Så gör du en egen himmeli – halmkronan som blev hipp

ANNONS
|

En takkrona med geometriska figurer i gyllene råghalm som sakta rör sig i vinddraget. En klassisk finsk juldekoration med magiska egenskaper - och numera även en trendig inredningsdetalj hos den medvetne. Vem som helst kan lära sig att bygga himmeli - men i världen finns bara en enda himmelist på heltid - den finska konstnären Eija Koski. Hon var tio år när hon upplevde sin första himmeli hemma hos en moster.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Den var så fin - den liksom strålande. Den var stor och jag blev otroligt fascinerad. Det var i juletid och stugan var full med släktingar, men jag glömde alla omkring mig och blev helt fångad av himmelin, berättar hon.

ANNONS

Geometrisk skönhet


    En liten himmeli blir en fin dekoration till julgranen. Foto: Shutterstock.com
En liten himmeli blir en fin dekoration till julgranen. Foto: Shutterstock.com

Det Eija Koski upplevde i mötet med sin första himmeli var mer än bara en fascination inför det rörliga konstverkets själva närvaro. Det är något med de geometriska figurerna, de matematiska formerna, som är lugnande på människan, menar hon.

– Det vackra ligger inte bara i betraktarens öga, det finns en äkta skönhet som består av linjer och cirklar och matematiska former. Hela universum är skapat med de formerna.

Redan för 2000 år sedan redde Platon ut det där och kom fram till att det fanns en universell skönhet i geometrin. De platonska kropparna är fem geometriska figurer, och en av dem, oktaeden, är en grundform för himmeli.

Universellt språk

Figurerna är inte bara en traditionell finskt juldekoration, menar Eija Koski, utan en förmedlare av det universella språk som vår själ känner. Att himmelin också är något heligt gick upp för henne helt nyligen.

– För fem år sedan hade jag en gäst från Japan, som ville bekanta sig med himmeli. Hon frågade flera gånger om det är något heligt med den, och jag blev lite ställd av den frågan - finländare frågar bara hur många timmar det tar att bygga en och sådana saker.

Eija funderade och kom fram till att materialet är heligt - rågen är det som ger finländarna rågbrödet de äter varje dag, och Jesusbarnet sov på halm i krubban.

ANNONS

    Eija Koski, konstnär och världens enda himmelist på heltid. Foto: Katja Lösönen
Eija Koski, konstnär och världens enda himmelist på heltid. Foto: Katja Lösönen

– Men det var ändå inte hela svaret. När jag har haft utställningar utomlands, har jag märkt att många känner det universella språket som himmeli talar.

Variation

Traditionellt hänger man sin konstruktion ovanför matbordet som en takkrona - men den kan lika gärna placeras någon annanstans.

– Den kan egentligen hängas överallt, i köket, vardagsrummet, bastun eller i sommarhuset. Och jag tycker inte alls att den bara hör till julen, säger Eija Koski.

I hennes bok ”Himmeli” (Natur och Kultur) finns exempel på figurer som hänger fritt i rummet eller precis ovanför golvet, som sitter på väggen eller står på ett bord. Där finns också beskrivningar på himmeli som kransar, stjärnor och smycken.

Om man själv vill börja med himmeli, vad ska man tänka på?

– Börja med oktaeder som är grundformen. Råghalm är lite svårare att bygga i, det går sönder ganska lätt. Så ett tips är att börja med plast eller papper och sedan utveckla, säger himmelisten Eija Koski.

Bygg en himmeli


    Foto: TT
Foto: TT

Grundformen i himmeli är oktaeden, en figur som består av åtta liksidiga trianglar. För att göra den behöver du tolv lika långa halmstrån tråd och en lång nål.

1. Trä en tråd genom tre halmstrån och knyt ihop till en trekant.

2. Trä tråden genom två halmstrån och vira runt tråden.

3. Trä tråden genom ytterligare två halmstrån och vira den runt den tråd som bildar hörnet högst upp.

4. Upprepa steg 2-3 så du får fem trekanter i rad.

5. Trä tråden genom ett halmstrå och vira den runt tråden. Knyt tråden ett par centimeter från hörnet.

6. Trä tråden genom ett halmstrå i en av de trekanter som inte är hopbunden med resten av formen och avsluta med att vira tråden runt hörnet som bildas i toppen.

Byggmaterial

En traditionell himmeli är byggd av råghalm - men det finns en massa alternativ att prova! I sin bok ”Himmeli” (Natur och Kultur) ger Eija Koski dessa förslag:

  1. Halm från andra sädesslag.
  2. Andra rörväxter, som säv, hundkäx eller bambu.
  3. Sugrör av plast eller papper.
  4. Färgad halm.
  5. Koppar- eller mässingsrör.
  6. Grova plaströr från elfirmor.
  7. Gamla dörrgardiner från 1970-talet.
  8. Glimmande glasrör i silver och guld.
  9. Ihålig pasta, till exempel bucatini.

Himmeliinspiration

  1. I Eija Koskis bok ”Himmeli” finns instruktioner till 23 olika himlar att bygga själv.
  2. Sök på ”himmeli” på Youtube - där finns flera instruktionsfilmer.
  3. På Panduro Hobby kan du köpa himmelihalm. På deras hemsida finns flera enkla tips på olika projekt.
  4. På Instagram finns massor av inredningsinspiration under hashtagen #himmeli.

Himmelihistoria

  1. Förr strödde man ofta halm på golvet i den finska bondstugan som värmeisolering under kalla vintrar. Halmen användes för att spå med i den finska folktron. Man kastade den över takbjälkarna, ju mer som fastnade desto bättre skulle det gå med det man behövde hjälp med.
  2. Halmen användes också till att bygga himmeli, halmkronan, som ansågs kunna bringa lycka till hela gården och säkra skörden för det kommande året. Ju större den var desto bättre skulle skörden bli.
  3. Den förknippas särskilt med julen - man byggde en krona till jul och lät den hänga till midsommar. Det skulle se till att brödet inte tog slut förrän den nya skörden var bärgad.
  4. Himmelin kunde också stå på golvet - och dansas kring som en gran!
  5. Vissa modeller härstammar från takkronorna som hängde i kyrkan.
  6. Även i Sverige finns traditionen att göra halmkronor - de kallas oro och dekorerades ofta mer än de finska varianterna, med färgglada tyglappar, papper, ull eller björkticka.

Källor: ”Himmeli” av Eija Koski (Natur och Kultur), ne.se

ANNONS