Foto ovanifrån ett folktomt Liseberg.
En tom nöjespark och karuseller som står still leder till miljon- och miljardförluster, både för Liseberg, Göteborgs stad och den västsvenska besöksnäringen. Bild: Stefan Berg

Så mycket förlorar Göteborg varje dag som Liseberg är stängt

Över 800 000 kronor för varje stängd timme. Det är vad Liseberg kan tappa på att inte kunna öppna. Och de ekonomiska konsekvenserna kan bli tunga för hela Göteborgsregionen.

ANNONS
|

Lisebergs hopp om att kunna öppna upp under sommaren ser ut att vara grusat. Nöjesparker får nämligen inget undantag från regeln om max 50 personer vid allmänna sammankomster.

Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT under måndagen. Ett besked som slår både mot Lisebergs egen ekonomi, mot Göteborgs stad, och hela turistnäringen i Göteborgsregionen.

Liseberg, som är ett kommunalägt bolag, hade en nettoomsättning på 1,26 miljarder kronor under 2019. Resultatet efter finansiella poster var 199 miljoner. Av dessa betalade man ut ett koncernbidrag på 40 miljoner kronor.

Men vad konsekvenserna blir för koncernen och hela Göteborgs stad om Lisebergs intäkter rasar är svårt att överblicka i nuläget. Det menar Magnus Andersson, tillförordnad ekonomidirektör vid Göteborgs stad.

ANNONS

– Det här beskedet kom ju precis. Nu behöver Liseberg analysera det och vad det får för konsekvenser för dem. Sen är det lite tidigt att säga vad det får för konsekvenser för Göteborg stad, Liseberg är ju en liten del i hela Göteborg stads koncern, säger han.

LÄS MER:Agnes Wold förklarar: Därför får Liseberg inte öppna

LÄS MER:Därför kan Kolmården öppna – men inte Liseberg

Koncernbidrag

Koncernbidrag är inkomstöverföringar mellan olika bolag i samma koncern. Det görs för att jämna ut vinster och förluster mellan de interna bolagen. Det bolag som ger koncernbidrag kan göra avdrag på skatten, medan mottagaren måste skatta för bidraget.

Källa: Skatteverket

Liseberg förlorar 10 miljoner – om dagen

Under en vanlig sommarsäsong räknar Liseberg med omkring 800 miljoner kronor i nettointäkter. Under vecka 30 – som brukar vara den mest lönsamma – drar man in lika mycket som under hela julsäsongen på Liseberg.

– Det slår enormt hårt mot vår ekonomi. Sommaren och högsäsongen är då vi drar in nästan hela årets omsättning. Det får enorma konsekvenser. Även om vi har en väldigt stabil ekonomi i grunden så blir det smärtsamt för oss, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, till TT.

För varje dag som man har stängt under högsäsongen tappar nöjesparken omkring 10 miljoner kronor i intäkter. Om man slår ut summan på de vanliga öppettiderna under en sommardag handlar det om över 800 000 kronor i timmen.

Om Lisebergs omsättning minskar kraftigt under 2020 kan det leda till minskade skatteintäkter till Göteborgs stad. Men Magnus Andersson påpekar att det krävs att många fler bolag drabbas för att det ska ge några kännbara konsekvenser.

ANNONS

– Om det bara blir Liseberg som gör ett dåligt resultat i år så kanske man inte ska dra några sådana slutsatser än. Men det är väldigt mycket som är osäkert i ekonomin över huvud taget. Vi vet inte riktigt var det här landar och vilka effekter som kommer att drabba oss, säger Magnus Andersson.

LÄS MER:Lisebergs vd utesluter inte nya varsel

Miljardförlust för besöksnäringen i Västsverige

Men det är inte bara själva nöjesparken och staden som kan gå back när Liseberg inte får öppna. Parken lockar turister till regionen, vilket genererar pengar till hela besöksnäringen. Både restauranger, hotell och shoppinglivet i Göteborg gynnas när människor reser hit för att gå på Liseberg – verksamheter som också tappar intäkter när nöjesparken hålls stängd.

Liseberg beräknade sin turistekonomiska betydelse under 2019 till 3,5 miljarder kronor. Den största delen av de intäkterna för besöksnäringens räkning kommer under sommaren.

– Det är klart att Liseberg är ett dragplåster för hela turistnäringen. Det här blir ett bekymmer för dem som är beroende av det. Och det är ju tråkigt, givetvis, säger Magnus Andersson.

LÄS MER:Göteborg & Co hoppades på ett sommaröppet Liseberg

LÄS MER:Andreas Andersen: Så ska Liseberg ta sig igenom krisen

Redan hårt drabbad bransch

Redan innan måndagens besked för Liseberg och andra nöjesparker var läget mörkt för besöksnäringen i Göteborg. I en rapport från början av juni konstaterade Göteborg & Co att hotellen hade tappat 90 procent av sina intäkter och restaurangerna 80 procent.

ANNONS

Och situationen är ännu dystrare efter måndagens besked för nöjesparkerna. Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan Gothia Towers, säger i en skriftlig kommentar:

– Det är förstås ett mycket hårt slag för oss såväl som för många andra verksamheter inom besöksnäringen i Göteborg, främst hotell- och restaurangnäringen. Liseberg är under sommaren Göteborgs enskilt största motor för turism. Detta är naturligtvis en oerhört tuff situation.

”Går inte att se ett besök på Liseberg på tv”

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, instämmer i att beslutet slår hårt mot hela näringen.

– Jag ser både jättestora ekonomiska konsekvenser, och stora sociala konsekvenser. Det handlar om att Göteborgs attraktionskraft kommer att minska ganska radikalt. Sen har vi till exempel 2 400 sommarjobb som försvinner. Det handlar ofta om ingångsjobb och ofta om ungdomar i utsatta områden. Jag tror inte att man har vägt in de konsekvenserna när man fattat detta beslutet, säger han.

Han menar att han har förståelse för att lagstiftningen ser ut som den gör.

– Men andra verksamheter, till exempel fotbollsmatcher eller konserter, kan man ju se på tv. Det går inte att se ett besök på Liseberg på tv.

Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska Handelskammaren, menar att redan drabbade verksamheter riskerar att försvinna helt från innerstan om turisterna inte kommer dit:

ANNONS

– Det är helt uppenbart att delar av innerstadshandeln kommer att få svårt att överleva. Det beror inte bara på att Liseberg inte har öppet, men det gör det inte lättare, säger han.

– I förlängningen drabbar detta Göteborg i form av minskade skatteintäkter till följd av färre jobb. Det leder till mindre utrymme att tillhandahålla välfärd och liknande. Det är ytterst olyckligt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS