Nu rullar Västra Götalandsregionens barnmorskebuss på Göteborgs gator. Bussen är till för gravida med förkylningssymptom som på grund av smittorisken inte får besöka sin vanliga barnmorskemottagning.
Nu rullar Västra Götalandsregionens barnmorskebuss på Göteborgs gator. Bussen är till för gravida med förkylningssymptom som på grund av smittorisken inte får besöka sin vanliga barnmorskemottagning. Bild: Olof Ohlsson

Göteborg börjar med barnmorskebuss

När förkylda gravida kvinnor inte kan komma till barnmorskemottagningar på grund av smittorisk får barnmorskorna komma till dem. I Göteborg kör barnmorskorna Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem regionens enda mobila barnmorskemottagning.
– Jag är lugnare nu efter att ha pratat med dem, säger Christine Fhaily, gravid i nionde månaden.

ANNONS
|

En vit husbil gasar upp för Siriusgatan i Bergsjön. Vid återvinningsstationen längst upp stannar den. Snart öppnar Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem dörrarna till sin mobila vårdinrättning. Två pallar och ett litet bord placeras utanför bilen. På bordet ställs en flaska desinfektionsmedel.

Sofia Wickstrand Linhem rengör alla ytor som dagens patient har varit i kontakt med.
Sofia Wickstrand Linhem rengör alla ytor som dagens patient har varit i kontakt med. Bild: Olof Ohlsson

En dag i veckan kör deras husbil med Västra Götalandsregionens logga och texten Prata med oss om sexuell hälsa tryckt på långsidan runt i Göteborg.

Duon har jobbat tillsammans sedan början av 2018 i projektet SRHR-bussen. SRHR står för Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter, och husbilen åker normalt runt i regionen och besöker skolor, stadsdelsfestivaler och andra evenemang och pratar om sexuell hälsa. Projektet erbjuder också provtagning för bland annat könssjukdomar och preventivmedelsrådgivning.

ANNONS

Men när pandemin drog in över Sverige ställdes alla sådana evenemang in abrupt.

LÄS MER:Corona stoppar gravida som vill föda i Halland

Inne i SRHR-bussen finns nästan all utrustning som behövs för att genomföra graviditetskontroller. Husbilen är "strippad" från allt icke nödvändigt så att den ska vara lätt att rengöra mellan patientbesöken.
Inne i SRHR-bussen finns nästan all utrustning som behövs för att genomföra graviditetskontroller. Husbilen är "strippad" från allt icke nödvändigt så att den ska vara lätt att rengöra mellan patientbesöken. Bild: Olof Ohlsson

I stället riktar sig nu bussen till gravida med förkylningssymptom. Kvinnor som är gravida bokar en tid till husbilen via sin vanliga barnmorskemottagning.

Besök på de vanliga mottagningarna är av smittorisk inte tillåtna om man har förkylningssymptom. Med den mobila enheten kan dock gravida som inte kan skjuta upp sina kontroller få hjälp ändå.

I husbilen kan nästan alla av de graviditetskontroller som normalt görs genomföras, dock inget ultraljud. Blodtryck tas, magens storlek mäts och de känner efter hur bebisen ligger i magen.

"Klart man känner oro"

Medan Sofia Wickstrand Linhem hoppar i sin smurfblå skyddsutrustning, spänner på munskyddet och sänker visiret över ansiktet ringer Emma Karlsson patienten som bokat en tid och säger att de är på plats.

De tar hand om varannan patient, dels för omväxlingen, dels för att det är krävande att jobba med skyddsutrustning på.

– Det är klart att man känner oro. Men med de skyddsrutiner vi har lärt oss känner man ändå en viss trygghet. När man följer dem och tar av sig allt i rätt ordning känns det okej, säger Emma Karlsson.

LÄS MER:Fackets krav: Skydda riskgrupper från corona

Några minuter senare kommer Christine Fhaily gående från lägenhetshusen. Hon är dagens andra patient.

ANNONS

– Vi trodde nog det skulle bli fler patienter. Men de flesta skjuter nog på sina besök. Och några åker säkert till akutmottagningen för gravida på Östra, säger Emma Karlsson.

I husbilen finns både väntrum och toalett. Husbilen ägs av Västra Götalandsregionen och har körts av Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem sedan 2018.
I husbilen finns både väntrum och toalett. Husbilen ägs av Västra Götalandsregionen och har körts av Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem sedan 2018. Bild: Olof Ohlsson

Christine Fhaily är inne i nionde månaden och bär på en rund mage under sin bruna vinterjacka.

– Jag är orolig hela tiden för om jag har corona eller inte. Tankarna går runt och runt. Det är väldigt dåligt att jag inte kan testas så att jag vet om jag har det eller inte, säger hon.

LÄS MER:Missade dotterns födsel på grund av halsont

Kontrollen hon just varit på dämpade oron en aning.

– Det var väldigt bra. Hon är snäll och gör mig avslappnad. Jag är lugnare nu, säger Christine Fhaily och tittar på Sofia Wickstrand Linhem.

När hon har gått börjar nästa del i jobbet: städningen. Sofia Wickstrand Linhem spritar alla ytor och instrument som patienten varit i kontakt med. Fönster och dörrar öppnas upp för att lufta ur. Hennes egna skyddsvisir spritas in och resten av skyddsutrustningen slängs i skräpkorgen. Det doftar desinfektionsmedel i hela husbilen när hon är kar. Snart rullar den tillbaka ner för Siriusgatan till nästa förkylda gravida kvinna.

LÄS MER:Fyra skäl för gravida att se upp med covid-19

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till corona@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS