Så fyndar du online – stor guide till att köpa och sälja vintagekläder

Superfynden du inte visste fanns, felstavningarna att hålla koll på och de bästa sajterna på nätet. GP:s skribent Madeleine Jostedt Ulrici är expert på att köpa och sälja kvalitetsvintage. Här är den ultimata guiden till hur du ska göra för att fynda kvalitetsvintage online – och gå plus.

ANNONS
|

Jag hann aldrig träffa min mormor Hildur som var sömmerska och kom från Uddevalla. Men i mitt föräldrahem lever hennes kreationer kvar och utgör en kraftfull, färgstark fond till mina övriga barndomsminnen. Harriet, min mamma var i sin tur bohem i London och Paris på 1970-talet och har lärt mig allt som det finns att veta om couture och high fashion från 1900-talets gyllene modeeror.

I dag sysslar jag med trading av högkvalitativ vintage sedan tretton år – en älskad hobby som har räddat mig ekonomiskt många gånger, inte minst under långa universitetsstudier och som ensam mamma med periodvis trögrott konstnärligt arbete.

ANNONS

Som jag ser det finns det två skäl till att köpa vintage. Antingen för att du älskar det, eller för att du vet att andra gör det och att det finns pengar att tjäna just därför.

Oavsett vad dina avsikter är, kan några saker vara bra att tänka på innan du ger dig in i vintagedjungeln.

Tre frågor att ställa dig själv

Varför kvalitetsvintage?

Kärlek till mode från svunna tider eller jakt på extraknäck?

Vad är kvalitet för mig?

Vågar du se bortom de största märkena och leta bland doldisarna?

Hur mycket är jag beredd att investera?

Att göra bra fynd – och affärer – kräver tålamod. Hur mycket pengar, tid och energi vill du lägga på din vintage craving?

Vad betyder kvalitetsvintage, för det första? Visst, det är giganter som Chanel, Dior, Yves Saint Laurent och Gianni Versace. Och visst kan det vara haute couture – måttbeställt och uppsytt åt en specifik person, en Hermès Kelly bag för 300 000 kronor, till exempel. Men det kan vara mycket mer tillgängligt än så.

Vad kvalitet innebär just för dig är alltså den andra frågan du behöver ställa dig.

LÄS MER:Så vet du att märkesväskan är äkta och inte fejk

Själv kan jag uppleva något mycket mer personligt och berörande med en ateljésydd cocktailklänning från modehusen Leja i Göteborg eller Williams i Stockholm anno 1957. Dessutom lär den bjuda på ett betydligt överkomligare pris.

Sprid dina risker

Har du siktet inställt på att tjäna pengar är det precis som med vilken aktieportfölj som helst: sprid dina risker. Satsa på ett fåtal riktiga praktnummer som du har råd att vänta in rätt köpare till (som en aftonklänning från Balenciaga eller en överrock från Balmain), en större mängd varor på prisnivå mellan (mindre kända märken eller kända märken men av enklare material) och till sist ett gäng desperadogrejer som du vet att du kan få sålda i morgon till ett helt OK pris om det kniper (några Hermès-scarves, Svenskt Tenn-väskor eller vintage Busnel-jackor).

ANNONS

Det som gör den här typen av trading synnerligen lukrativt ur ett svenskt perspektiv är att kvaliteten och skicket på vintagevaror i Sverige generellt, precis som med antikviteter, är skyhög jämfört med i många andra länder. Till och med hos legendariske vintagegurun Didier Ludot i Paris (didierludot.fr) chockeras jag för jämnan över det sjangserade skicket på vissa varor, inte minst skor.

Alla förutsättningar finns alltså för att du ska bli en framgångsrik trader av kvalitetsvintage – hur framgångsrik beror på dig. Här kommer tio oslagbara tips på vägen mot din nya karriär:

LÄS MER:Dina gamla prylar som är värda guld

1. Vänta med att lägga bud – och håll i pengarna

Det krävs tålamod för att göra de bästa fynden. Säg nej till dig själv nio gånger av tio, kanske på den tionde och ja på den elfte. Det är min filosofi. Som tur är har de flesta sajterna minneslistor, så du kan fundera både en och två gånger till innan du bestämmer dig. Har du väl bestämt dig för att lägga ett bud, vänta tills en minut återstår, hårdbevaka objektet och slå till först när det är 30 sekunder kvar – då har du en felmarginal ifall tekniken strular.

Snirkliga etiketter kan vara svåra att tyda. Därför kan det löna sig att söka på vanliga felstavningar.
Snirkliga etiketter kan vara svåra att tyda. Därför kan det löna sig att söka på vanliga felstavningar. Bild: Jonas Lindstedt

2. Lär känna doldisarna – gör superfynden du inte visste fanns

Giganterna har man inga problem att söka på och hitta, fast oftast till höga priser. Själv tycker jag det är mycket mer spännande att leta upp doldisarna. Visste ni till exempel att ryss-italienaren Oleg Cassini designade hela Jackie Kennedys garderob under hennes tid som First lady 1960-63? Legendariska Luisa Spagnoli drev både modehus och chokladtillverkning (de berömda pralinerna Baci är hennes verk) redan på 1920-talet och det är även henne vi har att tacka för angoragarnets intåg på modescenen. Andra spännande namn att känna till är Louis Féraud, Azzedine Alaïa, göteborgska Maud Fredin Fredholm och Katja of Sweden.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Katja of Sweden på Röhsska museet

3. Felstavningarna som ger jackpot

En bokstav på fel ställe kan skilja tusenlappar mellan objekten det budas på. Sajter som Tradera, Blocket eller eBay där privatpersoner står för annonsinnehållet är rätt jaktmarker för språkförbistringsfynd: för den ovane kalligrafen kan ett snirkligt g lätt bli ett z, ett S kan bli ett L, osv. Unna dig tiden att pröva runt med stavningar som ligger nära ditt drömfynd från Yves Saint Laurent, Zandra Rhodes, Mary Quant eller Jean Paul Gaultier.

4. Kolla material och manufaktur

Vissa material var särskilt populära under vissa epoker. Andra var överhuvudtaget inte uppfunna än. Ta reda på materialfakta om din favoritperiod, på 1960-talet kom exempelvis syntetmaterial av olika slag och på 1950-talet var stickade i plagg i angora populärt. Kom ihåg att ädla tyger blir sköra med åldern, så du kommer troligtvis inte kunna steppa runt som Ginger Rogers i sidencrêpestassen från 1946 hela kvällen.

Sök gärna på italienska eller franska ord för material och manufaktur för att komma åt ännu fler dolda skatter, till exempel vero cuoio (äkta skinn), pura seta (helsiden), pure laine vierge (ren ny ull) eller till exempel flax för linne på tyska. Uttryck som Fatto a mano (handgjord), eller Lavorazione artigiana (hantverksarbete) misstas ofta för varans märke. Med lite tur döljer sig alltså något ännu bättre om du letar runt lite på bilderna.

ANNONS

5. Storlekar förr – fynda på felberäkning

Storlekarna var mindre förr. En 36:a från 1960-talet motsvarar alltså inte en 36:a i dag. Tänk minst en eller två storlekar upp mot det du brukar ha, och kom ihåg att det aldrig var stretch i tygen före mitten av 1960-talet. Letar jag som 38:a alltså efter vintageklänningar i storlek 40-42 kommer de troligtvis sitta som en smäck. Capisc’? Be gärna om mått också, så är du på den säkra sidan.

6. Så stylar du varan inför försäljning

Precis som med bostadsannonser säljer den stylade bilden av varan bättre än varan i sig. Du maxar vinsten med en tilltalande story: vilken värld ska köparen dras in i genom din annons? Det kan räcka med en fräsch soffa, några fluffiga kuddar och en härlig pläd i bakgrunden – håll gärna en monokrom färgskala men blanda olika material. En säljare med god inredningssmak känns mer pålitlig än en utan: god smak här, god smak där. Men undvik växter och somriga utomhusbilder – då ryker alla potentiella köpare med pollenallergi!

En ormskinnsväska, som Madeleine Jostedt Ulrici har ärvt.
En ormskinnsväska, som Madeleine Jostedt Ulrici har ärvt. Bild: Jonas Lindstedt

7. Preppa varan inför snabbfotot

Nej, du behöver ingen systemkamera. Nej, du behöver inte femtio lampor. Och ja, din dementa Iphone från 2010 duger troligtvis alldeles utmärkt. Det viktiga är tre grejer: fräschör, mångfald och tydlighet. De flesta sajter tillåter fem bilder. Ta ett tjugotal, så är du på den säkra sidan och välj sen dina fem bästa: rakt fram, rakt bak, en sida, en detalj och etiketten. Kemtvätta om så behövs. Kostnaden för det lägger du bara på utropspriset och det ger dig garanterat extrapoäng i köparens ögon. Annars tvättar du plagget själv enligt instruktioner – handlar det om skor eller accessoarer gör du ditt bästa med rätt borstar och/eller en lätt fuktad svamp eller trasa till undersidan. Stryk eller ånga gärna plagget och se till att det presenteras så verklighetstroget som möjligt, with a twist. Alla har vi våra vinklar, så även sakerna vi säljer. Hitta bästa möjliga dagsljus, en bra pose om du bär varan själv – maxa helt enkelt din varas bästa sidor.

ANNONS

8. Retoriken: så maxar du med bästa texten!

Ingen pallar att läsa för långa stycken. Det är bilderna som talar för varan, texten ska tjäna som komplettering. Citera gärna proveniens eller någon anekdot som gör plagget mer unikt. Berätta om material, kanske hur varan känns att bära, uppge eventuella blemmor som inte syns på bild och framför allt: med vintage är det mått som gäller! Gamla storlekar är inte att lita på med dagens välväxta västvärldsfysionomier, så uppge som minst axelmått, byst/ övervidd, midja, stuss och längd. I förekommande fall även ärm- eller benlängd (inner och ytter), eller halsmått om det till exempel handlar om en blus.

Är märket mindre känt kan retoriken göra hela skillnaden: börja med epok, sen typ – exempelvis aftonklänning, loafers eller sommarbyxor – därefter material, mått, skick och tillgänglig info om proveniens, till exempel: ”ateljésydd i Nice 1952”, ”skapad av sömmerskan Vera Persson i Mölndal på 1960-talet” eller till och med ”inköpt på Myrorna i Borås, aldrig använd.” Själv tycker jag den storyn är betydligt mer spännande och mänsklig än både Bukowskis och Kerry Taylors ibland.

9. Fega inte ur med prissättningen

Nej, utrop 1 krona är inte det som kommer fylla portmonnän. Säljer du till en butik eller ett auktionshus behöver du räkna provision och andra avgifter till priset du ska betala eller arvodet du ska få ut – det blir inte mycket kvar till slut, för någon mer än mellanhanden. Så ja, jag håller före att du tjänar mest på att sälja utan mellanhand, på personlig annons. Tänk bara på att tiotal eller tal som slutar fem, till exempel 750 eller 625 funkar bättre än den klassiska snabbköpsnian (399, etc) eller jämna hundratal, som 900 kronor, vilket kan upplevas som oinsatt och mindre genomtänkt.

ANNONS

10. Ha is i magen!

Håll dig till det utropspris du har satt, acceptera inte prutning såvida det inte föreligger synnerliga skäl. Du ska tänka upp, upp, upp. Ibland tar det längre tid än man vill, men oftast går det vägen till slut. Fega inte ur, det blir lätt till en vana. Ladda med ett artilleri av argument, både för dig själv och potentiella köpare. Köparna ska vilja betala mer än de hade tänkt sig, och det kommer de göra med rätt ingång.

Madeleine Jostedt Ulrici är noga med att kolla måtten innna hon beställer vintagekläder på nätet. Storlekarna är inte samma som dagens utan man kan få gå upp en storlek eller två för att det ska passa.
Madeleine Jostedt Ulrici är noga med att kolla måtten innna hon beställer vintagekläder på nätet. Storlekarna är inte samma som dagens utan man kan få gå upp en storlek eller två för att det ska passa. Bild: Jonas Lindstedt

10 bästa sajterna för kvalitetsvintage

  • Tradera Bäst i Sverige. Störst utbud, flest fyndchanser men även lite hårdare arbete för pengarna. Här börjar din tradingresa, om du frågar mig!
  • Blocket Har du tur kan du verkligen fynda på Blocket. Den allmänt accepterade prutmånen här gör dock försäljning mindre lockande. Se upp för bedrägerier och kräv alltid underskrivet försäljningsavtal!
  • eBay UK Jamenvisst. Ett eldorado för vintagefynd, precis som på dess internationella syskonsajter. Tänk på fraktavgift och eventuellt betalningsstrul bara!
  • eBay France The place to be om du har koll på dina franska mästare, helt klart. Ligger några riktiga godbitar och skrotar hemma i lådan kan du definitivt rocka din försäljning också på eBay France.
  • Erikshjälpen Ett värdigt tillskott till listan, som förutom att härbärgera säkra vintagefynd också bidrar till bättre värld med överskottet. Visste du förresten att den första butiken låg i Mölndal?
  • Auctionet Här samlas 39 auktionshus i Sverige (som Göteborgs Auktionsverk), Tyskland, England och Spanien. Bra att spana in aktuella marknadspositioner på vintageavdelningen: priser, trender, budfrekvens, osv för olika varor. Riklig info, toppenfina bilder – som en crash course i realtidstrading. Hett tips!
  • Kaplans Ett lite diskretare, anrikt auktionshus med besöksadress Biblioteksgatan i Stockholm. Här fyndar jag oftast accessoarer och smycken.
  • Bukowskis Auktionshusens Grand old lady, med avgifter därefter. Se de här ställena som inspiration och lärosäte för din egen prissättning och content design, åtminstone till en början.
  • Kerry Taylor i London Världens i särklass främsta auktionshus för kvalitetsvintage med praktnummer som tillhört alltifrån drottning Elizabeth I till Audrey Hepburn, från prinsessan Diana till Madonna, Amy Winehouse och Björk. ”This is the stuff of fashion lovers’ dreams”skriver Vogue. Marknadens absolut mest svindlande prisnivåer och ojämförlig kreativ inspiration.
  • Didier Ludot i Paris Med självklar fransk obstinans säljer Didier Ludot, en annan gigant inom lyxvintage, ingenting online. För riktigt högvilt är det här däremot ett av de bästa ställena att värdera sina varor på. Ludot samarbetar ofta med både Kerry Taylor och Sotheby’s i spektakulära arrangemang i miljardklassen.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS