Förlaget ville lansera en skandalbok för att det funkar

Göteborgsförlaget lanserade diktsamlingen som en kontroversiell skildring av en känd författares våldsamma beteende. Sen drogs den tillbaka. Victoria Greve skriver om ett förlag som vet hur man utnyttjar nyhetslogiken till max – men inte de etiska spelreglerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det stormar runt det lilla Göteborgsförlaget It-Lit. I dagarna drog de tillbaka diktboken "Hjärtslagen", efter att först ha lanserat den som kontroversiell vittneslitteratur om en känd författares våldsamma beteende, alkoholmissbruk och sexuella ritualer på en skrivarkurs.

Mindre än en vecka efter pressmeddelandet, efter att "nya uppgifter inkommit till förlaget angående det innehåll som beskrivs i boken", och konstaterandet att det förekom detaljer i boken som skulle kunna antas leda till att verkliga personer blir igenkända drog förlaget i nödbromsen.

LÄS MER:Svensk författare anklagas för misshandel i bok – nu stoppas publiceringen

Författaren Evelina Varas säger till GP (28/4) att hon är förbannad på förlaget som omintetgjort timmar av arbete och i HD-Sydsvenskan (28/4) skriver hon att "Pressmeddelandet gör mottagaren till en idiot, genom att anta att intresset för skandaler är större än intresset för lyrik och långlivad konst."

ANNONS

Tyvärr är vi nog alla idioter i så fall. Och It-Lit är skickligare än de flesta på att förstå vad som får journalister att gå igång.

Det har märkts sen den första boken 2017, Marie Calloways "Vad tjänade jag för syfte i ditt liv?". Den unga kvinnliga författaren som slog igenom när hon namngav en känd kulturman i New Yorks litteraturkretsar och beskrev deras sexuella möte i detalj i sin debutnovell.

Förläggaren Carl Lindsten förklarade då att han inspirerades av modevärlden och lanserade boken som en exklusiv lyxprodukt, med en prislapp närmare tusenlappen. Det funkade. Sommaren 2017 pratade fylldes kultursidorna av krönikor om Marie Calloway och post-erotik (om ni minns den debatten?).

Inte illa för ett litet indieförlag.

Problemet är att It-Lit behärskar nyhetslogiken till fulländning – men inte etiken och juridiken som följer med nyhetsmedier. Som Anna Hellgren påpekade i Expressen (27/4) är förlag till skillnad från tidningar inte ansvariga utgivare. Det juridiska ansvaret faller tillbaka på författaren själv, oavsett eventuell sanningshalt i anklagelserna.

LÄS MER:Recension: "Närhetsprincipen" – Hanna-Linnea Rengfors

LÄS MER:Recension: "Mata duvorna" - Bella Batistini

Förlaget ville lansera"Hjärtslagen" som en skandalbok som pekar ut en känd författare. När det förutsägbart ändå började blåsa kunde de inte längre försvara sin utgivning. Diktsamlingen blir omöjlig som ett självständigt konstnärligt verk.

ANNONS

Det är ett minst sagt vårdslöst sätt att handskas med sin författare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS