Ny Blåvitt-förlust – efter galen match på Gamla Ullevi

Tre straffar, ett rött kort och en allsvensk debutant. Mötet mellan IFK Göteborg och Djurgårdens IF hade allt och lite till. Hur det slutade? Med Djurgårdsseger – som det brukar.
– Andra allsvenska matchen i rad får vi noll poäng. Det är tufft mentalt, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi efter matchen.

|

Sju raka förluster mot Djurgårdens IF. När vi tittade i de blåvita historieböckerna var det vad vi hittade.

Sju raka förluster. Huvaligen.

Det skulle dock bli ännu värre. I söndagens möte på Gamla Ullevi föll IFK Göteborg för åttonde gången. Det blev 1–2 i vad som måste betecknas som en smått absurd match.

Allt inleddes med att Djurgården fick straff i matchminut nio. Kalle Holmberg gick omkull i närheten av Jesper Tolinsson. Men var det ens kontakt? IFK Göteborg tyckte inte det. Tränaren Poya Asbaghi slog ut med armarna och skakade på huvudet när han såg reprisbilderna.

Straff blev det dock. Fredrik Ulvestad tryckte in den till 0–1.

Mörkret skulle bli ännu mörkare för IFK Göteborg en kort stund senare. Och för Jesper Tolinsson. 17-åringen missbedömde en passning först, rev ner Kalle Holmberg (igen) sedan. Rött kort. Det var bara att lunka av hybridgräset.

– Vi kom ut bra i matchen. Extremt aggressivt i vårt försvarsspel. Fick matchbilden dit vi ville. Sedan kom straffen som ingen riktigt förstod hur den kom till och sedan kom det röda kortet, vilket gjorde att vi blev tio man. Lätt att hänga med huvudena efter att vi spelat 120 minuter senast, men inte våra spelare, säger Poya Asbaghi.

Slut på det blåvita eländet där? Nepp. I den 34:e minuten lyfte Kalle Holmberg in 0–2 efter att ett Haris Radetinac-skott hade studsat fram till hans fötter.

Det ska sägas att IFK Göteborg fick en utmärkt chans att reducera innan halvtidsvilan. Från straffpunkten.

Det var Jesper Karlström som satte krokben för Noah Alexandersson – såg det ut som. Precis som vid Djurgårdens straff ska det dock frågas: Var det ens kontakt?

Hur som helst, IFK Göteborg brände straffen. Giorgi Kharaishvili sköt åt sitt höger. Dit dök även Per Kristian Bråtveit och räddade. Värt att ha med sig där är att Kharaishvili missade två av två straffar under fjolårssäsongen.

Giorgi Kharaishvili brände sin straff.
Giorgi Kharaishvili brände sin straff. Bild: JOEL MARKLUND

I pausintervjun med Dplay konstaterade IFK-tränaren Poya Asbaghi:

– Det är klart att han kan ta straffar. Alla missar. Får han nästa läge så är jag säker på att han gör mål.

IFK Göteborg gjorde två byten till den andra halvleken. Tobias Sana och Adil Titi kom in. Den sistnämnde ersatte en sliten Mattias Bjärsmyr.

– Bjärsmyr gjorde det för Blåvitt. Att han spelade 45 minuter var imponerande. När han kände sig trött var det smart att inte överbelasta honom, säger Poya Asbaghi.

En stund senare ändrade även Hosam Aiesh planen. Han blev målskytt omgående.

I den 62:e minuten fick IFK Göteborg nämligen straff igen (den tredje i matchen, alltså). Aiesh, inbytt i den 61:e minuten, tog hand om den. Han var säker.

1–2.

IFK Göteborg kvitteringsjagade efter det. Och kastade in den 16-årige anfallstalangen Oscar Vilhelmsson. Det blev allsvensk debut för honom, men inga fler mål för IFK Göteborg.

– Fan, det är många spelare där ute som krigar verkligen. Spelat extremt många minuter. Att de fortsätter kriga på det sättet är imponerande. Det som är surt stå här och vara tomhänta, säger Poya Asbaghi.

Det slutade 1–2. IFK Göteborg står därmed kvar på åtta inspelade poäng efter sju matcher. Det är deras sämsta säsongsstart på tio år.

– Andra allsvenska matchen i rad får vi noll poäng. Det är tufft mentalt, säger Poya Asbaghi.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

IFK Göteborg (4–2–3–1): Giannis Anestis – Emil Holm, Mattias Bjärsmyr (Adil Titi, 46), Jesper Tolinsson, Victor Wernersson – Alhassan Yusuf, August Erlingmark – Noah Alexandersson (Tobias Sana, 46), Patrik Karlsson Lagemyr, Giorgi Kharaishvili (Hosam Aiesh, 61) – Sargon Abraham (Oscar Vilhelmsson, 89)