Några av hundratals pärmar i det 250 hyllmeter stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen, i samband med 30-årsdagen av Palmemordet 2016.
Några av hundratals pärmar i det 250 hyllmeter stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen, i samband med 30-årsdagen av Palmemordet 2016. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu kan du begära ut hela förundersökningen om Palmemordet – men det är dyrt

Samtidigt som förundersökningen om mordet på Olof Palme lades ner, blev det också en allmän handling. Genom ett mejl till polisen kan vem som helst begära ut dokument. Men det kostar för den som vill ta del av hela protokollet.

ANNONS
|

Det finns inte längre någon förundersökningssekretess kring utredningen av mordet på Olof Palme. Det väldiga förundersökningsprotokollet blev en allmän handling när åklagare Krister Petersson på onsdagen valde att lägga ner förundersökningen.

Och många är nog de som som är nyfikna. När åtal väcktes mot Christer Pettersson 1989 blev den förundersökningen offentlig. Sedan dess har nytt material tillkommit, vilket alltså på onsdagen blev fritt att begära ut.

Totalt omfattar dokumenten minst 250 hyllmeter.

LÄS MER:Ingvar Carlsson om Palmemordet: “Det gick inte att komma längre”

LÄS MER:Skandiamannen ska ha mördat Olof Palme

Den 68-årige författaren och privatspanaren Gunnar Wall ser fram emot det med blandad förtjusning.

– Det är ett fruktansvärt stort material. Skulle jag få ut alltihop skulle jag nästan bli olycklig för jag skulle inte hinna läsa det under min livstid, säger han till GP.

ANNONS

Stort intresse att vänta

Men att ta del av hela förundersökningen är dyrt. Med stöd av avgiftsförordningen tar polisen ut en avgift vid utlämnande av handlingar.

De senaste åren har intensivt digitaliseringsarbete pågått. Men man får räkna med att betala även om du får handlingarna digitalt.

Än så länge har det inte kommit in så många förfrågningar, och kopieringskostnaden för hela förundersökningen uppgår till runt en miljon kronor, uppger polisens presstjänst för GP.

LÄS MER:Journalisten Thomas Pettersson presenterade lösningen – två år före polisen

Polismyndigheten genomför dock en sekretessprövning huruvida en begärd handling kan lämnas ut. På grund av ett väntat stort intresse har polisen avsatt en särskild grupp som ska sekretesspröva de handlingar som begärts ut.

Tidigare uppskattningar säger att det tar omkring nio år för en person med vana av juridiska texter att ta sig igenom allt material.

Sveriges största brottsutredning

LÄS MER:PO Enquists ryggmärgsreaktion om Palmemordet stämde

För den som begär ut ett större antal handlingar kommer handlingarna lämnas ut efter hand.

Sedan mordet den 28 februari 1986 har utredningen svällt och blivit en av världens största mordutredningar någonsin.

– Det är Sveriges i särklass största brottsutredning och jämförs ibland med mordet på JFK och Lockerbieattentatet, sa spaningsledaren Hans Melander på onsdagens presskonferens.

Utredningen innehåller 22 430 olika uppslag. 90 000 personer ingår i förundersökningen och cirka 40 000 är omnämnda. Drygt 10 000 personer är hörda, många av dem flera gånger. Drygt 4 000 fordon ingår. 134 personer har erkänt mordet, varav 29 direkt till polisen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS