Universitetslektorn Camilla Brudin Borg leder projektet Gröna cirklar, en digital bokcirkel om klimatomställning som lanseras i dagarna. "Tanken var att komma igång i augusti med miljömärkta fysiska bokpåsar på stadsbiblioteket. Men med Coronakrisen kände vi att vi ville snabba på och köra digitalt", säger hon.
Universitetslektorn Camilla Brudin Borg leder projektet Gröna cirklar, en digital bokcirkel om klimatomställning som lanseras i dagarna. "Tanken var att komma igång i augusti med miljömärkta fysiska bokpåsar på stadsbiblioteket. Men med Coronakrisen kände vi att vi ville snabba på och köra digitalt", säger hon. Bild: Nicklas Elmrin

Camilla drar igång digital bokcirkel – för framtiden

Coronakrisen ger oss en lysande möjlighet att tänka efter. Hur vill vi att vår framtid ska se ut? I dagarna lanserar Camilla Brudin Borg passande nog Gröna cirklar, en digital bokcirkel om klimatomställning.

ANNONS

I kursen ”Det goda livet” undervisar universitetslektorn Camilla Brudin Borg om litteratur som beskriver ett gott och alternativt sätt att leva.

– Vi behöver en ny positiv framtidsberättelse som visar på en hållbarare livsstil. Problemet är att det knappt finns några utopier i dagens skönlitteratur; i stället vältrar sig folk i apokalypser. Det goda livet tar sig däremot uttryck i andra genrer, i livsstilsprogram som Mandelmann eller bloggar som Underbara Clara, säger hon.

Pandemin påskyndade processen

En som blev inspirerad av kursen var Anders Johnard från Svenska Naturskyddsföreningen. Han initierade ett samarbete med Camilla i syfte att starta gröna bokcirklar. Maria Nilsson, på Göteborgs stadsbibliotek, engagerades också i projektet.

ANNONS

– Tanken var att Gröna cirklar skulle komma igång i augusti med miljömärkta fysiska bokpåsar på stadsbiblioteket. Men med Coronakrisen kände vi att vi ville snabba på och köra digitalt. Nu finns både hemsida, blogg och facebooksida, säger Camilla och beskriver hur enkelt det är att starta en e-bokcirkel. Samla några vänner, välj en e-bok och bestäm vilket digitalt mötesrum ni vill använda!

Det går också bra att ”annonsera” efter likasinnade på bibliotekets hemsida bokcirklar.se och gå med i en befintlig grupp.

Två olika kategorier

Gröna cirklar erbjuder två kategorier av böcker: essä/debatt/fakta samt skönlitteratur.

– I den första kategorin har vi valt böcker som visar att vi kan ändra på saker om vi vill, säger Camilla och nämner författare som Pär Holmgren och Rebecca Solnit.

Bild: Nicklas Elmrin

I listan över skönlitteratur finns bland andra Maja Lundes ”Binas historia”, ”Oryx and Crake” av Margaret Atwood och ”Styr din plog över de dödas ben” av Olga Tokarczuk. Alla böcker finns som e-böcker och Camilla har utarbetat ett diskussionsunderlag med frågor: Hur ser vi på framtiden? Vem bär ansvaret? Vad kan vi göra för att bidra till en omställning? Vad bör samhället göra? Dessa spörsmål lämpar sig väl vid läsning av faktaböcker. I de skönlitterära böckerna kan läsarna exempelvis diskutera vilket problem som står i centrum, hur miljö och natur beskrivs och ifall det finns något i berättelsen som representerar framtidshopp.

ANNONS

Bråttom att agera

Målet med bokcirkeln är att fånga in intresset kring miljö och klimat och fundera över vad vi kan göra rent konkret för att bidra till en omställning. Utan att på något sätt förringa alla negativa konsekvenser av pandemin kanske den trots allt kan bidra till att få oss att stanna upp och tänka över hur vi lever, menar Camilla.

– Det svåraste med omställningsarbete är att ta det till sig på ett känslomässigt plan; att det gäller mig och dig och här och nu. Men mitt i dessa svåra tider kanske vi kan få en djupare kontakt med vad det skulle kunna innebära med en kommande klimatkris och att det vi gör nu får effekt på längre sikt. Enligt Agenda 2030 ska Sverige ställa om på alla nivåer, vilket innebär stora förändringar i vanor och värderingar. Coronakrisen kan förhoppningsvis göra oss medvetna om att det är allvar nu. Vi har runt tio år på oss. Det är en otroligt kort tid. Kanske kommer några i framtiden att fråga oss hur vi tänkte då, säger hon.

Blev miljömedveten på 80-talet

Hennes eget miljöengagemang startade redan på 80-talet; en tid som präglades av aktivism och gröna-vågen.

– Jag åkte på miljöläger med mina gymnasiekompisar till Ven. Och vi gick Barsebäcksmarschen. Det blev en vändpunkt, säger hon.

ANNONS

Som 20-åring skaffade Camilla en kolonilott i Änggårdsbergen och blev nästan självförsörjande på grönsaker. Numera har hon en liten stuga i Bohuslän där hon odlar potatis och bönor. På sina hundpromenader plockar hon vilda växter, exempelvis mållor, svamp och bär. Hon gör sina egna örtteer och tillverkar bivaxdukar, ett miljövänligt alternativ till plast.

– Jag håller kurser i hur man gör, säger hon och förklarar att man penslar smält bivax i omgångar på gamla tyger. Jag säljer dem och andra saker jag gjort av återbruk på marknader. Där får jag möjlighet att snacka med folk om hur vi kan ställa om klimatet.

Camilla är glad över att kunna kombinera sin praktiska sida med sin intellektuella. Som forskare började hon för tio år sedan att på allvar arbeta med miljöperspektivet inom litteraturvetenskapen.

– Den typen av forskning klickade med mitt miljöintresse; drömmen om att bo på landet och en strävan mot att vara självförsörjande.

Genomgripande upplevelse

Just nu håller hon på med forskningsprojektet ”Berättelser på vandringsleder”. Där studerar hon biografier skrivna av personer som gått pilgrimsvandringen Camino de Santiago.

– Texterna handlar om människor som genomgår stora livsförändringar efter att ha varit med om något traumatiskt. De hoppas att vandringen ska ge dem något slags svar, säger Camilla, som själv gått leden efter att ha varit svårt sjuk. Att kasta loss från en konsumtionstillvaro och vandra helt fri och ensam med sin lilla ryggsäck var en genomgripande upplevelse.

ANNONS

Genom att använda sig av sin erfarenhet gör hon också sig själv till ett forskningsobjekt och blir på så vis lite experimentell som litteraturvetare.

– Jag sitter inte bara i min fåtölj och läser böcker, säger hon.

Camilla Brudin Borg

Ålder: 54 år.

Bor: Kyrkbyn, Göteborg.

Familj: Ja.

Yrke: Universitetslektor och forskare i litteraturvetenskap.

Intressen: Miljö och natur. Odling. Hantverk, exempelvis keramik och tillverkning av bivaxdukar. Vandringar.

Aktuell: Med bokcirkelprojektet Gröna cirklar.

Hemsida: gronacirklar.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS