Smittskyddets uppmaning till stadens ungdomar: "Alla måste bidra"

Sommarfester och studentfiranden närmar sig, och redan nu lockas många till barer och restauranger för att umgås. Men även ungdomar behöver fortsätta ta ansvar för att stoppa smittspridningen av det nya coronaviruset betonar Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
– Det är jättetråkigt, för man tar faktiskt studenten bara en gång i livet. Men man måste förstå helheten, säger hon.

ANNONS
|

Västra Götaland befinner sig på en platå vad gäller covid-19, och häromveckan berättade hälso- och sjukvårdsdirektören att hon förväntade sig att kurvan skulle vända nedåt.

Men det går inte att slappna av än. Det vill Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, betona.

– Man kan säga att vi gått in i en stabilare fas, men vi ser smittspridning i alla kommuner i regionen. Faran ligger väl lite i det att fler människor nu trängs i butiker, på restauranger, i parker, på bussar… Det är vad var och en gör nu som avgör hur många allvarligt sjuka vi har om några veckor, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Experterna: Så kommer din sommar att bli i år

"Studenten blir annorlunda"

Framför allt vill Gunilla Ockborn nu vända sig mot en särskild grupp: Ungdomarna.

– Målet är att vi ska orka hålla ut i det här, och då behöver vi gemensamt nå de grupper som har svårast att ta till sig informationen. Jag tänker då till exempel på yngre personer, som framför allt är de som rör sig på restauranger och liknande.

Hon fortsätter:

– Äldre tonåringar behöver faktiskt förstå att studenten blir annorlunda i år. Det är jättetråkigt, för man tar faktiskt studenten bara en gång i livet. Men man måste förstå helheten, och hur viktig roll var och en har.

LÄS MER:Studentflak förbjuds av Transportstyrelsen

"Alla behöver bidra"

Gunilla Ockborn tror inte att man lyckats nå alla västsvenska ungdomar med informationen om vikten av att alla tar ansvar.

– De har ett självständigt liv och kanske inte så stor risk att bli allvarligt sjuka i sjukdomen. Men de måste förstå sin roll i att minska smittspridningen, säger hon och fortsätter:

LÄS MER:Därför uppmanas du stanna hemma 48 timmar efter febersymptom

– En del har säkert fått information men kanske inte helhetsbilden, alltså att även de behöver bidra. Många yngre bidrar också, men alla behöver bidra.

Vad görs då för att nå ut till ungdomarna med all information?

– Det regionen gör är bland annat att sprida filmer och sådant på sociala medier. Men inte heller det når hela vägen fram, vad gäller någon grupp egentligen. Allt sådant kan bli bättre.

ANNONS

LÄS MER:Coronavirus på hög nivå fem veckor i rad

LÄS MER:Två barn med covid-19 vårdas på intensiven inom SU

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS