Medan sjukhusets vårdavdelningar utrustats med både apparater och kompetens har kommunens sjukvårdspersonal fått otillräcklig medicinsk fortbildning och saknar möjlighet att ge behandling patienter erbjuds på sjukhuset, till exempel syrgastillförsel, skriver debattören.
Medan sjukhusets vårdavdelningar utrustats med både apparater och kompetens har kommunens sjukvårdspersonal fått otillräcklig medicinsk fortbildning och saknar möjlighet att ge behandling patienter erbjuds på sjukhuset, till exempel syrgastillförsel, skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm

Ge även personalen på äldreboendena 500 kronor extra per pass

De senaste åren har landsting och regioner flyttat över sjukvårdsuppgifter från sjukhusen till äldreomsorgen men utan att tillsätta motsvarande resurser. Vårdpersonalen har mycket mindre medicinsk fortbildning och nu ska vårdpersonalen på sjukhusen få 500 kronor extra per pass, medan personal som tar hand om motsvarande covid-19-patienter inom älreomsorgen får inget, skriver Eric Bertholds, hemsjukvårdsläkare.

ANNONS
|

Jag läser i tidningen att regionstyrelsen den 26 maj beslutade att sjukhuspersonal i Västra Götalandsregionen, som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande Covid-19-patienter, ska få 500 kr i extra ersättning per arbetat pass. Varför får inte de som arbetar med samma patienter på äldreboenden, inte sällan med sämre skyddsutrustning, motsvarande förmån?

Varför måste äldre mycket sköra patienter i behov av syrgasbehandling skickas till sjukhus istället för att kunna få syrgas på boendet, som till exempel i Norge? Jo, därför att landstingen och regioner under de senaste decennierna flyttat över allt mer rena sjukvårdsuppgifter till kommunen, utan motsvarande överföring av resurser, vare sig materiella (skyddsutrustning och syrgasbehandling till exempel) eller kompetensmässiga: Kommunens sjukvårdspersonal har mycket mindre medicinsk fortbildning än regionens, trots att kommunen idag står för 25 procent av all sjukvård i Sverige.

ANNONS

Kommunens personal har otillräcklig fortbildning

Jag arbetade under 35 år framförallt vid Medicinkliniken, Skaraborgs sjukhus men även i primärvården i Norge. Sedan fyra år tillbaka arbetar jag som hemsjukvårdsläkare i Tibro kommun, med ansvar för äldreboenden och hemsjukvård. Jag ser hur de patienter vi på 80-talet vårdade på medicinavdelningar nu vårdas på kommunens korttidsavdelningar och äldreboenden. Patienter som då vårdades på IVA vårdas nu på medicinavdelningar. Medan sjukhusets vårdavdelningar utrustats med både apparater och kompetens har kommunens sjukvårdspersonal fått otillräcklig medicinsk fortbildning och saknar möjlighet att ge behandling patienter erbjuds på sjukhuset, till exempel syrgastillförsel.

Inte för palliativ vård i livets slutskede där läkemedelsbehandling ger mycket bättre symtomlindring än syrgas, utan för relativt opåverkade till exempel Covidsjuka patienter med låg syrgashalt i blodet. De skulle må mycket bättre om de kunde få syrgas på äldreboendet, i välbekanta lokaler omgivna av välbekant personal, istället för att behöva transporteras till och läggas in på sjukhus.

Rätta till den ojämlika vården

Här kommer några förslag till kommunerna i Västra Götalandsregionen för att, i samråd med regionen, rätta till dagens ojämlika vård som framförallt drabbar våra äldsta, sjukaste och sköraste patienter:

- Ge även personal som arbetar i skyddsutrustning med Covid-19-patienter i äldreboenden 500 kr i extra ersättning per arbetat pass.

ANNONS

- Inför möjlighet att ge syrgasbehandling på äldreboenden. Det fungerar i Norge, varför skulle inte vi klara det?

-Utöka antalet fortbildningstimmar för kommunens sjukvårdspersonal, det bör ligga åtminstone i paritet med primärvårdens fortbildning, vilket enligt min erfarenhet det inte gör idag.

-Inför något slags jourberedskap för hemsjukvårdsläkare som kommunsjuksköterskan kan kontakta när en patient i livets slutskede får nytillkomna besvär. Det skulle minska de idag så vanligt förekommande meningslösa och för patienterna plågsamma transporterna till akutmottagning vid, i regel förväntade, försämringar av kända kroniska sjukdomar. Tillstånd vilka kunnat behandlas minst lika bra i befintlig vårdform på hemorten.

-Se till att alla personer inskrivna i hemsjukvården erbjuds ett årligt hembesök av patientansvarig läkare tillsammans med närstående och berörda vårdgivare. Egentligen finns redan ett beslut om detta i Västra Götalands så kallade Krav- och kvalitetsbok för Primärvård (som anger förutsättningar för att bli godkänd och för att bedriva vårdverksamhet inom primärvården) men alltför ofta sker inte hembesöken, framförallt på grund av distriktsläkarbristen i Sverige.

Vi har lägst andel primärvård i västvärlden trots alla politikerlöften om förstärkning av primärvården sedan så många år tillbaka. Om kommunen kräver det årliga hembesöket för vårdplanering som våra politiker beslutat om när de införde Vårdval i Västra Götaland kommer samma politiker tvingas påskynda den förstärkning av primärvården som de säger sig stödja.

ANNONS

Eric Bertholds, hemsjukvårdsläkare, Tibro

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS