Emil Stenström har i efterhand tagit del av dotterns förlossning genom bilder och videoklipp som Joanna Nordin har tagit. Det var den tredje april som Viktoria Asp födde dottern Astrid (båda i mitten).
Emil Stenström har i efterhand tagit del av dotterns förlossning genom bilder och videoklipp som Joanna Nordin har tagit. Det var den tredje april som Viktoria Asp födde dottern Astrid (båda i mitten). Bild: Jessica Gow/TT

Missade dotterns födsel på grund av halsont

En fredag i april födde Viktoria Asp dottern Astrid. Pappa Emil Stenström hade ont i halsen och fick inte vara med på förlossningen – ett scenario som oroar många som väntar barn under coronapandemin.

ANNONS

Vattnet går. I samtalet med förlossningen får Viktoria Asp och Emil Stenström svar på frågan de oroat sig för: Ska Emil få följa med trots att han har ont i halsen? Det blir ett nej.

Paret som snart ska bli tvåbarnsföräldrar måste gå vidare med plan B.

– Det är fantastiskt att vara med vid en förlossning. Men man kan inte med gott samvete riskera att någon smittas av corona, säger Emil Stenström.

Strikta regler

Sjukhusen i Sverige har infört restriktioner med anledning av coronapandemin. På förlossningar får i regel bara en person, som är helt frisk och utan symtom på covid-19, följa med som stöd till den som ska föda. Många som väntar barn just nu lever därmed i oro och osäkerhet.

ANNONS

På universitetssjukhusens förlossningsavdelningar har det hittills bara varit vid enstaka eller inga fall alls som en närstående har nekats att vara med på födseln.

Vad gäller BB-avdelningarna för landet i stort så skiljer sig reglerna åt. I Norrbotten får exempelvis en frisk anhörig följa med på BB, men inte i Västerbotten.

Panna mot panna

När Viktoria Asp och Emil Stenström får nej från förlossningen den där aprilkvällen kallar de in Joanna Nordin, Viktorias svägerska. Hon är redo sedan flera dagar tillbaka, med högsta volym på mobiltelefonen.

– Jag tror att hon fattar hur jag funkar. Hon vågar ta för sig – om det skulle krävas skulle hon strida för mig. Och så är hon bra på att fota, säger Viktoria Asp.

Joanna Nordin går mot Södersjukhuset i Stockholm natten mot fredag den tredje april. Med sig har hon en lathund från boken "Föda utan rädsla", som Emil Stenström har skickat med. Hon har även koll på Viktorias förlossningsbrev och personnummer. Väl inne på förlossningen uppdaterar hon Emil via sms, men den större delen av tiden är hon närvarande i rummet.

– Vi provar allt möjligt. Jag är nära när jag känner att det behövs. Hon får hänga på mig och vi står panna mot panna, säger Joanna Nordin.

ANNONS

"Något särskilt"

Efter ungefär fyra timmar inne på Södersjukhuset i Stockholm föds Astrid.

– Jag är imponerad över mig själv att jag återigen kände mig så stark och cool, säger Viktoria Asp, vars första förlossning var betydligt svårare.

TT: Hur skulle du beskriva din upplevelse av förlossningen, som skedde utan din partner?

– Jag tänker tillbaka på förlossningen med stor glädje. Även om jag såklart saknade Emil hade jag bra stöd på plats. Det viktiga är att man får någon form av stöd, sedan är det ändå du själv som födande som ska göra jobbet.

Före förlossningen var Viktoria Asp lite oroad över att coronakrisen skulle märkas av inne på sjukhuset.

– Personalen var fantastisk och förutom att min partner inte fick vara med vid förlossning eller på BB så märkte jag inte av krisen, säger hon.

Klara Stefansson/TT

'Även om jag såklart saknade Emil hade jag bra stöd på plats', säger Viktoria Asp (vänster) som tog med sig svägerskan Joanna Nordin (höger) på förlossningen. Pappa Emil Stenström i mitten.
"Även om jag såklart saknade Emil hade jag bra stöd på plats", säger Viktoria Asp (vänster) som tog med sig svägerskan Joanna Nordin (höger) på förlossningen. Pappa Emil Stenström i mitten. Bild: Jessica Gow/TT
Viktoria Asp, här med den nyfödda dottern Astrid, vände sig mot sin svägerska Joanna Nordin efter förlossningen och sade: 'Det här är något alldeles särskilt'.
Viktoria Asp, här med den nyfödda dottern Astrid, vände sig mot sin svägerska Joanna Nordin efter förlossningen och sade: "Det här är något alldeles särskilt". Bild: Joanna Nordin/privat

På frågan "Vad finns det för rekommendationer till gravida?" svarar Folkhälsomyndigheten att det finns få studier på gravida med covid-19. Därmed är informationen begränsad.

Med det sagt finns det i nuläget inget som tyder på att en graviditet kan innebära en särskild riskfaktor om man blir smittad av covid-19. Andra sjukdomar orsakade av coronavirus, exempelvis sars och mers, har dock inneburit en högre risk för gravida. Men vad gäller covid-19 har man ännu inte sett något sådant samband.

Risken för att bli allvarligt sjuk i samband med en lunginflammation är generellt dock något högre för gravida, framför allt i slutskedet av graviditeten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida kvinnor "vidtar försiktighetsåtgärder" mot smitta.

Vad gäller barn så finns det få rapporter om barn som blivit smittade eller allvarligt sjuka under en graviditet eller förlossning. Studier har inte påvisat covid-19 i bröstmjölk, enligt myndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS