Anna-Lena dog efter att ha blivit knivhuggen i Kungälv

56-åriga undersköterskan och Kungälvsbon Anna-Lena Lernhede skulle promenera den korta biten från sin väninna i centrala Kungälv och hem till Komarken när hon knivskars så illa att hon tolv dagar senare avled.
– Det finns inget försvar för det som hänt, säger hennes son Jonas Lernhede.

ANNONS
|

Telefonen ringde klockan sex på söndagsmorgonen den 10 maj hemma hos Mari Lernhede. Hon ringde direkt till sin två syskon som båda just den natten sov hemma hos deras mamma. De begav sig till Kungälvs sjukhus. Dit hade mamman Anna-Lena Lernhede tagits med ambulans några timmar tidigare efter att ha attackerats när hon promenerade hem från sin väninna i centrala Kungälv mot bostaden i Komarken.

LÄS MER:Misstänkt mordförsök i Kungälv

Misstanken är att personen som attackerade henne var ute efter hennes telefon. Kniven i hans hand träffade hjärtat en gång och precis bredvid en gång. Telefonen blev kvar. Anna-Lena kunde själv larma och hann prata med sjukvårdspersonalen.

ANNONS

– Hon var medtagen, men kunde ändå berätta vad som hänt, säger Mari Lernhede.

Hann inte träffa henne vaken igen

Men barnen hann aldrig träffa henne igen i vaket tillstånd. De närmaste dagarna följde upplivningsförsök, operationer, transport till Sahlgrenska och röntgen.

– Det var inga positiva besked någon gång, säger dottern Mari Lernhede.

Traumat kroppen gått igenom ledde till skador i hjärnan och hjärtat som inte gick att reparera. Mari är själv undersköterska, precis som sin mamma och mormor, så hon förstod snabbt precis hur illa det stod till.

– De sa att det var mycket som var skadat. De påbörjade uppväckningsförsöken, men hon vaknade inte, säger Mari.

Den 22 maj avled Anna-Lena.

LÄS MER:Kvinna död efter knivdåd i Kungälv

"Känns som det gått en timme"

– Pappa gick bort för några år sedan i cancer och det vet man ändå vad det är. Men det här, att någon blir knivmördad, det är svårt att fatta. Hjärnan tar inte in det. Det känns som att det gått en timme sedan det hände, säger sonen Jonas Lernhede.

Han fortsätter:

– Nu är man bara trött. Så är det måndag imorgon och så börjar livet igen. Ska man gå och jobba imorgon och gå och köpa mjölk typ?

Anna-Lena skulle fira sin och sonens födelsedag morgonen efter, men nu får barnen istället planera hennes begravning.

ANNONS

Hon arbetade som undersköterska på ett korttidsboende. Trots att hon var i riskgrupp så bad hon om att få arbeta med personer som insjuknat i covid-19. Hon var den som tog hand om alla och kunde inte sitta bredvid och titta på, berättar sonen Jonas.

Minderårig misstänk för mord

Mitt i sorgen och chocken fick barnen det ogripbara beskedet att den person som är misstänkt är minderårig. Jonas vill inte att mordet på mamman ska gå obemärkt förbi, att något måste förändras i samhället.

– Det är något som är fel när något sånt här händer. När jag var i den åldern fanns inte något sådant i min värld, säger han.

LÄS MER:Barn misstänks för mordförsök på kvinna i 55-årsåldern i Kungälv

Hans storasyster Mari är inne på samma spår, hon vill inte att Anna-Lena ska bli en siffra i mordstatistiken. Och många frågor återstår.

– Det är bra att de vet vem det är, så man kanske kan förhindra att det händer igen, men det ger mig inte min mamma tillbaka. Sen säger de att han är minderårig, det känns så himla fel.

Som GP tidigare har rapporterat misstänktes den minderårige för försök till mord samt försök till grovt rån. Ärendet omrubricerades senare till mord och försök till grovt rån.

Utredningen leds nu av en åklagare och den misstänkte frihetsberövades inte, men omhändertogs av socialtjänst.

ANNONS

– Åklagaren leder ärendet och den bedrivs enligt lagen om unga lagöverträdare. Det är speciellt på det sättet att socialtjänsten är inkopplade och det därför råder extra mycket sekretess, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst den 18 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS