– Jag vill inte avsluta mina studier mitt i och åka tillbaka hem tomhänt, säger studenten Mohammad.
– Jag vill inte avsluta mina studier mitt i och åka tillbaka hem tomhänt, säger studenten Mohammad. Bild: Meli Petersson Ellafi

Coronakrisen slår hårt mot internationella studenter: "Vet inte vad vi ska göra"

Virusets effekter på Sverige har drabbat många hårt, även de som flyttat hit för att studera. När ekonomin i deras hemländer drabbats och extrajobben i Sverige försvunnit, står nu flera utan möjlighet att betala för den kommande terminen.
– Jag vet inte vad jag ska göra, säger Mohammad Mafizul, som läser sin master på Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Flera av de internationella studenterna i Sverige som kommer från Schweiz eller länder utanför EU- och EES-regionen behöver bära sina egna studiekostnader.

Avgiften sätts av universiteten själva och kostar de internationella studenterna i genomsnitt över 100 000 kronor per läsår. Nu har fakturorna för höstterminen kommit och många av studenterna står handfallna inför hur de ska kunna betala.

LÄS MER:Frida tar examen i vår – men ska plugga vidare under coronakrisen

LÄS MER:Göteborgs stad medger osäkerhet över coronasiffror

"Jag sålde allt innan jag kom hit"

GP har varit i kontakt med några av dem. De berättar hur de innan coronakrisen brukade extraknäcka inom bar- och restaurangbranschen. Serverade de dig inte på din lokala restaurang så såg du dem på en cykel med en kylväska på ryggen. Flera förlitar sig även på finansiellt stöd hemifrån.

ANNONS

Sabit Shafiq läser sin master i folkhälsa på Göteborgs universitet och har en terminsavgift runt 70 000 kronor.

– Innan jag flyttade hit för att studera arbetade jag inom vården, så jag hade sparat för att kunna komma hit, säger han och fortsätter:

– Jag tog även lån från en bank i Bangladesh, men de har meddelat att på grund av coronakrisen måste de dela upp utbetalningarna, så jag kommer inte få summan som krävs i tid.

LÄS MER:Karin bor på Antarktis – hundratals mil från coronaviruset

Även den amerikanska studenten Sarah DeArruda, 23, befinner sig i en liknande situation. Om hennes uppehållstillstånd inte förlängs, på grund av att hon inte kan fortsätta betala för sina studier, så skulle hon inte ha något att åka tillbaka till, berättar hon.

– Jag sålde allt innan jag kom hit för att studera, för att jag planerade att stanna här i flera år. Jag kan tänka mig att många andra internationella studenter gjort samma sak, säger hon.

Studenten Sarah DeArruda berättar att hon kom till Sverige med planen att stanna här i flera år.
Studenten Sarah DeArruda berättar att hon kom till Sverige med planen att stanna här i flera år. Bild: Privat

"Sen kom viruset och allting gick i kras"

Mohammad Mafizul, 30, kom till Sverige från Bangladesh för ett år sedan för att läsa sina master på Göteborgs universitet.

Studieavgifterna och självförsörjningskravet på runt 8 000 kronor i månaden klarade han av genom att extraarbeta på en restaurang och han fick även ekonomiskt stöd från sin bror, som arbetade i det nu hårt coronadrabbade Italien.

ANNONS

– Allting fungerade bra. Sen kom viruset och allting gick i kras, säger han och förklarar att han förlorade jobbet i mars, som många andra inom restaurangbranschen. Samtidigt som hans brors arbetssituation drastiskt blev sämre.

– Mina föräldrar är över 70, riskgrupper bägge två, och min bror försörjde dem. Min pappa har en del besparingar men han behöver min brors hjälp mer än vad jag gör.

– Jag vill inte avsluta mina studier mitt i och åka tillbaka hem tomhänt, säger studenten Mohammad Mafizul.
– Jag vill inte avsluta mina studier mitt i och åka tillbaka hem tomhänt, säger studenten Mohammad Mafizul. Bild: Meli Petersson Ellafi

I veckan kom fakturan för höstens termin, strax över 41 000 kronor. Nu vet Mohammad inte hur han ska kunna betala.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Betalar jag inte kommer jag inte få fortsätta min utbildning och därmed inte kunna förlänga mitt studentvisum och stanna kvar i landet, säger han och avslutar:

– Jag vill inte avsluta mina studier mitt i och åka tillbaka hem tomhänt.

En fråga för ledningen

Mohammad har varit i kontakt med avdelningen som hanterar studieavgifter. De har förklarat att de beklagar hans situation men att det inte finns så mycket de kan göra.

En medarbetare på avdelningen förklarar för GP att de har märkt en ökning av frågor gällande studieavgifterna.

– Studenter har ringt och frågat om de kan skjuta upp betalningen, få rabatt eller dela upp summan, då till exempel deras familj fått ekonomiska bekymmer. Men förfallodatumet är satt så att Migrationsverket har tid att handlägga ärendet.

ANNONS

LÄS MER:Coronakrisen drabbar svensk militär – lämnar campen i Timbuktu

Studenterna riskerar att hamna i kläm

Hans Abelius är chef för Göteborgs universitets internationella enhet. Han säger att det i nuläget finns komplicerande faktorer kring hur studenternas förfrågningar om studieavgifterna ska hanteras.

– Vi jobbar väldigt intensivt med detta, men det är inte lätt. Det finns ju en förordning som vi måste förhålla oss till, säger han och förklarar att de samtidigt vill visa studenterna att de förstår deras situation.

– Vi ser över olika anståndsmöjligheter med avgiftsinbetalningar, men det är också kopplat till Migrationsverkets regler om uppehållstillstånd.

De för nu en dialog med Migrationsverket för att försöka komma fram till en lösning.

– De får ju frågor om detta från flera lärosäten, säger han och konstaterar:

– I slutändan är det studenterna som riskerar att hamna i kläm.

"Frågan har inte lyfts"

GP har varit i kontakt med Migrationsverkets pressavdelning. I en skriftlig kommentar skriver de att "utifrån den information vi har så har frågan om studieavgift vid högre utbildning, tillstånd och pågående pandemi inte lyfts i de gemensamma fora där Migrationsverket möter de flesta aktörerna på området, inklusive olika departement."

LÄS MER:Så vill Kina erövra världen i spåren av coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS