Smittskyddsläkarens vädjan efter dödsfallen: Minska kontakterna i äldreomsorgen

Två dödsfall i covid-19 inom Göteborgs äldreomsorg har konstaterats. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg menar att man nu behöver fundera på ännu fler åtgärder, för att förhindra att smittan sprids ytterligare bland äldre. En åtgärd kan vara att minska antalet kontakter.
– Ju färre personal som hanterar olika boende, desto bättre är det.

ANNONS

Enligt Göteborgs stad har 25 boende inom den kommunala äldreomsorgen konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Två personer har hittills avlidit.

Beskeden följer på rapporterna från Stockholm, där SVT uppgett att minst ett 50-tal smittade på stadens äldreboenden avlidit i covid-19.

Det som smittskyddsläkare i veckor pratat om att man vill undvika, har därmed hänt.

– Jag tycker att det är jätteolyckligt att vi fått in det på våra äldreboenden. Jag tror att vi nu måste ta en riktig funderare på om vi kan göra något mer nu, och vad som framför allt har gjort att det blivit så här. Det måste vi verkligen titta på. Kan vi på något ytterligare sätt stödja kommunerna? säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

LÄS MER:Första dödsfallet med covid-19 på äldreboende i Göteborg

"Jobbat med det så gott det gått"

I Göteborgs stad infördes ett besöksförbud till de kommunala äldreboendena den 12 mars, ungefär samtidigt som Folkhälsomyndigheten rekommenderade att man skulle undvika onödiga besök.

Thomas Wahlberg vet inte om man hade kunnat göra mer i Västra Götaland i det tidiga skedet.

– Det är jättesvårt att säga vad man mer skulle ha gjort. Men när vi upptäckte fall, och när vi förstod att det fanns fall, gjorde framför allt Vårdhygien allt man kunde, säger han och fortsätter:

LÄS MER:Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

– Har du en person som insjuknar gäller det att hålla den personen isolerad, försöka undvika att andra boende äter i gemensamma lokaler och få ner allt sådant. Det har vi verkligen jobbat med så gott det gått. Men det här är olyckligt, absolut.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökar i högre takt, enligt Thomas Wahlberg: "Men fortfarande har vi inte kommit upp i den riktigt branta kurvan".
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökar i högre takt, enligt Thomas Wahlberg: "Men fortfarande har vi inte kommit upp i den riktigt branta kurvan". Bild: Olof Ohlsson

Det känns som att läget är ganska akut på vissa äldreboenden. Vad kan man göra här och nu som man inte har gjort redan?

– Dels är det att försöka undvika att ha folk som gör besök, och den delen har man ju försökt att täppa till. Sedan är det återigen jätteviktigt att man inte jobbar vid minsta symptom på sjukdom. Men också att man ser över ordentligt så att man inte har för mycket spring mellan folk, och att vi försöker att inte ha för många ihop samtidigt.

ANNONS

LÄS MER:Corona på äldreboenden i stora delar av landet

Önskvärt med färre kontakter

Ska man minska antalet kontakter mellan personal och boende också?

– Det hade varit väldigt önskvärt. Sedan är det naturligtvis svårt kanske utifrån personalsituationen. Men självklart är det så att ju färre personal som hanterar olika boende, desto bättre är det naturligtvis. Så det är ganska många olika saker som man behöver se om man kan få till ute i kommunerna.

”Äldre äldre” sägs vara den stora riskgruppen. Vad tror du om utvecklingen för smittspridningen i den här gruppen i Västra Götaland?

– Att man sagt att äldre ska försöka vara isolerade, undvika affärer och kollektivtrafik är en del. Sedan är det nog, som vi sett, att när vi börjar få in få in det på äldreboenden måste vi ytterligare se vad man ytterligare kan göra för att förhindra, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Virusutbrottet har förändrat allt för aktiva äldre

Han fortsätter:

– Framför allt handlar det om att förhindra spridning inom ett äldreboende, mellan dem som bor där. Det är viktiga åtgärder och det vet jag att man gör nu – både Vårdhygien och kommunerna. Sedan har vi många äldreboenden i vår region, så för dem som inte fått in smittan gäller det också nu att riktigt kämpa på för att undvika det här.

LÄS MER:Bengt, 81, tillfrisknade från det nya coronaviruset

LÄS MER:Hårt tryck efter personal till stadens äldreomsorg

LÄS MER:Kommunen vädjar om förkläden och handsprit

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS