"Hon var en otroligt livsglad och sprudlande person" säger Hanna Falk om sin mamma.
"Hon var en otroligt livsglad och sprudlande person" säger Hanna Falk om sin mamma. Bild: Privat

80-åriga Birgit dog på smittodrabbat äldreboende

Birgit Falk hade hosta och feber i nästan två veckor. Först efter hårda påtryckningar från döttrarna fick hon göra ett coronatest och tre dagar senare var hon död. Döttrarna är mycket kritiska till äldreboendets agerande.
– Om vi inte hade legat på så mycket hade vi aldrig hunnit ta avsked, säger Birgits dotter Hanna Falk.

ANNONS
|

Hanna Falk beskriver sin mamma som en generös och sprudlande person med stor humor. Sedan en tid tillbaka hade hon alzheimers sjukdom och i februari flyttade hon till Granlidens äldreboende i Hovås.

LÄS MER:Coronasmitta på var tredje äldreboende i Göteborg

För några veckor sedan berättade undersköterskorna att Birgit Falk drabbats av hosta och feber. På grund av besöksförbudet kunde familjen inte hälsa på, men de fick lugnande besked av den ansvariga sjuksköterskan.

– Hon sa att febern gått över och att det inte var något att oroa sig för, säger dottern Hanna Falk, som också berättat om sin mammas dödsfall för SVT.

Undersköterskorna återkom till döttrarna och sa att deras mamma mådde allt sämre och att hon slutat äta och dricka. Hanna och hennes syster blev oroliga eftersom Birgit var liten och tunn. När de pratade med boendets ledning fick de till svar att symptomen kunde bero på pollenallergi eller lättare snuva. Ansvarig sjuksköterska sa att undersköterskorna inte hade koll på Birgits hälsa.

ANNONS

– Vi skulle inte ha kontakt med dem eftersom det blev dubbla budskap. Enligt sjuksköterskorna hade personalen på avdelningen inte tillräcklig medicinsk kompetens för att bedöma det, säger Hanna Falk.

LÄS MER: Kommunanställda larmar: Så kan smittan spridas bland de äldre

Birgit Falk blev 80 år. Här tillsammans med dottern Maria.
Birgit Falk blev 80 år. Här tillsammans med dottern Maria. Bild: Privat

"Nästan medvetslös"

Men Birgit Falks anhöriga hade märkt av problem på boendet redan innan coronakrisen slog till. Systrarna hade svårt att kommunicera med enhetscheferna och det dröjde länge innan deras mamma fick en ansvarig kontaktperson. När Birgit Falk bröt höftbenet tre veckor efter att hon flyttat in kunde ingen berätta vad som hänt.

Coronakrisen blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Birgit Falk var dement men pigg i kroppen. Här från en utflykt runt Smithska udden tillsammans med maken Jan och dottern Maria på nyårsafton 2019.
Birgit Falk var dement men pigg i kroppen. Här från en utflykt runt Smithska udden tillsammans med maken Jan och dottern Maria på nyårsafton 2019. Bild: Privat

Efter flera dagar av oro kontaktade Hanna Falk mammans vårdcentral för att höra om de kunde göra ett coronatest. Hon fick veta att läkarbesök måste bokas genom boendet och deras sjuksköterska tyckte först inte att det var nödvändigt att testa. Men när Birgit inte hade ätit eller druckit på nästan en vecka tyckte sjuksköterskan att hon verkade "lite trött" och kontaktade läkaren.

– Läkaren ringde oss efteråt och sa 'hon är inte trött, hon är nästan medvetslös', säger Hanna Falk.

Systrarna förstod att deras mamma inte hade lång tid kvar att leva. Testet visade positivt och söndagen den 5 april lyckades systrarna få till att deras pappa fick prata med Birgit via en högtalare. Några timmar senare dog hon ensam på sitt rum.

ANNONS

LÄS MER: Coronasmittade patienter ska vårdas på äldreboende

Hanna Falk är kritisk mot hur boendets ledning och ansvarig sjuksköterska hanterat mammans sjukdom. För det första tycker hon inte att de tog symptomen på allvar, för det andra krävdes hårda påtryckningar för att döttrarna skulle få reda på hur mamman egentligen mådde. Att få till ett coronatest var ännu svårare.

– Om vi inte hade legat på så mycket hade vi aldrig hunnit ta avsked av henne.

Minst åtta personer har insjuknat i covid-19 på Granlidens äldreboende.
Minst åtta personer har insjuknat i covid-19 på Granlidens äldreboende. Bild: Meli Petersson Ellafi

Kritisk mot cheferna

Det var en lördag som det bekräftades att Birgit Falk var coronasmittad. Enligt Hanna Falk var cheferna och den ansvariga sjuksköterskan lediga under helgen och många som jobbade var vikarier. De visste att någon testats för covid-19 men inte så mycket mer.

– Personalen kände inte till om det fanns utrustning och var den i så fall fanns. De hade bara ledningens fasta telefonnummer, så när de hörde av sig ringde det bara inne på deras kontor, säger Hanna Falk.

LÄS MER: Smittspridningen i Göteborg förbryllar

Hon upplevde att personalen på avdelningen var oförberedda och rädda för att gå in till hennes mamma. Samtidigt vill hon inte lägga någon skuld på dem, utan menar att det är sjuksköterskorna och cheferna som gjort fel. Hon upplever att de inte informerat tillräckligt om skyddsmaterial och hur man ska hantera äldre med misstänkt smitta.

ANNONS

– Det måste ha varit väldigt chockartade dagar för personalen, säger Hanna Falk.

Jan Falk fick ta avsked av sin hustru över telefon. Familjen är tacksamma över att en sköterska gjorde det sista samtalet möjligt.
Jan Falk fick ta avsked av sin hustru över telefon. Familjen är tacksamma över att en sköterska gjorde det sista samtalet möjligt. Bild: Privat

Yatzy, filmvisning och sittgympa

I efterhand har döttrarna fått veta att flera anställda på äldreboendet varit sjukskriva under flera veckor med influensaliknande symptom. Avdelningens personal ska ha flaggat för att flera äldre hade symptom, men Hanna Falk menar att det inte togs på allvar av sköterskorna och ledningen.

– För oss är det helt ofattbart att man inte lyssnar på sin personal som har daglig kontakt med sina boende, säger hon.

Dessutom finns dokumentation som tyder på att de sociala aktiviteterna på boendet har fortsatt som vanligt. Den 20 mars kom nya riktlinjer från regionens smittskyddsavdelning som uppmanade boenden att ställa in alla sociala aktiviteter. Fem dagar senare mejlade Granlidens äldreboende ut sitt veckoprogram – fullt av aktiviteter som yatzy, filmvisning och sittgympa.

Enhetschefen Marika Mattsson säger att aktiviteterna inte genomförts, trots att hon i ett mejl daterat den 25 mars skriver: "Oron och saknaden efter anhöriga till trots, vi har fortfarande ett 10-tal aktiviteter per vecka".

– De mejlen skickas ut per automatik. Vi har inte haft några aktiviteter sedan den 10 mars, vidhåller Marika Mattsson.

GP har vid upprepade tillfällen sökt Marika Matsson och hennes chefskollega på Granliden för att ställa frågor kring Birgits död. Alla sådana frågor hänvisas till stadsdelens områdeschef.

ANNONS

Många grannar smittade

Efter Birgit Falks död testades hennes grannar. Åtta av tolv boende på en och samma avdelning var smittade. Systrarna har pratat med anhöriga till mammans smittade grannar för att berätta om sina erfarenheter av Birgits sista dagar på Granliden – för att deras äldre inte ska råka ut för samma sak.

De har också varit i kontakt med stadsdelsförvaltningen och nu ska fallet utredas. Christine Ljungblad Högberg, tillförordnad chef över äldreomsorgen i stadsdelen, vill inte kommentera enskilda fall men säger att alla äldreboenden fick skyddsutrustning och information om hur den ska användas i mitten av mars.

– Vi vill att anhöriga ska vara trygga med den omsorg som våra äldreboenden ger och när vi hör de anhörigas berättelse i det här fallet, så har vi ju inte lyckats. Jag är ledsen för det.

Varför tror du att de anställda ändå varit rädda för att gå in till en smittad person?

– Trots mycket information från flera håll finns rädslor hos många av oss. Ingen har varit i en liknande situation tidigare.

Dottern: "Rätt till professionell vård"

Enligt henne fanns en enhetschef på plats hela helgen då Birgit Falk testades positivt och avled. De ska vara tillgängliga under alla röda dagar för att stötta och handleda medarbetare.

ANNONS

Birgit Falks döttrar menar att det inte är sant. De var i kontakt med personalen flera gånger under mammans sista helg i livet, och fick beskedet att det inte fanns några chefer tillgängliga.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Hanna och hennes mamma hade en nära relation och brukade skratta mycket tillsammans.
Hanna och hennes mamma hade en nära relation och brukade skratta mycket tillsammans. Bild: Privat

Döttrarna har nu fullt upp med att planera begravning och sörja sin bortgångna mamma. Hanna Falk tycker det är viktigt att berätta, för att andra ska få veta hur illa det kan gå till.

– Alla äldre har rätt till professionell vård. De här ledningsproblemen och nonchalansen inför vårduppdraget kommer att förkorta många fler liv än mammas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS