Häcken utslaget – fina cupsviten över

En lång cupsvit är bruten. Häcken har förlorat i cupen igen – efter drygt två års förlustfrihet. Elfsborg vann kvartsfinalen med 2–1 och tog sig vidare till semin.
– Elfsborg var bättre än oss på alla sätt och vis, säger tränaren Andreas Alm.

|

Det levde ända in i slutet, även om Elfsborg hade flertalet lägen att ta slut på Häckens svit tidigare än slutsignalen.

I den nästan trettiogradiga kvällsvärmen vann Elfsborg till slut rättvist den här kvartsfinalen. Men det var Häcken och Ali Youssef som skapade den första riktigt heta målchansen. Youssef hade öppet mål på Ekpolos inspel men sköt en bra bit över Tim Rönnings ribba.

Elfsborg växte in i matchen och styrde stora delar av första halvlek. Lika stark och skarvskicklig som Per Frick var längst fram, lika snabba i fötterna var Jesper Karlsson och Rasmus Alm runt honom.

Matchen svängde flera gånger om. Första halvlekens bästa läge hade Häcken när Daleho Irandust kom fri efter en fin upprullning. Den offensive mittfältaren puttades i ryggen och föll samtidigt som han sköt. Domaren var tyst. Häcken, både från bänken och på planen, var desto mer högljudda.

Erik Friberg var arg. Andreas Alm var detsamma.

– Vi ser det på samma sätt, jag och domaren, tror jag. Att det var en knuff. Sedan är det upp till domaren att bedöma om det är en tillräcklig knuff eller inte. Han sa att han såg knuffen, men att han inte tyckte det var straff, säger Häcken-tränaren.

Någon signal kom aldrig och det var mållöst i paus.

Leonard Zuta visade under första halvleken att han även utgör ett fullgott mittbacksalternativ när någon av Lindgren och Toivio är indisponibel. Men vid Elfsborgs ledningsmål hade han inte en suck.

Cupsviten bruten

Rasmus Alm tog bollen från mitten på egen planhalva efter en hörna, passerade två pressande Häcken-försvarare, väggspelade med Godswill Ekpolo och sköt sedan in ledningsmålet. Vackert värre var det.

– Jag kanske borde göra något annat, jag skulle kunna dra ner honom och ta ett gult kort. Nu blev det inte så, säger Leo Bengtsson som var en av de Rasmus Alm trippade förbi på sin väg mot mål.

Ekpolo, framröstad av fansen på i tv-sofforna till matchens bäste hemmaspelare, sprang mest och utgjorde tillsammans med Daleho Irandust Häckens vanligaste anfallsväg. Elfsborg fortsatte att försvara sig väl.

Det var inte förrän Irandust vände på spelet och satte inbytte Leo Bengtsson i spel som den sista saken förändrades. Med två snabba touch klev Bengtsson in från vänster och sköt ett skott som Rönning inte kunde hålla. Kvitteringen var ett faktum och plötsligt vägde vågskålen åter jämnt.

Peter Abrahamsson fick göra en bra dubbelräddning med tjugo minuter kvar men kort därefter kom ändå Elfsborgs andra mål. Ett skott av Christopher McVey styrdes bort från Abrahamsson som denna gång fick se sig besegrad.

Häckens bänk svarade med ett snabbt byte. Mer kraft på topp kom in med Gustaf Nilsson. Det var 18 minuter kvar av cupdrömmen.

Det märktes att saker inte gick som hemmalaget ville. Ahmed Yasin vrålade av ilska för en frispark han drog på sig. Saker funkade inte fullt ut.

– Generellt är det inte tillräckligt bra. Det är ganska mycket som inte fungerar. Det är rytm, det är uppspel, det är genombrott, det är djupled, det är inlägg, det är fasta situationer. Det mesta i offensiv tycker jag är sådär, säger Andreas Alm.

– Jag tycker vi var sådär i dag. Jag upplever att Elfsborg är ett starkt lag som jobbar som fan. När de börjar bli trötta så jobbar de ännu mer.

Häcken jagade, fräste och försökte. Men det sista saknades. Cupsviten bröts. Möjligheten att få spela cupderbysemi ställdes in. Drömmen om Europaspel släcktes.