Hedda Stiernstedt har också spelat en av huvudrollerna i ”Min pappa Marianne”.
Hedda Stiernstedt har också spelat en av huvudrollerna i ”Min pappa Marianne”. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Hedda Stiernstedt

”Vår tid är nu”-skådespelaren Hedda Stiernstedts sommarprat har en ganska beskedlig hastighet - vilket inte gör Jonathan Bengtsson någonting alls.

ANNONS
|

Jag imponeras ändå av människor som kan plocka upp sin barndom framför sig, syna den lite analytiskt och listigt - och sedan drämma liv i den igen.

Hedda Stiernstedt är ovanligt detaljrik när hon berättar om sina unga år.

LÄS MER:Sommar i P1: Therése Lindgren

Hon fäller in snor och blod. Hon beskriver sin mors ruskiga, närmast tentakel-lika kontroll vid spisen. Den 32-åriga skådespelaren ritar upp en kontinent som hon inte har besökt på över två decennier. Ändå känns avståndet hit obetydligt, som att kliva över en kökströskel.

Denna höga omsorg löper egentligen genom hela Hedda Stiernstedts sommarprat, som täcker in stora delar av hennes liv. Stiernstedt kan vara fåfäng, tålamodsprövande, vid ett par tillfällen kort och gott ineffektiv. Men många ojämnheter kommer till sist att slätas ut.

ANNONS

”Hon träffar ibland rakt in i friden”

Detta har delvis att göra med manusvården. Men också med ett annat, skarpt instrument som står till Stiernstedts förfogande: hennes röst. Hedda Stiernstedt har en utmärkt strupe. Som vore den framtagen i någon källarbunker i Mojaveöknen, i syfte att användas som opiat eller vapen. När Stiernstedt talar träffar hon ibland rakt in i friden.

Och trots att hon uppehåller sig för länge vid sin högstadietid, trots att detaljvården blir lite väl stor, så klarar sig stockholmaren fint. Hennes berättelse stannar i mitten av huvudet.

Det är på flera vis ett ganska släpigt sommarprogram. Men Hedda Stiernstedt gör något ovanligt: hon motiverar denna låga hastighet. Hon får hasa lite, det gör mig ingenting.

Sommarpratare imorgon, den 5/7: Robin Söderling, föredetta professionell tennisspelare.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS