Publik på Göteborgsoperan innan pandemin.
Publik på Göteborgsoperan innan pandemin. Bild: Lisa Thanner

Dags att ge upp nu – det blir inga stora publiker på länge än

Amanda Linds besked om bibehållna publikrestriktioner på landets kultur- och sportevenemang var väntat. Och rimligt. För problemet är att det är fullt på Ikea – inte att operorna står tomma.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det sägs att hoppet är det sista som lämnar människan.

Det är ett problem. För ställd mot coronaviruset har hopp och positivt tänkande visat sig göra mycket större skada än nytta.

Ta Donald J Trump. En man som tror på hoppet så mycket att han närmast gjort det till officiell amerikansk doktrin – där hans vilja att pandemin snart ska ta slut verkar väga tyngre än åtgärderna för att nå dit. En ny höjdpunkt sattes i veckan. Efter att ha överlevt viruset förkunnade han i sociala medier, bara dagar efter friskrivningen från sjukhuset, att det inte är så mycket farligare än en säsongsinfluensa. En lögn så grov att den plockades bort från Facebook. Som om han trodde att det gick att med blotta viljan tvinga viruset, som allt annat, in i den Trumpska verkligheten.

ANNONS

LÄS MER:New york times klarar inte att beskriva Coronasverige balanserat

Det verkar vara samma hopp, om än mer begriplig, som har drabbat svenska kulturarrangörer och kulturskribenter. De som rasar när regeringen helt väntat under torsdagen inte gjorde några förändringar i 50-personersreglerna för allmänna sammankomster. Expressens Gunilla Brodrej skräder inte orden: Publikbegränsningen är enligt henne ”fullkomligt absurd” – eftersom det ju är fullt både på tunnelbanan, köpcenter och restauranger men inte på teatern.

Eller vänta lite nu. Problemet är ju att det är fullt på Ikea och på restaurangerna. Skälet till att sport- och kulturevenemang stängs ner beror på att det redan från början fanns lagutrymme att göra det (Ordningslag 1993:1617, andra paragrafen för den intresserade). Att det inte (ännu) finns lagstiftning för att reglera andra verksamheter är däremot ett problem. Att se det som en orättvisa mot kulturvärlden som borde rättas till genom att skapa ännu fler tillfällen till smittspridning – det börjar faktiskt lukta Trump.

Såhär är det: covid-19 är en katastrof som slagit extra hårt mot kulturvärlden. Det är bara att konstatera. Men ingen har heller sagt att en världsomfattande virusspridning är något annat än just det: en katastrof.

Det kommer att ta lång tid innan det går att ha en stor publik igen

Låt oss bara för en kort sekund påminna oss om detta faktum. Igen. Vi är mitt uppe i en pandemi. En pandemi som i detta nu börjat skära nya djupa sår i Europa. Berlin, Paris, Prag – kontinentens huvudstäder har efter några sommarmånader av inbillat lugn åter tvingats ned på knä. Sängarna på intensivvårdsavdelningarna börjar fyllas igen. I Paris är 40 procent av de inlagda covid-19-patienter. Dödsfallen i Spanien är uppe i samma siffror som i maj.

ANNONS

Låt oss också minnas vår egen svenska vår. Dödsfallen. Hur sjukvården överväldigades av en våg av smittade.

Vägen tillbaka dit går just genom att vi precis som de europeiska länderna gjorde börjar släppa på restriktionerna igen. Självklart kommer fallen att öka om vi börjar gå mer på bio, teater, opera och konserter. Ingen ansvarstagande politiker kommer att låta det ske, hur sura Expressens kulturskribenter än blir över den saken.

Min rekommendation är därför att ta ett djupt andetag och acceptera faktum: det kommer att ta lång tid innan det går att ha en stor publik igen. Att gå runt och hoppas på att det kommer att tillåtas innan kusten är klar är i som bäst meningslöst.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Hur klarar sig de ensamma männen i corona-isolering?

LÄS MER:Den svenska coronastrategin är som ett sexpack folköl

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS