En ny Josefson (M) blir toppolitiker i Göteborg

En tjänsteman utan politisk erfarenhet intar en av Västsveriges tyngsta politiska positioner. Gustaf Josefson (M), 37, ska styra Sahlgrenska universitetssjukhuset genom besparingar i en pandemi.

ANNONS
|

– I oktober 2018 ringde Axel till mig och frågade om jag inte kunde jobba för honom, och hjälpa till att få i gång partikansliet där.

Axel Josefson (M)?

– Precis, vi är inte släkt förresten.

Gustaf Josefson är mitt inne i berättelsen om sin bakgrund. Utöver kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har han sedan 2012 också arbetat nära två andra av Göteborgs mest kända politikernamn: Martin Wannholt (D, då M) och Johnny Magnusson (M).

Själv har han aldrig stått i rampljuset tidigare. Med erfarenheten som politiker begränsad till ett par ledamotsuppdrag i mindre kända styrelser, väljs han till ny styrelseordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU).

ANNONS

– Det är klart, det är ju ett ofantligt stort uppdrag. Det är väl ett av de största, kanske i hela Sverige till och med.

Efterträder Henrik Ripa

Läget då Gustaf Josefson tillträder är speciellt. Det är inte bara mitt i en pandemi, som i högsta grad påverkat SU, utan också mitt i en mandatperiod.

Han efterträder Henrik Ripa (M), som i somras avled efter en längre tids sjukdom. En person med lång politisk erfarenhet, som Gustaf Josefson aldrig arbetade riktigt nära men ändå fått en bild av.

– Henrik var en person som var väldigt färgstark på det sättet att han syntes och hördes, var allmänt ute i debatt och så. Han var en väldigt stark företrädare för Lerum också.

LÄS MER:Sahlgrenskas styrelseordförande Henrik Ripa har avlidit

Vem är Gustaf Josefson?

– Gustaf Josefson är faktiskt mestadels en tjänsteman som aldrig haft någon ambition att vara politiker.

Fakta: Gustaf Josefson

Ålder: 37 år

Bor: Toltorpsdalen, Mölndal

Familj: Fru Charlotta och tre söner

Aktuell: Vald till ny styrelseordförande (M) för Sahlgrenska universitetssjukhuset

Nu blir han alltså ändå det på allvar, men ser inte oerfarenheten av att vara politiker som ett problem.

– Jag är inte så orolig för det. Jag har ju samarbetat som politisk tjänsteman – både i partiorganisationen men under senare tid också i stadshuset här i Göteborg och regionkansliet i Vänersborg – framför allt med andra politiska tjänstemän, men också politiker. Jag har varit med för att under ytan se till att saker och ting fungerar.

ANNONS

– Där känner jag att jag har lite förståelse, just för det pragmatiska arbetet. Sedan är det klart att den politiska retoriken ibland kan vara lite speciell. Det är någon sorts teater med åsikterna som man torgför, för ofta är man inte så oense som det kanske kan se ut i en debattväxling på GP Debatt. Men det är klart, att där har jag inte riktigt varit inne tidigare.

Planerade sparkrav på SU

Den nya verkligheten, som Gustaf Josefson ska styra politiskt, består av rekordlånga vårdköer och liggande sparkrav för SU. Inför 2020 var kravet att skära ner på 430 miljoner kronor, och inför 2021 har nedskärningar på 450 miljoner varit budgeterade.

Ligger det fast?

– Nja, det ska man väl inte säga. Ekonomerna har börjat med detaljbudgetarbete, och vi får väl se var det slutar. Det är ju väldigt nya förhållanden och 2020 blir konstigt på många sätt.

LÄS MER:Fler hade antikroppar när coronapersonalen i Västra Götaland testades

Regeringen har meddelat att stora summor skjuts till regionerna för att täcka upp under coronapandemin, vilken Josefson tror kommer påverka politiskt till åtminstone 2023.

– Jag kan inte riktigt se att sparkraven finns nu, samtidigt finns alltid behov av att effektivisera sin verksamhet och se till att man producerar mer, bättre och med mindre resurser. Det är vi någonstans skyldiga skattebetalarna också.

ANNONS

Något definitivt besked vill han inte ge i nuläget, varken om sparkrav eller ifall fler tjänster behöver försvinna. Budgetarbetet pågår och han har inte hunnit bli helt insatt i Sahlgrenskas ekonomi, menar han.

Att spara in och dra in på tjänster, kommer det gå att förena med vårdköerna?

– Det hoppas jag, alltså det måste det ju göra. Vi måste i första hand naturligtvis komma till rätta med det uppdämda vårdbehovet från covid, och i andra hand där vi brister i vårdgarantin med 90-dagarsreglerna. Där finns redan i dag pengar satsade från regionen för att komma till rätta med det. Det måste man göra, men exakt hur man ska göra det vågar jag inte riktigt svara på i dag.

LÄS MER:Hård kritik mot att personal med coronapatienter får extra betalt

Samtidigt återkommer Gustaf Josefson till den rödgröna regeringens satsningar, som han medger blir viktiga för att den grönblåstyrda sjukvården i Västra Götaland ska kunna hantera det uppdämda vårdbehovet.

– Det är klart, och där måste jag säga att de gjort det bra hittills. Det finns ingenting att klaga på utifrån ett regionperspektiv, att de har snålat där. Vi kommer ha bra förutsättningar ekonomiskt, så det är nog inte så mycket ekonomin som kommer stå i vägen när vi ska komma till rätta med tillgänglighetsproblemen vi hade sedan tidigare och det uppskjutna av covid. Utan det är nog mer vad vi mäktar med att få ut av vår organisation, samtidigt som vi måste gå mot att hålla en ekonomi i balans i normaldrift.

ANNONS

Vill signalera att tillit finns

För att få en hållbarhet i Sahlgrenskas ekonomiska situation vill Gustaf Josefson lägga mer ansvar närmare vårdgolvet.

– Den som är längst ut i första linjen vet oftast var resurserna gör bäst effekt. Då blir det på något sätt vårt ansvar uppifrån att se till att bejaka och stimulera det.

Där ser han att coronapandemin haft positiva konsekvenser.

– Det jag tror har hänt är att man, nu när man sett att man kan jobba på andra sätt, kanske tar en annan väg också. ”Vi behöver inte jobba så här”, ”vi behöver inte ha de här tjänsterna” eller snarare ”om vi har den här tjänsten och jobbar på det här sättet, kanske de här tre andra grejerna blir obsoleta”.

LÄS MER:Tillbaka på IVA i Mölndal – nu utan coronapatienter

– Det går inte att fånga upp i styrelsen, att säga hur det ska vara, däremot kan man stimulera de processerna och uppmuntra det tänkandet hos framför allt verksamhetscheferna. Det är faktiskt de som anställer, sätter in läkemedel och köper material. Det har jag sagt till sjukhusdirektören, att där vill jag lägga min kraft.

Hans mamma arbetade hela livet som sjukgymnast på Sahlgrenska och hans fru arbetar där som läkare. Nu ska Gustaf Josefson försöka lösa sjukhusets problem.

– Jag hoppas att vi om två år, oavsett vem som kommer efter nästa val, kan lämna över en verksamhet som är i lite bättre skick än den jag nu tar över. Det är den ingången jag har.

ANNONS

LÄS MER:Moderaterna startar insamling till Henrik Ripas minne

LÄS MER:Beredskap med iva-platser – ser risk för nya coronautbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS