Det har rått brist på allt från handskar och handsprit till munskydd och visir under coronakrisen.
Det har rått brist på allt från handskar och handsprit till munskydd och visir under coronakrisen. Bild: Martina Holmberg / TT

Kommunen har fyllt på lagren med skyddsutrustning

Under coronakrisens kulmen använde vårdpersonal regnponchos som skyddsrockar och sydde egna munskydd, medan volontärer tillverkade skyddsutrustning på löpande band. Men nu kommer glädjande besked: Kommunen har säkrat skyddsutrustning för sina anställda fram till mitten av september.
– Vi håller jämna steg, säger samordnaren Ingegärd Ljungqvist.

ANNONS
|

Den sista mars resulterade den globala bristen på skyddsutrustning för de som vårdar covidpatienter i en vädjan från Göteborgs kommun: Alla med "skyddsutrustning som de inte behöver" ombads lämna in den till kommunen. Privata initiativ drogs igång medan bryggerier började göra handsprit och Volvo tillverkade visir.

Nu uppger Göteborgs kommun att det finns skyddsutrustning så det räcker för vård- och omsorgsverksamheterna fram till vecka 38. Leveranserna har blivit stabilare och fabriker som ställt om sin produktion har fått ordning på logistiken. Det som inte går att få från den ordinarie huvudleverantören kan andra kontakter som upparbetats under krisen förse kommunen med.

ANNONS

– Vi håller jämna steg och har fått igång en hyggligt välsmord verksamhet som kan tillgodose de behov vi har, säger Ingegärd Ljungqvist, områdeschef för hälso- och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo och samordnare för kommunens arbete med skyddsutrustning under coronakrisen.

LÄS MER:Oklar tillgång på skyddsutrustning i vården

Många tackar nej enligt VästKom

Samverkansorganet VästKom har tillsammans med Länsstyrelsen hjälpt Västra Götalands 49 kommuner att få tag i skyddsutrustning, dels genom att beställa bristvaror från Socialstyrelsen, dels genom att mäkla produkter från regionen och mellan kommunerna.

Samtliga aktörer är tydliga med att behovet ständigt varierat; produkter man haft mycket av en vecka kan det finnas ett skriande behov av nästa. Just nu finns det till exempel gott om om långärmade plastförkläden och visir vid centraldepån i Skövde.

– Det är många som inte har behov av det just nu och tackar nej, säger Johanna Hansson, vd-assistent och kommunikatör hos VästKom.

Kortärmade förkläden och handskar råder det däremot brist på.

Johanna Hansson delar Ingegärd Ljungqvists bild av att Göteborgs kommun klarat sig själva sedan ett par veckor tillbaka.

– Göteborg är en så pass stor aktör att de har fler egna vägar att beställa, säger hon.

LÄS MER:Kommuner fick undermålig skyddsutrustning

Skyddsrockar fortsätter tillverkas

När bristen på skyddsmaterial blev tydlig drogs flera privata initiativ igång för att avhjälpa behoven. GP har bland annat berättat om Skyddsrockar till vården och Fredrik Säfsten som tillverkar visir med 3D-skrivare. Den sistnämnda har lagt verksamheten på is medan framtiden är oklar för produktionen av skyddsrockar.

ANNONS

All heder till dem

Enligt Ingegärd Ljungqvist pågår det en diskussion om volontärverksamhetens fortsättning inom den kommunala arbetsgrupp där hon ingår.

– Vi är inte riktigt klara med någon tanke där, säger hon.

Borde ni inte säga till dem att ta det lugnt?

– Vi har naturligtvis den diskussionen med de frivilliga. De har gjort en jättefin och viktig insats under våren, all heder till dem verkligen, säger Ingegärd Ljungqvist.

Hon har svårt att svara på hur andel av kommunens behov som volontärernas produktion har täckt, men är tydlig med att man inte valt dessa billigare produkter framför att köpa in dem.

– Absolut inte. När man köper in väldigt stora partier blir det ändå väldigt bra priser, säger Ingegärd Ljungqvist.

LÄS MER:Rätt skyddsutrustning saknas – kommunen hotas av vite

Det var runt den 20 mars som Askim-Frölunda-Högsbo fick ansvar för att samordna arbetet med skyddsutrustning till kommunens coronavård. Efter ett par veckor – när omfattningen stod klar – anslöt medarbetare från förvaltningen för inköp och upphandling samt Göteborgs stads leasing.

– Det uppstod en situation som vi aldrig ens hade kunnat föreställa oss, det måste jag säga, säger Ingegärd Ljungqvist som arbetat i närmare 40 år på olika positioner inom den kommunala vårdsektorn.

– Den oro och rädsla som många med all rätt kände, och den okunskap vi hade... Coronaviruset är en gäckande skugga och vi kan bara ödmjukt böja huvudet inför att vi inte ännu vet allt och göra vårt bästa.

ANNONS

LÄS MER:Sant eller falskt om det nya coronaviruset

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till corona@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS