Semester på västkusten är okej – men det här ska du tänka på

Sommaren närmar sig samtidigt som det nya coronaviruset fortsatt sprids bland oss. Allt fler behöver därför överväga en semester på närmare håll än vanligt. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg menar att resor inom Västra Götalandsregionen är okej, men varnar också för en ökad risk för smittspridning i kustsamhällena.
– Det gör det desto viktigare att verkligen tänka på hur vi beter oss när vi reser, säger han.

ANNONS
|

På en presskonferens tidigare i veckan meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att resor på upp till två timmar är okej, och att rekommendationen för resor inom landet därmed lättats en aning.

Räknat från Göteborg skulle det handla om att resor till i stort sett hela Västra Götalandsregionen, inklusive större delen av västkusten, var genomförbara.

Resor till västkustens pärlor är ett godkänt semesterresmål för göteborgarna – så länge som råden följs.
Resor till västkustens pärlor är ett godkänt semesterresmål för göteborgarna – så länge som råden följs. Bild: Elin Rantakokko

Beskedet öppnar för något mer rörlighet när sommaren närmar sig. Samtidigt menar Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, att det medför ett ansvar.

– Man lämnar återigen väldigt mycket till den egna individen att använda sitt eget omdöme. Det handlar om att försöka undvika trängsel när man reser och undvika kollektivtrafik om man kan. Sedan är det viktigt att man inte trängs ihop med andra, som kommer från olika håll, på den platsen man rest till. Det gäller återigen att förnuftet måste råda.

ANNONS

LÄS MER:Timantalet i bil – en uppskattning

Resa inom regionen okej

Med det sagt tycker Thomas Wahlberg att det är okej att börja planera för en semester inom regionen, där det finns många populära resmål bland annat längs kusten.

– Så är det absolut, det tycker jag. Vi måste kunna röra oss i vår region, men även om vi rör oss i vår region måste vi ha ett ansvar i hur vi tränger ihop oss. Att vi reser i mindre sällskap, och träffar färre när vi kommit fram, är det som är syftet.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar att man behöver tänka på att ta ansvar för att hålla nere smittspridningen, oavsett hur kort man reser.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar att man behöver tänka på att ta ansvar för att hålla nere smittspridningen, oavsett hur kort man reser. Bild: Robin Aron

Sett till såväl yta som befolkningsmängd är Västra Götalandsregionen en av Sveriges största regioner, och sedan tidigt i pandemin har man sett stora regionala skillnader i hur smittan spridits.

Göteborg har sedan det första bekräftade fallet varit den kommun med flest fall, och är också en av de kommuner med flest fall per 10 000 invånare.

Fakta: Flest fall per 10 000 invånare

1. Vänersborg, 43 fall

2. Tidaholm, 30

2. Trollhättan, 30

4. Göteborg, 29

4. Herrljunga, 29

6. Partille, 26

6. Borås, 26

8. Mölndal, 25

9. Alingsås, 24

9. Kungälv, 24

Siffrorna är uppdaterade 14 maj. Källa: Västra Götalandsregionen

Ser du ingen risk att man tar med sig smittan från Göteborg till de kommuner som är mindre drabbade just nu?

– Så kan det vara, och det gör det desto viktigare att verkligen tänka på hur vi beter oss när vi reser. Det är en stor oro naturligtvis om vi drar upp till kustsamhällena i sommar och trängs ihop. Det är sådana saker vi ska undvika.

ANNONS

LÄS MER:Coronaeffekten: I år har vi semester som på 60-talet

Får tänka på spridningsrisk

Ett argument för att inte resa till mindre kustkommuner under pandemin har handlat om att inte belasta någon annan regions sjukvård. Men för göteborgare skulle resor till Fjällbacka, Lysekil eller Strömstad hålla sig inom regionen.

– Rör vi oss inom vår region blir vi ju omhändertagna i vår region, och man har beräknat att kunna omhänderta våra medborgare. Men sedan handlar det också om smittspridning. Där är det jätteviktigt att var och en verkligen tänker på hur vi beter oss dit vi kommer, även när vi reser inom vår region.

LÄS MER:Därför får du gå till jobbet och skolan – trots hosta och smakbortfall

Sammanfattningsvis handlar det alltså om att ta eget ansvar, även vid de resor som tidsmässigt håller sig under två timmar.

– Det är en väldig skillnad om man som göteborgare åker till sin sommarstuga och är där, sköter sig utan att gå på några stora sammankomster och umgås med massa olika personer. Då är det betydligt mindre risk att sprida smittan, säger Thomas Wahlberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS