Nu gissar jag att ni i ärlighetens namn inte tänkt läsa forskningsrapporten så jag sammanfattar: Vad du äter är viktigare än varifrån det kommer. Enkelt. Ett exempel visade till och med att växthus-tomater från Sverige använde tio gånger mer energi än importerade tomater från södra Europa, skriver debattören.
Nu gissar jag att ni i ärlighetens namn inte tänkt läsa forskningsrapporten så jag sammanfattar: Vad du äter är viktigare än varifrån det kommer. Enkelt. Ett exempel visade till och med att växthus-tomater från Sverige använde tio gånger mer energi än importerade tomater från södra Europa, skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm

Tramset når nya nivåer när anti-PK-högern rasar mot Hemköp

Blanche Sande sällar sig till den växande skaran som rasar över att Hemköp har en kampanj med extra bonuspoäng på frukt och grönt. Jag vet, frågan är så sällsynt tramsig att jag inte förstår hur någon orkar hålla på, men här är vi nu, skriver Per Hultman-Boye, ekonom.

ANNONS
|

Replik

7/10 Tacka nej till Hemköps uppfostrande klimatpekpinnar

Blanche Sande inleder sin text med att lite i förbifarten spä på den intuitivt bekväma myten att importerad frukt och grönt ger ett högre CO2-avtryck än kött. Redan här kan jag dock hjälpa Blanche!

För bara en kort ”bonna-googling” bort hittar man det man söker. Det visar sig att det redan finns uttömmande forskning i detta komplexa fält, vars resultat kort sagt, demolerar den bilden.

Nu gissar jag att ni i ärlighetens namn inte tänkt läsa forskningsrapporten så jag sammanfattar: Vad du äter är viktigare än varifrån det kommer. Enkelt. Ett exempel visade till och med att växthus-tomater från Sverige använde tio gånger mer energi än importerade tomater från södra Europa.

ANNONS

Märka varor som flugits in

Nu när vi gemensamt slagit fast att det som Hemköp säger stämmer, det vill säga att det oftast faktiskt är en god handling att köpa grönt framför kött ur klimatsynpunkt, så kan vi också nyansera frågan. För branschen borde kunna underlätta för kunderna genom att tydligare märka varor som färdats via flyg. Exempel på det är sparris, gröna bönor och bär som måste konsumeras kort efter de plockats. Varsågod för tumregel!

Blanche menar vidare att Hemköps kampanj bara är värdegrundssignalerande pekpinnar och inte primärt har klimatet i åtanke. Det Blanche missar är att en bibehållen bonusnivå för kött, men extra bonuspoäng för frukt och grönt, inte är en pekpinne-piska för picanhan utan en mervärdes-morot för moroten. Företaget straffar alltså inte dig för att du köper kött, men du kan kanske nudgas till att köpa fler grönsaker.

Det är dock lite förvånande att en högerliberal är inne och rotar i vad ett privat företag väljer att ha som CSR-kampanj.

I praktiken innebär det att samtliga kunder kommer få mer bonus tillbaka om de handlar på precis som vanligt, eftersom de flesta äter både grönsaker och kött. En vanlig familj på fyra som mestadels handlar på Hemköp kan nu få ca 60 kronor mer i bonus per månad via kampanjen. Och om det inte gör dig vansinnig av Anti-PK-missunnsamhet så gillar du kanske inte frihet så mycket som du trodde!

ANNONS

Ja, jag tramsar nu, men mest för att frågans inneboende tramsighet liksom inbjuder till det. Det är dock lite förvånande att en högerliberal är inne och rotar i vad ett privat företag väljer att ha som CSR-kampanj.

Lukta PK

”Det handlar inte om bonuspoängen!” skriker någon genast ”Det är ju principen att någon medvetet försöker styra oss som är problemet!”

Fast märker man att sin principiella hållning till bonuspoängskampanjer är så stark att man vill bojkotta en mataffär för att det börjar lukta PK så menar jag att det kanske är läge att dra i bromsen? För vad kommer annars hända när dessa kränkta individer får reda på att det inte utgår några bonuspoäng alls för tobak, spel, tidningar, läkemedel eller bärkassar?

Ja, som ni ser så har det här tramset irrat ner sig i kulturkrigs-träsket. Vissa sfärer måste hållas fredade från kulturkrig, och dit hör våra bonuspoäng, klimatsmarta eller ej.

Per Hultman-Boye, ekonom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS