Klubbat: Uteserveringar året runt i Göteborg

En enig byggnadsnämnd har gjort det möjligt för bygglovspliktiga uteserveringar att hålla öppet även under vinterhalvåret 2020/2021 – något som tidigare inte varit möjligt.
– Det handlar om att minska trängseln och smittspridningen samt öka göteborgarnas livskvalité, säger Hampus Magnusson (M).

ANNONS
|

Byggnadsnämnden fattade på torsdagen ett inriktningsbeslut om att möjliggöra bygglovspliktiga uteserveringar vintern 2020/2021.

Tidigare har staden endast gett tidsbegränsade bygglov för helt eller delvis inbyggda uteserveringar och som tillåtits mellan mars och oktober. Nu väljer byggnadsnämnden att frångå det i samband med coronakrisen.

LÄS MER:Ölstugan tullen-ägaren: ”Får hoppas på en mild vinter”

Detta efter att stadsbyggnadskontoret fått in en rad önskemål från krögare att kunna ha kvar sina uteserveringar året runt. Inte minst för att kunna minska smittspridningen och kunna bedriva sina verksamheter på bästa möjliga sätt nu när krav ställs på distansering.

– Vi har ju inskrivet i Alliansens budget att vi vill möjliggöra för uteserveringar att hålla öppet året runt. Det här får vi se som ett steg på vägen, som blivit extra relevant på grund av den krisen vi befinner oss i, säger Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden.

ANNONS

LÄS MER:Staden öppnar för uteserveringar året runt

Enskilda bedömningar

Eftersom varje uteservering och plats har olika förutsättningar kommer stadsbyggnadskontoret göra enskilda bedömningar för varje enskild ansökan. Därför fattas inte ett generellt beslut om att tillåta samtliga uteserveringar. Från kontoret är nu uppmaningen att de restauranger och barer som tänkt söka tillstånd väljer att göra det för både vintern och nästa sommar.

– Om man vill fortsätta att ha öppet nästa sommar kan det vara lämpligt att söka för hela den här perioden, från första november 2020 till sista oktober 2021. För att slippa söka en gång till med kostnader och allt vad det innebär, säger Carita Sandros, chef för byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

LÄS MER:Så kan Avenyn förvandlas till en ”upplyst diamant”

Kan bli permanent

Bakom beslutet står en helt enig nämnd. Dessutom vill Alliansen jobba vidare med målet att uteserveringar året runt ska bli ett permanent inslag i Göteborg.

– Men ska man göra det här så måste man också se över utformning och titta mer noggrant på hur det ska se ut och var det ska vara. Ska de vara permanenta måste kraven vara högre än vad de är för temporära uteserveringar på sommarhalvåret, säger Ann Catrine Fogelgren (L), förste vice ordförande i byggnadsnämnden.

Övriga partier är optimistiska gällande möjligheten, men är också samstämmiga med Fogelgren om att kvalitén måste vara betydligt högre.

ANNONS

– Tyvärr är många av uteserveringar i dag av lägre kvalité, men om det finns möjlighet att få ha det hela året kan det vara så att det blir mer gångbart att investera i gestaltningen, säger Adam Wojciechowski (MP), ledamot i byggnadsnämnden.

Johan Zandin (V), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, fyller på:

– Jag tycker det är bra att det blir ett ettårigt försök så att vi kan se hur det funkar. Förhoppningsvis kan vi köra vidare och justera vid nästa gång, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS