Ett så kallat kirurgiskt munskydd. Arkivbild.
Ett så kallat kirurgiskt munskydd. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Munskydd minskar smittrisk i hamsterförsök

Munskydd eller inte munskydd – experter världen över tvistar om betydelsen av att täcka mun och näsa under viruspandemin. Försök med hamstrar pekar på att de har effekt.

ANNONS

Forskningen vid ett universitet i Hongkong visar att enklare munskydd kan mer än halvera smittspridningen. Smittspridningen minskade både om hamstrarna hade symtom eller var symtomfria.

Forskarna placerade hamstrar som smittats med det nya coronaviruset i burar bredvid friska djur, med en fläkt som blåste luften mot de friska. Testerna visade att överföringen av viruset minskade om en avskiljare tillverkad av kirurgiska munskydd, placerades mellan burarna.

Kirurgiska munskydd är de enklare skydd, utan särskilt filter, som används av bland annat läkare och tandläkare.

Utan masker mellan burarna blev närmare 70 procent av de friska hamstrarna smittade inom en vecka. Smittograden minskade till strax över 15 procent om kirurgmasker placerades över de sjuka djurens bur, och till cirka 35 procent om maskerna placerades över de friska gnagarna. De som blev smittade trots maskerna visade sig också ha lägre virusmängder än de som smittades när ingen mask skyddade.

ANNONS

Studien leds av professor Yuen Kwok-Yung, en av världens ledande experter på coronavirus. Han säger till journalister vid en pressträff på söndagen att det är uppenbart att kirurgiska munskydd har effekt och att användning av dem är viktig med tanke på att många smittade inte får symtom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS