Tillbaka på arbetsplatsen. Pensionerade sjuksköterskan Ulla-Britt Widholm jobbar så att kollegorna kan vara lediga.
Tillbaka på arbetsplatsen. Pensionerade sjuksköterskan Ulla-Britt Widholm jobbar så att kollegorna kan vara lediga. Bild: Mia Höglund

Pensionären som räddar sköterskornas semester

Pensionerade sjuksköterskan Ulla-Britt Widholm, 68, hoppar in så att kollegorna kan ta semester.
– Det är alltid svårt att hitta ersättare, men den här sommaren tycks det värre än vanligt. Det finns hur mycket jobb som helst.

ANNONS
|

Ulla-Britt Widholm gick i pension i slutet av förra året. Då hade hon arbetet inom vården sedan 1970 och varit sjuksköterska sedan 1982.

Men i bakhuvudet fanns tankar om att hoppa in vid behov då och då – när hon själv ville.

– Jag tycker fortfarande att det är så roligt att jobba. Kontakten med patienter och kollegor pushar mig framåt. Jag känner att jag fortfarande lär mig och utvecklas. Som sjuksköterska blir man aldrig fullärd, säger hon.

Jobbar trots corona

Under våren har hon vikarierat på korttidsboende i Torslanda och under sommaren tjänstgör hon inom hemsjukvården på västra Hisingen.

En orsak till att det råder brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen är just att många pensionerade sköterskor tackat nej på grund av pandemin.

ANNONS

Många närmar sig riskgruppen (70+) – eller är redan där och är rädda för att smittas eftersom just äldreomsorgen varit särskilt utsatt.

Men Ulla-Britt Widholm tänker inte riktigt så.

– Jag är förstås medveten om riskerna – och agerar därefter. Jag litar på den utrustning vi har även om den kan vara jobbig att hantera, särskilt när det är varmt, säger hon.

Ulla-Britt Widholm tror att högre löner skulle få fler sköterskor att stanna inom den kommunala vården.
Ulla-Britt Widholm tror att högre löner skulle få fler sköterskor att stanna inom den kommunala vården. Bild: Mia Höglund

”Tror man kommer från mars”

Hon berättar att flera av de äldre reagerat på utstyrseln, särskilt på visiren för ansiktet. Inte sällan är det dementa patienter som undrat.

– De tycks tro att man kommer från Mars eller nått, säger hon med ett skratt. Man får vara tydlig, förklara och upprepa.

Vikarien Ulla-Britt Widholm är en av dem som håller upp äldreomsorgen i Göteborg under sommaren så att ordinarie personal kan vara ledig.

Ett annat sätt för kommunen att lösa krisen är betala 10 000 kronor till de sköterskor som är beredda att skjuta på en semestervecka.

LÄS MER:Brist på sjuksköterskor i Göteborg – erbjuds extra ersättning

Stort ansvar – låg lön

– Jag har inte så mycket att säga om det, problemen måste ju lösas. Det är upp till var och en att bestämma, vill man göra så och har möjlighet till det så är väl det bra pengar att ha. Men generellt tycker jag att man ska satsa på att höja lönerna – en sjuksköterska tjänar alldeles för dåligt med tanke på det ansvar som tas, betonar hon och fortsätter:

ANNONS

– De låga lönerna kan vara ett skäl till bristen – det finns flera som slutar av den orsaken och går till andra och mer lönsamma områden. Höj lönerna så kanske de stannar kvar i vården, säger hon.

LÄS MER:Här är äldreboendena som smittats av coronaviruset

LÄS MER:Så stängde de smittan ute från äldreboendena

LÄS MER:Är vårdanställda på äldreboenden mindre värda?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS