Många vill bli framtidens Anders Tegnell – högt söktryck på epidemiologikurser i höst

Coronakrisen för med sig många negativa konsekvenser. Men för epidemiologin har pandemin inneburit en stund i rampljuset – och fler sökande till höstens universitetskurser. Antalet sökande är det högsta för en hösttermin på tio år.

ANNONS
|

På sociala medier kan det ibland verka som att alla är epidemiologer. Fullt så är inte fallet. Men fler ser det ut att bli.

När ansökningsperioden till höstens högskoleutbildningar gick ut den 15:e april var nämligen intresset för kurser inom ämnet epidemiologi större än någon hösttermin på 2010-talet.

Kurser som socialepidemiologi, avancerad biostatistik och epidemiologi samt molekylär epidemilogi är några av de kurser som erbjuds på landets universitet.

LÄS MER:Coronaforskare från Göteborg i Tegnells expertgrupp

Totalt 300 personer har sökt någon av de 15 olika kurser i epidemiologi som finns att läsa under höstterminen. I fjol var den siffran 246, vilket innebär en ökning med 22 procent.

ANNONS

Ser man till antalet förstahandssökande märks det höga söktrycket än mer. Hösten 2020 sökte 69 personer någon av de epidemiologiska kurserna som förstaval – 2019 var den siffran 42. Det ger en ökning med 64 procent på ett år.

LÄS MER:Fetma riskfaktor vid coronasmitta

Högsta siffran på tio år

En av kurserna som märkt av ett ökat intresse är Folkhälsovetenskap AV, Kvantitativ metod och epidemiologi, vid Mittuniversitetet. Åsa Svensson, universitetslektor i folkhälsovetenskap är kursansvarig. Kursen har gått från 52 i fjol till 71 för höstens upplaga.

– Det är klart att det är positivt för oss att många är intresserade av ämnet. Tråkigt nog är det av den här anledningen. Samtidigt känns det bra att många är intresserade av folkhälsovetenskap. Då får vi utbildade personer som kan jobba med det här sedan. Det är viktigt, säger hon.

LÄS MER:Här är personerna bakom Tegnell: "De betyder allt"

Vad lär man sig på din kurs?

– Man lär sig statistik. Kvantitativ metod. Det är en översiktskurs där man tittar på hur förekomsten av en sjukdom kan se ut. Vilka riskfaktorer som kan spela in och vilka samband mellan de faktorerna och en sjukdoms utfall som finns.

Åsa Svensson har undervisat kursen sedan hösten 2016 och berättar att intresset för epidemiologi gått upp och ner sedan dess.

ANNONS

Vad är det roligaste med att läsa epidemiologi?

– Oj, jag vet inte om man tänker på den som något som är roligt. Det är nog mer att man tänker att det är användbart som en metod. Men om man har intresset för det är det klart det kan vara roligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS