Niels Österby, evenemangskoordinator på Tranpenad Event AB.
Niels Österby, evenemangskoordinator på Tranpenad Event AB. Bild: Robin Aron

Scenbyggaren om regeringens nya stödpaket: ”Tagit förbannat lång tid”

Evenemangskoordinatorn Niels Österby är försiktigt positiv efter regeringens besked om hur kulturens nya krispaket på 1,5 miljarder ska fördelas.
– Det händer grejer, men det går jävligt långsamt. Vi har fortfarande inte kunnat ansöka om räkningar som skulle varit betalda i maj.

ANNONS
|

I augusti skrev GP om hur pandemin drabbat ett flertal kulturarbetare som höll sig bakom kulisserna. En av dessa var Niels Österby – evenemangskoordinator på Tranpenad Event AB med ansvar för 250 timanställda scenbyggare.

Om det inte vore för pandemin skulle företaget och dess anställda ansvarat för att bygga scener för Håkan Hellström och Rammstein, sätta upp tält på Sweden Rock och Way Out West och även deltagit i förberedelserna till Göteborgskalaset.

Men allt ställdes in och omsättningen i företaget dalade från åtta miljoner till 400 000 kronor.

När kultur- och demokratiminister, samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, Amanda Lind (MP), presenterade fördelningen av regeringens nya krispaket till kultur- och idrottslivet under fredagen möttes det med glädje och tacksamhet från delar av de båda branscherna.

ANNONS

Men för Niels Österby och hans 250 timanställda är mycket fortfarande oklart.

– Jag är försiktigt positiv. Det är fortfarande extremt oklart vem som egentligen får ta del av de här bidragen, säger Niels.

Hundratalet anställda i ovisshet

Niels berättar att han följde Amanda Linds presskonferens, men att han inte blev mycket klokare av den.

– Jag kan söka som företag, men de som är anställda hos mig har inte samma skyddsnät. Många av dem har aldrig varit inskrivna på varken arbetsförmedlingen eller A-kassan utan har jobbat från dag till dag, ibland för uppemot tio arbetsgivare. Kommer de kunna söka något stöd?

Amanda Linds pressträff kretsade främst kring vilka myndigheter som skulle ansvara för fördelningen. Mer specifika svar gavs inte, utan ligger nu hos ansvariga myndigheter att konkretisera och formulera ansökningarna som kulturaktörer ska kunna söka.

”Går jävligt långsamt”

Niels Österby berättar också om omställningsstödet som ska bistå förlorade inkomster för perioden maj till september, men som kommer gå att söka först 15 oktober.

– Det händer grejer, men det går jävligt långsamt. Vi har fortfarande inte kunnat ansöka om räkningar som skulle varit betalda i maj. Det har tagit förbannat lång tid.

Även om Niels gärna ser att utomhusevenemangen kommer igång igen så är han medveten om den ökade smittorisken vid inomhusevent.

ANNONS

– Det är skönt att man börjat lyssna på oss, men vi måste vara försiktiga. Pandemin är inte slut och det måste fortfarande tas på allvar.

Myndigheterna inom kultursektorn som ska fördela 1,5 miljarder kronor.

Statens kulturråd, 881 miljoner kronor.

Svenska Filminstitutet, 375 miljoner kronor.

Konstnärsnämnden, 200 miljoner kronor.

Boverket, 75 miljoner kronor.

Författarfonden, 30 miljoner kronor.

Scenkonstallianserna, 20 miljoner kronor.

Centrumbildningarna, 10 miljoner kronor.

Bildupphovsrätt, 10 miljoner kronor.

Sametinget, 4 miljoner kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS