George Floyds död har lett till omfattande protester mot polisens rasism och övervåld mot svarta. Bilden är från Chicago.
George Floyds död har lett till omfattande protester mot polisens rasism och övervåld mot svarta. Bilden är från Chicago. Bild: Nam Y Huh/AP/TT

Floyds död utnyttjas i al-Qaidas propaganda

Protester, plundringar och oro i spåren av George Floyds död. Coronapandemi och skenande arbetslöshet. Situationen i USA har fått terrorrörelsen al-Qaida att utnyttja fallet Floyd för att försöka värva anhängare på "fiendens" territorium.

ANNONS

Omslagsillustrationen för al-Qaidas senaste nummer av sitt engelskspråkiga propagandamagasin visar en minnesplats. Ett porträtt av en man i balaklava omges av blommor och ljus. I bakgrunden en USA-flagga, som fattar eld.

Målningen är gjord av den brittiske konstnären Banksy som en kommentar till oroligheterna efter George Floyds död under ett brutalt polisingripande. Men nu har verket stulits av rörelsen som låg bakom det hittills värsta terrordådet i USA, den 11 september 2001, vilket krävde närmare 3 000 liv. Syftet är att värva nya sektmedlemmar på amerikansk mark.

"Hjälp de förtryckta och kuvade, muslimer eller icke-muslimer, som är offer för varje form av förtryck", skriver terrorrörelsen på ett uppslag som illustrerats med bilden av Floyd, med ett knä över sin hals.

ANNONS

Amerikansk publik

Innehållet i magasinet vänder sig tydligt till människor i USA. Räddningen från kaos och rasism är terrorsektens extrema tolkning av islam, hävdar propagandaskriften.

"Ett inbördeskrig tycks vara på väg. . . Inte ens Demokraterna kan hjälpa er, men vi kan", är budskapet.

Medan den rivaliserande terrorrörelsen IS tydligt har glatt sig åt den svåra situationen i USA har al-Qaida försökt att anlägga en mer subtil linje i syfte att få amerikaner att konvertera till dess tolkning av islam och rörelsens sak, enligt Mina al-Lami vid BBC Monitoring.

Samtidigt vill al-Qaida med sin USA-riktade propaganda hävda att rörelsen fortfarande har betydelse på världsarenan, enligt Shiraz Maher, chef för International Centre for the Study of Radicalisation vid King's College i London.

Reaktionerna på Floyds död och Black lives matter-protesterna som spridit sig över USA blir ett taktiskt och cyniskt tillfälle för terrorrörelsen att sprida sin ideologi, att hävda att lösningen på problemen finns i sektmiljön.

– Det är en enorm pågående händelse. . . som har en spridningseffekt över hela jordklotet, bortom medierna och den politiska sfären, in i de kulturella och konstnärliga miljöerna. Så al-Qaida försöker förflytta sig in i de utrymmena för att söka säga "titta vi är här", säger Shiraz Maher till BBC.

ANNONS

Ett mål i sig

Men frågan är om al-Qaida, som mördat ett stort antal civila och oliktänkande i sin strävan att sprida fundamentalism, når någon framgång med att utnyttja Floyds död för sina egna syften?

Kanske spelar det ingen roll, propagandans mål kan också vara just propaganda, enligt Maher.

– Det ligger i dess natur att denna typ av propaganda alltid försöker kasta ut ett nät. Det räcker med att de lyckas få en enda person att ansluta sig för att kunna säga "se vad framgångsrik vår kampanj var", säger han till BBC.

Filip Norman/TT

Rökmoln böljar från tvillingtornen i New York sedan terrorrörelsen al-Qaida styrt in två passagerarflygplan i World trade center den 11 september 2001. Arkivbild
Rökmoln böljar från tvillingtornen i New York sedan terrorrörelsen al-Qaida styrt in två passagerarflygplan i World trade center den 11 september 2001. Arkivbild Bild: Gene Boyars/AP/TT

Fakta: Terrordåden 2001

Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra plan av 19 terrorister med kopplingar till al-Qaida. Två av planen flögs med avsikt in i tvillingtornen vid World trade center i New York, som rasade. Det tredje kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania.

Upp till 18 000 personer fanns på plats vid World trade center när planen träffade tornen och de flesta hann alltså evakueras.

Sammantaget dödades 2 977 människor i attackerna.

Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni den 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter tvillingtornen.

Den saudiske medborgaren Usama bin Ladin var terrornätverkets ledare vid tiden för dåden. Nästan tio år senare, i början av maj 2011, sköts han ihjäl i Pakistan av amerikanska elitstyrkor.

Källor: 9/11 Memorial med flera

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS