Ett kommunalt boende, ett privat och en korttidsenhet, har haft covidsjuka i Kungälv. På andra sidan älven har Ales alla boenden än så länge hållits fria från smitta.
Ett kommunalt boende, ett privat och en korttidsenhet, har haft covidsjuka i Kungälv. På andra sidan älven har Ales alla boenden än så länge hållits fria från smitta. Bild: Mikael Ahlm

Kungälvs och Ales kamp mot covid-19

Kommunerna ligger på varsin sida Göta älv, men de har drabbats olika av covid-19. Ale har klarat sig från smittan medan boenden i Kungälv drabbats. GP:s granskning av smittspridningen på äldreboenden fortsätter och utökas.

ANNONS
|

GP livegranskar med hjälp av er läsare smittspridningen i och runt Göteborg. Nu utökar vi vår karta till Kungälv och Ale.

Covidsjuka har tagits om hand på tre enheter för äldre i Kungälv. Det kommunala boendet Ekhaga, Attendos boende Stationsgatan och Kungälv kommuns korttidsenhet, som ligger i anslutning till, men separerat från, Ytterbyhemmet. Totalt har 16 fall konstaterats, enligt siffror från Socialstyrelsen, och sju av de äldre har avlidit till följd av smittan.

LÄS MER:Larmet: Nedgången har stannat av – coronaviruset sprids mer igen

I dag är dock alla kommunala boenden fria från konstaterade fall, enligt Kungälvs medicinskt ansvariga sjuksköterska, Eva Söderholm.

– Jag läser i dag i GP att det är på väg upp igen, så vi är inte lugna. Vi jobbar hela tiden med detta. Vi sitter still i båten, men vi är inte lugna, säger hon.

ANNONS

Enligt kommunen har sju av fallen av konstaterad smitta funnits på de kommunala boendena.

– Nu gäller det att hålla i och hålla ut, säger Sandra Hultén Johansson, verksamhetschef vård- och omsorgsboende i Kungälv, och tillägger att det gäller att hålla på rutinerna hårt.

LÄS MER:Smittspridning på flera äldreboenden i kranskommunerna

Vill inte berätta om smitta

Attendo vill inte diskutera hur det ser ut i deras verksamhet på Stationsgatan. Dess enhetschef hänvisar alla frågor till företagets presschef Makan Afshinnejad.

– Vi kommunicerar bara med de som det berör. Det är anhöriga, kommunen och sjukvården, säger han.

Du vill inte säga någonting om det specifika boendet?

– Nej jag förstår inte varför det är intressant.

Enligt Kungälvs kommun har privata Attendos boende i Kungälv fått in smittan. Men företaget som driver äldreboendet vill inte kommentera läget på Stationsgatan.
Enligt Kungälvs kommun har privata Attendos boende i Kungälv fått in smittan. Men företaget som driver äldreboendet vill inte kommentera läget på Stationsgatan. Bild: Nicklas Elmrin

Attendo har vidtagit ett antal åtgärder på sina boenden runt om i Sverige, som att ta tempen på de anställda dagligen, börjat använda mer skyddsutrustning och testa personalen.

– Vi har sett generellt att trots alla de åtgärder som vi har vidtagit, som jag tror mångt och mycket går långt över vad många andra aktörer gör, så har vi fortfarande sett att smittan smugit sig in, säger Makan Afshinnejad.

Kungälvs kommun införde besöksförbud den 13 mars och upprättade en handlingsplan med vårdrutiner för konstaterad covid-19. Den GP har fått ta del av är daterad 22 mars, men enligt kommunens sektorschef Lena Arnfelt utökades de basala hygienrutinerna stegvis innan dess.

ANNONS

Liknande coronaplan - annat resultat

På andra sidan Göta älv hade Ale kommun en liknande krisplan som Kungälv, men som trädde i kraft den 13 mars. De införde besöksrestriktioner ungefär samtidigt och hade skyddsutrustning tillgänglig.

Men Ale kommun har lyckats hålla nollan både när det gäller avlidna och till och med konstaterade fall på sina fem äldreboenden. Åsa Fredriksson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, pekar på att chefer har arbetat i verksamheterna och snabbt kunnat svara på frågor och fatta beslut.

– I samband med pandemin lägger man till att arbeta med skyddsutrustning. Arbetet blir mer komplicerat och det tar tid. I de procedurerna kan det finnas många småfrågor som är viktiga att cheferna får till sig direkt. Och förbättringsförslag som kommer kan komma många till gagn, säger hon.

LÄS MER:Nästan 200 döda i covid-19 på äldreboenden i Göteborg

I Kungälv tror de att det delvis handlar om tur att ni klarat er från smitta till skillnad mot dem. Är det så?

– När och var man får in smitta får smittspårning visa när man väl fått den. Med tanke på den stora allmänna spridningen i samhället kan det ändå bli svårt att helt veta. Möjligtvis kan det ha med tur att göra också, men framförallt vill jag lyfta fram personalens arbete med basala hygienrutiner som den största aspekten.

ANNONS
Medlemmarna i Kommunal i Ale är nöjda med hur arbetsgivaren har hanterat risken för smittspridning, det menar Sladjana Gustafsson, ordförande i sektionen.
Medlemmarna i Kommunal i Ale är nöjda med hur arbetsgivaren har hanterat risken för smittspridning, det menar Sladjana Gustafsson, ordförande i sektionen. Bild: Anders Gustafsson

Sladjana Gustafsson, ordförande på Kommunal i Ale instämmer med Åsa Fredriksson. Hon pratar också om chefer som varit tillgängliga för de anställda, jobbat inom verksamheten och tidiga besöksrestriktioner. Men hon pekar också på en faktor som inte har något med tur att göra.

– Man har agerat väldigt snabbt, säger hon och beskriver hur chefer har åkt runt och köpt handsprit och snabbt handlat upp visir.

LÄS MER:Här får döttrarna träffa pappa på äldreboendet igen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS