Rysslands president Vladimir Putin träffar journalister på Komsomolskaja Pravda i januari 2018. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin träffar journalister på Komsomolskaja Pravda i januari 2018. Arkivbild. Bild: Aleksej Druzjinin/Sputnik (Pool)/AP/TT

Ryska medier sår misstro om giftattacken

Det är ställt bortom allt tvivel att Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet Novitjok, enligt tyska regeringen. I många ryska medier är bilden en helt annan. Att så misstro om vad som egentligen hänt är ett led i en strategi från Moskva, enligt en Rysslandsexpert.

ANNONS

Navalnyjs symptom påminner absolut inte om dem som följer av Notivjokförgiftning. Det säger kemisten Leonid Rink, som ska ha varit involverad i utvecklingen av nervgiftet, för statsägda nyhetsbyrån Ria Novosti, citerad i Komsomolskaja Pravda.

– Symptomen är helt annorlunda. Om Novitjok användes skulle de kliniska uttrycken vara helt andra, det skulle röra sig om kramper och så vidare. Dessutom skulle användandet av det här ämnet leda till patientens död, inte till koma, påstår han.

Citerar rysk läkare

rapporterar att tyska förbundsdagen kommer att "kräva" att Merkelregeringen lägger fram sina bevis för att Navalnyj förgiftats med Novitjok, med hänvisning till ledamoten i utrikesutskottet Waldemar Herdt.

ANNONS

Tidningen utelämnar dock att Herdt tillhör Alternativ för Tyskland (AFD), som ofta intar en Rysslandsvänlig hållning och på det stora hela är marginaliserade i det parlamentariska arbetet. Inte heller nämns det faktum att utskottets ordförande Norbert Röttgen tvärtom gått så långt som att kräva att gasledningsprojektet Nordstream 2 stoppas som en konsekvens av giftattacken.

Den tyskspråkiga editionen av statsägda ryska propagandasajten RT citerar en läkare i Moskva, som i en intervju med Rossija 24 säger sig ha undersökt prover som tagits då Navalnyj fortfarande befann sig i Ryssland. Några gifter hittades inte, försäkrar han – och då ska ändå ett amerikanskt instrument ha använts.

Led i strategi

För den som bara konsumerar Kremlvänliga medier är det lätt att tro att det råder stor oklarhet om vad som verkligen hänt – trots de tydliga beskeden från Berlin. Det är ingen slump, utan ett led i en strategi, enligt Bo Petersson, Rysslandskännare och professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

– Det gäller framför allt att så tvivelsmål när det gäller den version som vi ser i medier i väst. Ingenting är bevisat, säger man, det är lösa antaganden och lösryckta anklagelser som förs fram i ett väldigt speciellt syfte. Man antyder gärna någon slags konspiration mot Ryssland, säger han.

ANNONS

Hur framgångsrikt tillvägagångssättet är? Det måste ses i relation till vilken publik man egentligen talar till, enligt Petersson.

– I väst är nog loppet kört. Bland regeringskretsar i länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland finns en tydlig medvetenhet om att det är det ryska maktetablissemanget som ligger bakom mordförsöket. Hos den egna befolkningen kan man däremot ha större framgång i att lansera bilden att det i själva verket är Ryssland som utsätts för onda anslag utifrån.

Stora risker

Att även privatägda medier sprider regeringens bild är inte förvånande, tycker Petersson. Riskerna för kritiska journalister är helt enkelt för stora.

– Livet blir enklare om man fogar in sig i huvudfåran, det har vi ju sorgligt nog sett de senaste 15-20 åren. Oppositionella journalister har en tendens att råka illa ut, och då är det väl väldigt förståeligt att de allra flesta väljer att spela sin yrkesroll på ett sådant sätt att man inte riskerar livet, säger han.

Pontus Ahlkvist/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS