utvecklingsarbetet, säger Bjarne Fjellanger.

Fakta: Forsåkersområdet

  1. Mölndals stad köpte bruksområdet för cirka 190 miljoner kronor 2009. Dessförinnan hade det tillverkats papper på platsen sedan 1792.
  2. Bruket på området hette Papyrus 1859-2002 då Stora Enso köpte det. 2005 lade den sista ägaren, Klippan, ner papperstillverkningen.
  3. I framtiden ska området innehålla cirka 3 000 nya bostäder. Kommunala Mölndala Fastighets AB har bildat ett konsortium med sex bygg- och fastighetsföretag - Aspelin Ramm, Bygg Vesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam - som tillsammans ska utveckla området.
  4. Tidigast 2019 kan de första bostäderna börja byggas.
ANNONS